Ja_

Šarganska osmica-Kustin Mećavnik

104 poruke u ovoj temi

Mozda ste vec videli ali eto ipak da vas obavestim....Na MFT sam postavio par fotografija Mecavnika i voznje Sarganskom osmicom

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li je neko isao na ovu (avan)turu?

Interesuje me koji je raspored, koliko se putuje, i da li se ima vremena da se obidje Drvengrad?

Koliko je on uopste daleko peske od Sarganske osmice? :unsure:

Planiram sad u subotu 23.08.

Je l' ide neko?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Na ovu turu nisam isao ali sam nekoliko puta isao na Mokru Goru i jako je lepo. Preporucujem i Zel.stanicu Jatare,to svakako treba videti,kad ste vec tamo.

Peske ako ides od gl.zel.stanice do Drvengrada ima 15ak minuta mada moze i nekom precicom al je jaka uzbrdica,nisam probao.U svakom slucaju je jako blizu.

Izmenjeno (ljerka)
obrisan citat, direktan odgovor na post
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Planiram sad u subotu 23.08.

Je l' ide neko?

Ni ja nisam bio na toj turi, a i nisam se vozio našim vozovima jedno 15-tak godina a Mokru Goru i Šargan sam odavno planirao, ali nikako da se stigne... Izgleda da će u subotu baš biti lepo vreme pa bi valjalo to iskoristiti. Sutra do podne ću znati da li ću moći da idem ili ne pa ako se još neko odluči na polazak možemo da se vidimo i proćaskamo usput da nam brže prođe vreme... :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam isao sa Zlatibora, organizovano, sa agencijom.

Treba videti i rezervisati mesto u vozicu,jer ako ima ekskurzija tih dana, onda nema sanse da se udje. Tako je bilo tog proleca, sada u avgustu toga nema...

Jatare, da, jako je lepo.

A Drvengrad cak i nista posebno, sta sve drugo ima da se vidi tamo po okolini.

Licno mi nije bilo lepo u njemu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

A Drvengrad cak i nista posebno, sta sve drugo ima da se vidi tamo po okolini.

Licno mi nije bilo lepo u njemu.

Joj, Nikola, nije ti bilo lepo.... :huh:

Ja kad sam videla Kustinu kucu, samo sam stajala i gledala one predele okolo i tad sam shvatila zasto ga toliko volim, covek je cist genije... Odabrao je najlepse mesto da sebi svije dom... Zamisli svako jutro da se probudis u onoj lepoti.... Pricao je jednom kako zimi ide u saunu pa onda go izleti i valja se po snegu.....

Eh da mi je neki kucerak na takvom mestu ...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dobila sam informaciju da je tura za 23.08. rasprodata, ali je zbog velikog interesovanja dodata tura za sledecu subotu, 30.08.

Plan putovanja je sledeci:

Beograd 8.00h – Branešci 11.10h

Transfer autobusom do st Mokra gora

Vožnja vozom Nostalgija sa polaskom u 13.25h, u trajanju od 2.20h

Transfer autobusom do st Branešci

Branešci 19.00h – Beograd 22.30h

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Joj, Nikola, nije ti bilo lepo.... :huh:

Eto, stvarno nije. I pored svog onog drveta i ostalih prirodnih materijala, meni sve izgleda totalno vestacki. Izravnat teren, i namontirane kuce. A naravno da ni ja ne bih imao nista protiv neke kuce, 10x manje od Kusturicine, samo u nekoj sumici da je.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dobila sam informaciju da je tura za 23.08. rasprodata, ali je zbog velikog interesovanja dodata tura za sledecu subotu, 30.08.

Hm, nisam mislio da je toliko popularno pa da bude rasprodato. Znači da se treba potruditi da se za sledećiu subotu uzmu karte na vreme... :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Vikend, guzva...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

U Drvengrad sam isao 3 puta...i svaki put je sve veci i veci...i moram da se slozim sa Nikolom da sad vise ne izgleda uopste tako spektakularno,vec mi izgleda da se sve to komercijalizuje. Na pocetku tu je bilo par kuceraka,crkva,bioskop i to je to.E sad tu je stigao i bazen,i jos mnooogo kuceraka i ko zna jos sta..Ne vidim drugu svrhu svega toga osim da se namkne neka kinta. Prvi put mi je bilo predivno, ali kasnije..mada ko nije bio treba da ode i vidi. Inace priroda je fantasticna. Vozicem nisam isao, mada sam cuo komentare da nije ni to neka bog zna kakva atrakcija,pa sam kolima i peske sve to obisao. Cak sam i prespavao na zel.stanici(za one koji zele da provedu par dana),sobe su im bile odlicne (mnogo bolje nego u Drvengradu) , klopa sjajna,nocu mir i tisina.E sad ako hocete neko zezanje i ludilo,bezite odavde,jer nema apsolutno nista. Uvece smo pokusali da popijemo picence negde u okolini i nista nismo nasli. Znaci samo odmor i to bukvalno.

Izmenjeno (Gospodin Iskra)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zaboravih da prijavim - idem ovom turom od 30-og pa ću javiti kako je bilo :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

i slike pleaseee

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pošto sam obećao, evo izveštaja sa izleta vozom "Romantika" za Mokru Goru. Odmah da se ogradim, istorijske i tehničke podatke o Mokroj Gori i Šarganskoj osmici neću detaljnije opisivati jerbo to možete da nađete svugde po Internetu - ovo je totalno subjektivni pogled, čisto da ako se neko odluči za ovaj izlet da okvirno zna što može (a ne mora) da ga očekuje pošto cenim da svaka tura može da bude malko drugačija...

Dakle, izlet za dan 30.08.2008. Pojedinačna karta košta 1422 dinara, od čega je 922 dinara za povratnu voznu kartu od Beograda do Branešca a 500 dinara je za voz "Nostalgija" na Mokroj Gori. Kad sam kod troškova da spomenem da vam još treba:

- 350 dinara za autobus (svi transferi na Mokroj Gori)

- 180 dinara za ulaznicu u Kusturicin Drvengrad (nije obavezno... mislim, nije obavezno da se ulazi, ali ako se ulazi onda se plaća karta ;)

- xxx dinara za klopu (zavisi šta ko voli da klopa ;)

Za nestrpljive da odmah razjasnim plan putovanja:

- vozom "Romantika" se putuje do železničke stanice Branešci (Zlatibor/Čajetina valjda - blizu čuvene Pego kafane) jedno 3ipo do 4 sata

- tu se preseda u autobuse i ide do Belih Voda (jedno 35-40 minuta), zadržavanje oko sat vremena (zavisi koliko je voz kasnio), onda se busom ide do početne/kranje stanice voza "Nostalgija" (oko 5 minuta)

- sledi vožnja vozom "Nostalgija" čuvenom Šarganskom osmicom sa povremenim zaustavljanjima

- po završetku vožnje se ide do Kustirucinog Drvengrada na Mećavniku (5-10 minuta busom) i tamo se ostaje oko recimo 2 sata,

- povratak busom do železničke stanice Branešci

- povratak vozom "Romantika" do Beograda.

Za one kojima je gornji opis kratak i koga ne mrzi da pročita šta sve može da se vidi na ovom izletu, evo i detaljnijeg opisa svih faza - a za nestrpljive link za Foto Turu je na kraju teksta.

Dakle, voz je po planu vožnje krenuo u 6:55. Lokomotiva je dizelka (ništa ugalj). Voz ima pet vagona, u trećoj klasi su drvene klupe i to je ili za mazohiste ili za one koji će svo vreme da provedu u vagon restoranu pa ionako neće sedeti ;) U drugoj klasi su pristojna sedišta. Mesta je bilo i više nego dovoljno. Izbor muzike za vreme putovanja je... pa, ajde da kažem "zanimljiv". Većinom su straogradske, izvorne narodne, sremačke ima i trubača ali ubacuju se povremeno i svadbarske i nca, nca, tj. radijske pesme sa "želje, čestitke i pozdravi". Uglavnom uz dobro društvo i priču može da se preživi. Odmah da spomenem i ŽTP vodičicu koja se trudila da bude ljubazna, duhovita i informativna. Ovo ljubazna je uspela u svakom pogledu, ovo duhovito je bilo srednje tragično a ovo informativno je bila čista katastrofa pošto joj je ovo izgleda bio prvi put da ide na Mokru Goru posle mnoogo vremena pa skoro blage veze nije imala ni sa čim - ali se niko nije potresao zbog toga. Elem, voz je krenuo u 6:55, prolazna vremena su nam bila: Valjevao 9:10, Požega, 10:20, Užice 10:45 i finalna destinacija Branešsci 11:10 (što je skromno kašnjenje od pola sata pošto je po planu trebalo da stignemo u 10:40.

Sledi prelazak u dva autobusa (nas je bilo nešto preko stotinak). Karta se plaća u busu i bila je 350 dinara. Kao što rekoh to vam važi za sve vožnje busom tog dana. Mali savet: izaberite mesto za sedenje sa leve strane (vozačka strana) jer je mnogo bolje za razgledanje i fotografisanje jerbo desna strana gleda u brdo a vi na levoj u doline, kanjone i još koješta. Posle recimo 35 minutne vožnje se dolazi do izvora Bele Vode. Čuveni lekoviti izvor oko koga je napravljeno prelepo mesto za fotografisanje kako samog izvora, tako i lepe crkve svetog Jovana Krstitelja (u izgradnji), kao i nekoliko raznih starih lokomotiva, valjaka, vagona i okolnog zeleniša. Čini mi se da neko reče da je to bila početna stanica "osmice" a i da sada postoji mogućnost da vozić ide odatle (postoji pruga). U svakom slučaju ne propustite da posetite ovo mesto pa čak iako idete kolima pošto je na svega stotinak metara od magistrale a može i da se popije nešto u simpatičnom restoranu. Mi smo imali slobodno do 13:00 a onda se busom za oko 5 minuta stiže do početne stanice "Nostalgije" jer ona kreće u 13:25. Link na wikimapia sajtu gde može da se vidi početna stanica je:

http://wikimapia.org/#lat=43.7926199&l...amp;m=a&v=2

(Drvengrad je odmah iznad)

Prelepo uređena stanica sa mnogo zelenila, starinskih detalja, potočićima, videnicom i mostićem, lepo ofarbano konačište... ma milina jedna. Osoblje ima lepe, nove uniforme i za divno čudo svi železničari su izuzetno ljubazni i spremni da odgovaraju na milion pitanja a bogami i za slikanje. Moram da spomenem da nas je čekalo i malo iznenađenje pošto je svim putnicima "Nostalgije" podeljena po jedan čuvena "Lepinja sa kajmakom i šunkom". Nismo se nešto raspitivali kojim je to povodom, ali smo načuli da ima neko dešavanje i promocija pa smo se eto svi ovajdili :) Malo razočarenje je što je većina očekivala da lokomotiva bude stara parna... a dočekala nas je (doduše minijaturna) dizelka. Kompozicija ima četiri vagona koji su napravljeni u totalno starinskom stilu (otvaranje prozora sa kaiševima) a svaki vagon ima drugačiji raspored sedišta: uza zid - jedne naspram drugih, sa tri sedišta u redu, sa dva sedišta sa jedne i jednim sedištem sa druge strane pa čak u jednom vagonu ima i stara peć na drva sa sve dimnjakom. Uglavnom nije preterano bitno da izaberete gde ćete da sedite jerbo ako imate iole avanturističkog duha - savetujem vam da se smestite negde pored otvorenog prozora da bi ste pravili lepe snimke a za one kojima nije hladno - mogu u povratku da se smeste na platforme između vagona - tu vam niko ne smeta i stvarno može da se lepo slika. Za vreme vožnje je na razglasu prvo išla dvojezična (srpsko/engleska) priča o istorijatu i karakteristikama šargankse osmice - vrlo pohvalno). Čisto da znate - voz prvo ide bez stajanja sve do samog vrha tj. do stanice Šargan-Vitasi a onda se istim putem vraća nazad sa predviđenim stajanjima. Tako da stvarno nije preterano bitno sa koje ste strane u vozu pošto em voz pravi osmice em ide i vraća se istim putem takoda ćete imati prilike da baš sve uslikate. Dakle, kao što rekoh voz prvo bez stajanja ide do vrha (40-tak minuta), tu imate pauzu od 10-tak minuta za slikanje (može da uđete u dve parnjače i da slikate "vozačko" mesto) taman dok se lokomotiva okrene. Onda se ide nazad, staje na mestu Vidikovac 1 - Krst gde moze da se slika pruga ispod vas i dva tunela jedan pored drugog, pa čuvena, najveća i stvarno prelepa stanica Jatare. Doduše mi smo imali ne/sreću da je tu bila okupljena i neka filmska ekipa (sa Mandom na čelu) pa je bila veća gužva nego obično, plus rasveta, kamere i koješta pa smo se zadržali kraće nego što je predviđeno jerbo tu takođe može da se nešto pregrize. Sledeće zaustavljanje je na stanici Golubići (to je stanica koju je Kusturica napravio za svoj film a tu je i onaj čuveni Pežo na šinama koji je sad u prilično jadnom stanju. Slede još dva stajanja - sjajna za slikanje: Vidikovac 2 i 3 (na trojci je i "Ludi kamen" - tj, ko ga dodirne, sedne, ostavi neku paru - ima veće šanse da se uda/oženi).

Po povratku u stanicu Mokra Gora se autobusima za par minuta stiže do Mećavnika, tj. do Kusturičinog Drvengrada. Ustvari, pošto je autobusima zabranjen prolaz do gore, oni se parkiraju na magistrali, a onda imate priliku da protegnete noge pešačeći jedno 300-nak metara lepom uzbrdicom do ulaza u Drvengrad - taman lepa prilika da još malo plaknete pluća ;). Kao što rekoh ulaz u Drvengrad se plaća 180 dinara. Ima raznih mišljenja o istom, ali po meni stvarno vredi dati tih 180 dinara i obići ga. Simpatično, sa mnogo starinsko seoskih detalja, pogledati oabevzno crkvicu, bioskop, "kustinu" kuću sa prilično velikim zatvorenim bazenom (zidovi u staklu pa se vidi unutra a i proturite foto aparat kroz otvoren prozor i napravite super slike), uglavnom prijatna kratka šetnjica i opet dosta prilika za slikanje. Iako se vidi da se to sad širi - ima dosta novonapravljenih "starih" kuća, pa čak i mala vodenica - sve se obiđe za pola sata/sat, tako da vam ostane vremena da svratite ili u prelepu poslastičarnicu ili na klopu u nacionalni restoran "Lotika" - lep ambijent, umerene cene i odlična i raznovrsna klopa... ali popodne ne služe lepinje sa kajmakom pošto to spada u "doručak" pa izaberite nešto druo sa bogatog jelovnika. Tako odmorni i siti se spustite do buseva čiji polazak je zakazan za 18:00 i onda se posle 35 minuta vožnje vraćate na železničku stanicu Branešeci gde vas vaša "Romantika" nestrpljivo čeka da bi krenula tačno u 19:00. Tajming je za ovo doba godine sasvim ok, pošto taman tu negde pošinje da se smrkava pa i nema nešto preterano smisla ostajati kasnije. U vozu vas dočekuje ista muzika tako da ako niste utvrdili repertoar na dolasku, sada ćete imati priliku. Kada kažem ista - mislim bukvalno: iste pesme po istom redosledu (valjda neki CD/MP3 mada sudeći po kvalitetu zuka može biti da je bio i kasetofon). Tu nas je dočekalo još jedno malo iznenađenje, jerbo su svim putnicima podelili po jednu flašicu od pola litra flaširane "Zlatiborske vode" (ona što se reklamira sa o2)... NIsmo očekivali, ali dobro je došlo. Možda uveče nema toliko prometa ili smo mi imali sreće ali u Beograd smo stigli samo sa 15 minuta zakašnjenja tj. u 22:45 i time se završilo naše putešestvije.

Zaključak:

Lep izlet za jedan dan, pogotovu ako ste se uželeli truckanja i cimanja u našim vozovima, dok je sama Mokra Gora stvarno lepa i treba obići i Bele Vode i Drvengrad, a svakako se provozati i Šarganskom osmicom (ako idete u sopstvenoj režiji pazite da ne ostanete bez karte za istu pošto je vrlo često popunjena, kao što rekoh ima samo četiri starinska vagona). Mi smo imali sreću sa vremenom, jer iako je bilo malko oblačno, nije bilo kiše a bilo je sasvim dosta sunca za uživanje i slikanje. Po prospektu železnice, ove sezone ovaj put se organizuje još 13. i 28. septembra kao i 11. i 25 oktobra te eto prilike, mada mislim da će tada em biti kraći dani em se može desiti da vam kiša malko pokvari ugođaj ali ako nemate pametnija posla... eto prilike da se malko izluftirate.

Evo linka na "kratku" foto turu pošto ne može baš sve da stane u samo 30 sličica... :)

http://www.putovanja.info/sr/moja_foto_tura/galerija/1757

Pozdrav, cdr.

Izmenjeno (cdr)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Imam jedno pitanje. Da li ova tura ima u septembru i ko organizuje? Hvala unapred!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26915
    Ukupno tema
    902697
    Ukupno poruka