Mmmarina

Viza za Irsku

10 poruka u ovoj temi

Planiram uskoro da posetim Dablin, medjutim ne znam bas mnogo o usovima i ceni vize za Irsku. Gde se vadi, koliko se ceka, koja je cena i slicno. Isto tako me zanima koji je najjeftiniji nacin da se ode u Dablin? Gledala sam po agencijama i dosta su skupi aranzmani. :wacko:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U vreme kada sam ja aplicirala za irsku vizu, u leto 2008. turistička viza je koštala 60 eur. Za vizu se aplicira u Konzulatu Republike Irske u Zadarskoj ulici (na Kosančićevom vencu). Tada se još uvek na vizu čekalo 6 nedelja jer su se dokumenta slala u Ministarstvo pravde u Dablin (bar je to bio moj slučaj). Mislim da sam načula (negde) da su to vreme čekanja sada skratili. Pozovi Konzulat i daće ti sve potrebne informacije. Moje iskustvo 2008. je bilo da je mnogo lakše dobiti vizu ako ideš kod nekoga u posetu.

Najjeftiniji način do Dablina je Ryanair. Možeš da pogledaš letove iz Milana (Bergamo), ima za 50ak eur. Do Bergama leti Wizzair iz Temišvara, ima za 30ak eur. Za 100-130 eur može da se stigne bez problema.

Ako planiraš put posle aprila 2011. možeš da pogledaš i letove iz Memmingena, za Dablin ima i za 30 eur. Do Memmingena će leteti Wizzair iz Beograda.

Sa agencijom ne možeš da prođeš jeftinije sigurno. Samo će njihove "aerodromske takse" da koštaju kao low-cost karta do Irske ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Irski konzulat često menja lokaciju, ali ostaje u istom kraju, pa ćeš na internetu naći više adresa, npr. Fruškogorska, Zadarska, Kosančićev venac i sl. Potvrđujem cenu od 60 evra, ali sam je čekao oko nedelju dana, jer su je slali u Grčku. Sada se obrazac za vizu može popuniti i elektronski, a nešto više informacija možeš naći na sajtu njihovog ministarstva spoljnih poslova, tj. ovde.

Smeštaj sam uplatio preko interneta, što je bilo dovoljno da bih dokazao da imam gde da boravim.

Što se tiče prevoza, pogledaj Ryanair preko Budimpešte ili šta nudi njihova nacionalna kompanija Aer Lingus, ukoliko i dalje imaju vezu preko Zagreba ili Budimpešte. Za avion ti niko ne može datidetaljniji savet, jer se red leteja i tarife stalno menjaju, pa je najbolje da to pogledaš preko interneta. Ukoliko slučajno već imaš britansku vizu, pogledaj i opcije putovanja odande. Iz kontinentalne Evrope uglavnom imaš vezu za Dablin ili Šenon, mada ti se ovaj drugi ne isplati, osim ako planiraš da posetiš i druga mesta u Irskoj. Prevoz im inače i nije baš jeftin, tako da ti se međugradski autobusi ili vozovi ne isplate baš uvek, a nekada im je red vožnje nezgodan. Od dablinskog aerodroma do grada taksi je 20-25 evra, premda ovo može da varira u skladu sa krajnjim odredištem.

Smeštaj možeš da tražiš preko interneta, a u Googleu kao parametre zadaj Bed and Breakfast (BB) i Ireland. BB su ti kuće/pansioni namenjeni turistima kojih imaš u svakom mestu, a obično nude uslugu noćenja i doručka, dok ostale obroke moraš da kupuješ samostalno. Nešto iz ponude možeš da potražiš i ovde. Imaj u vidu da je bolje uzeti smeštaj u samom Dablinu, a ne u nekim okolnim mestima. Poenta je u tome da je smeštaj jeftiniji za nekoliko evra, ali ta se razlika gubi ako hoćeš svaki dan do grada, jer prevoz nije jeftin.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ljudi, hitno mi treba info. Trebalo bih sredinom marta da idem za Irsku. Ima li da je neko skorije aplicirao za tirističku vizu (ja bih ostao 7, 8 dana)?

 

Ako jeste da podelite sa nama info.  oko papira i celog procesa i da li može stići za manje od 40 dana? 

 

Hvala!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ekipa, odobrena mi je viza. Bilo je jako komplikovano, mogu reći. ALI bitno da je odobreno i da sam video Irsku. Ako ima pitanja rado ću pomoći jer znam kako je meni bilo.

Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@MarkoToro, ne bi bilo loše kada bi u jednom postu opisao celu proceduru.

Apliciranje, dokumentacija, uslovi, cena, vreme čekanja . . .

Mislim da bi bilo korisno za sve one koji bi voleli da posete Irsku.

 

Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svakako. Nadam se da ću biti od pomoći. Prvo i osnovno naoružajte se strpljenjem i pozitivnim mislima :D Osnovno je da se preko sajta prijavite, napravite nalog i popunite pažljivo online prijavu na linku - https://www.visas.inis.gov.ie/avats/OnlineHome.aspx

Važno: Viza se pribavlja u Konzulatu Irske na čelu sa počasnim konzulom Ann Pešić u Beogradu, irishconsulatebg@yahoo.com, telefon 011.263 59 11. Državljanima R. Srbije, koji poseduju važeću vizu za turistički, odnosno kraći boravak u Velikoj Britaniji, nije potrebna viza za turistički boravak u R. Irskoj, ukoliko im je prva luka ulaska Velika Britanija.

Cena je 60 evra i plaća se u evrima u gotivini pri predaji. 

Morate odlučiti/znati za koju se vizu prijavljujete jer se za svaku menja br. papira. Ja sam išao u posetu prijatelju i jedan deo papira je on prikupio i slao, a jedan, dobar deo ja. Sve od papira što vam treba imate na linku: http://www.inis.gov.ie/en/INIS/Pages/Apply%20for%20a%20visa  jer zavisi koji su vam papiri potrebni od tipa posete. U drugoj polovini strane izaberite za koju vrstu posete se prijavljujete i izaći će vam koji su vam papiri potrebni (GUIDE TO SUPPORTING DOCUMENTATION). Uglavnom, ako imate stalan posao u Srbiji i tamo ceo put organizovan /ako je turistička poseta u pitanju/ onda nemate problema, još ako imate irskog državljana da vam pošalje pozivno pismo onda je lakše. Ja sam čekao 10 dana. Mada, to se sve šalje u Atinu, tamo je ambasada (kod nas je samo Konzulat), te je moguće da oni i duže obrađuju zahtev.

Eto, nadam se da sam pomogao. Pišite ako imate neke nedoumice. Da napomenem ja sam išao u "Short stay/Visit friend" posetu i za tu vrstu vize znam za papire i sl. za ostale treba videti link koji sam ostavio. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@MarkoToro

Zdravo Marko,

ako moze mala pomoc (ili bilo ko drugi ako zna)

aplicirao bih za istu vizu kao ti "visit family/firends" i nije mi problem da dobijem pozivno pismo od prijatelja Irca, medjutim, citam sta treba sve od papira i ovaj deo me malo buni:

"Link to Visa Applicant

Documentary evidence of the link between you and the contact/host."

Ne razumem sta bih treba oda ucinim da dokazem ovo, verovatno si i ti morao tu stvar da uradis. pa ako moze pomoc :)

Drugo pitanje bi bilo, koliko mi (i pored pozivnog pisma) situaciju otezava cinjenica da sam zvanicno nezaposlen iako imam odlicne prihode i mogao bih da ih dokazem jedino elektronskim izvodom iz banke (posto mi pare lezu iz engleske firme za koju radim na crno na banku koja ima samo e-banking a ovde dizem kes). Guglanje mi kaze da oni prihvataju samo izvod na papiru ali ne i sa weba, tako da pretpostavljam ovo nista ne znaci.

Hvala!

Izmenjeno (iRule)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Oprosti što kasnim sa odgovorom!!! Oko detalja mi slobodno piši PM, a ovde ću pisati za druge ljude ako im treba: dakle veza sa osobom koja vam šalje pozivno pismo jeste u stvari odvratan "dokaz prijateljstva" koji ne bih ni da komentarišem jer ako bih komentirao onda bi mi post bio obrisan odmah, dakle da budem pristojan -  moj drugar je imao ludu ideju da šalje naš video kako nas troje putujemo po Madridu ALI smo na kraju, ipak, poslali rezervaciju istog hostela u kom smo bili. 

Za prihode - da, samo štampani izvod iz neke "zemaljske" banke. jedino to. Ako možeš da prebaciš pare na neki "oboičan" račun u nekoj našoj banci, bilo bi lakše.

Nadam se da sam pomogao i opet oprosti na neažurnosti mojoj :(

@iRule

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Poz!

 

Planiram put za Irsku u avgustu, i zanima me da li je neko skorije putovao i da li zna da li je potrebna viza za drzavljane Crne Gore?

Ja imam neku staru info da za posjete koje traju do 2 nedjelje ne treba.

 

Hvala svima! :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26507
  Ukupno tema
  887850
  Ukupno poruka