Sladjana Maric

Transsibirska železnica

75 poruka u ovoj temi

Bili. Prošli. Lep krajolik- puno breza,

Moskva - Vladivostok - najbolja stvar u celoj priči je bar u vagon-restoranu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ja sam zainteresovan da idem ove godine,ako ima jos zainteresovanih neka mi se jave

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nije mi jasno koje saznanje bilo ko ko ide tom zeleznicom moze da urami.

Prosao zeleznicom, najduzom linijom na planeti? Sta je video i naucio, koga je sreo?

Lumpenproletarijat, stoku, ljude sa kojima ne bi nikada pricao verovatno nikada ni sreo da nigde nije isao. Jos, najbolji su oni putnici koji su isporucili polovna kola u Moskvi, koja su stigla iz Japana u Vladivostok pa se vraca kuci, ne placaju mu avionsku kartu. 200,000 ljudi u Vladivostoku zivi od preprodaje polovnih japanskih automobila u Rusiji.

Totalno gubljenje vremena i usput nista nema niti da se vidi niti da se nauci. Doope da vidi put?

"Bio na transsibirskoj zeleznici" znaci malo. Da moja cerka kada dodje vreme, ima nekoga takvog da se uda, ja bih se protivio.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Povrsnost i bezvrednost kratkotrajnih susreta u "piletina, pivo, pijani kreteni" okruzenju, prisilno rastegnutom na dana i dane, nije nesto sto "otvara u struku".

Pricati sa onima sto u vozu, pred strancima koje prvi i poslednji put vide "otvaraju dusu", a dusa im kao pocepana vreca, svasta iz nje ispada, nije moj ideal druzenja. Tu se uglavnom naleti na misfite sa kojima u regularnim okolnostima nikada ne bih komunicirao.

Za pravi dozivljaj koji ne kosta para i iz kojeg svakog sekunda moze da se iskoci, treba otici u Zemun Polje u ciganske rupe ili u "nehigijenska naselja" ispod Savskog mosta pa se odande, sa zatecenim drustvom, bacati kamenom na Intercontinental dok se tamo odrzava konferencija neurohirurga.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

- najbolja stvar u celoj priči je bar u vagon-restoranu.

I muzika sa razglasa! Ranije si mogao da im das plocu i da je puste u celom vozu :)

Takodje, volim razgovor sa obicnim, tkzv. malim covekom - mozes da naucis dosta o zemlji, nesto sto ne pise u knjigama.

Jedino je losa strana sto mogu da te skinu sa spiska mladozenja :crven-od-stida:

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da je svih 1.5 miliona Rusa koji su dosli u Thai 2013. proslo kroz moje ruke, znao bih da oni nisu reprezentent Rusije danas. Dobrostojeci, zadovoljni i puno srecniji od proseka.

Pobednici "tranzicije".

Potpuno druga prica od onih koje se moze sresti u Transsibirskoj zeleznici od 7 dana. Ocajnici, gubitnici, pa i oni imaju neku pricu da kazu. Ko njih slusa? Neki su mozda i profesionalni putnici, da ugase gnev srednje klase koja je u vreme Breznjeva isla u Bolshoi teater 5 puta godisnje a danas nema leba da jede. Pa putuju da ne budu sami, uzbudjuju bekpekere na toj konzervi od voza, svojim pricama.

Simpaticno mi je bilo da neko ranije rece "Kao da Rusija prolazi pored tebe". Romanticno, verujem i iskreno, ali netacno.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sve što bih sam rekao na ovu temu bilo bi suvišno i nespretno u poređenju sa onim što je rekla Desanka Maksimović u svojoj pesmi Putnik treće klase.

http://www.youtube.com/watch?v=bxzeNrYzsRE

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jesi li se ti ikada vozio nekakvim vozom po Rusiji?

Nikad u zivotu, niti imam nameru.

Samo, vozom se vozim verovatno vise nego svi vi na Forumu zajedno. I nikada ni jednu jedinu rec nisam ni sa kime progovorio, a presao mozda pola miliona kilometara. Ni jednu jedinu rec. Kod mene je voz saobracajno sredstvo, ne drustvena pojava.

Nego, jesi li se ti ikada vozio pravim vozom? Doduse, to i nije neophodno ako ti voz nije za prevoz nego da utazi zedj za druzenjem sa nepoznatima.

Izmenjeno (Genki_des)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sad tek nista ne shvatam, da idem tom zeleznicom ili ne.

Toliko sam se spremao i iscitao foruma, a tek sad mi covek otvori oci.

Ma slobodno mocart, ti si prostak, kao i ja lako ćeš se uklopiti. Možemo i zajedno ;)

Evo sad ozbiljno pošto je ovde svašta nešto napisano što nema veze sa istinom da prozborim nešto o putovanju železnicom po bivšem SSSR-u. Prvo što se tiče karata one se puštaju u promet 45 pre putovanja i mogu se, za vozove koji putuju po Rusiji i Ukrajini, kupovati preko interneta. Što se tiče Centralno azijskih država nisam siguran, mislim da za Uzbekistan ne mogu, a za Kazahstan bi trebalo da može. Ja ih nikada nisam kupovao preko neta već uvek dan pred put ili baš taj dan i uglavnom sam uspevao da dođem do karata. To je malo rizičnije, ali ja ne volim da imam sve unapred isplanirano, već na licu mesta odlučujem gde ću koliko ostati. Izvestan broj karata se prodaje samo na određenim stanicama i ako se ne prodaju ranije puštaju se u sistem prodaje na celoj trasi pruge. Tako da može i na taj način da se putuje, a ko voli da mu sve bude sigurno može preko neta da pazari karte. Što se tiče vagona, najjeftinija varijanta je plackartni. Tu se u jednom vagonu nalazi pedesetak kreveta, dva toaleta, samovar sa stalnom vrućom vodom. Svaki putnik dobije čistu posteljinu. U svakom vagonu se nalaze dve sprovodnice, koje brinu o svemu u vozu, kuvaju kafu, čaj i čiste vagon. Na ulazu se nalazi tabla sa redom vožnje i vremenom zadržavanja u svakoj stanici, da ne biste zaksnili tokom staničnih pauza. Desetak minuta po dolasku na stanicu, zaključavaju se toaleti i otvaraju se ponovo nakon polaska. Između vagona nalaze se prolazi sa pepeljarama u kojima je dozvoljeno pušenje. Sledeći su kupeljni vagoni koji su prilično skuplji. Ima ih raznih od po 4 kreveta, pa do još luksuznijim. Kada sam putovao jednim takvim, sa sve crvenim tepihom, zavesicama itd, moja saputnica, takođe sa ovog foruma je izjavila da samo očekuje da se pojavi Herkul Poaro. Tada je uz kartu, kada je u pitanju duže putovanje, uključena i hrana i podarok železnice u vidu paketa sa nekoliko vrsta čaja, instant kafa, keksova, pasta i četkica za zube, vlažne maramice itd. Na transibirskoj železnici postoje i dvokrevetne kabine sa sopstvenim kupatilom, a ima i varijante sa šampanjskim i kavijarom. Inače na nekim prugama po bivšem SSSR- u ide i gomila tih brzih vozova, nalik onima po Japanu. Meni je to ok na nekim relativno kraćim rastojanjima (vremenski kraćim), pošto sediš ko u avionu, dok kod ovih klasičnih ležiš ko čovek, lepo se naspavaš i stigneš odmoran. Ja lično kada god mogu biram plackartni, em je znatno jeftiniji, a i nisam namćor, volim da se družim sa ljudima. Priča o socijalnoj strukturi putnika je bezveze. Nema nikakve frke ni sa sigurnošću u vozu. Što se tiče hrane postoje lepi i uredni vagon restorani, koji nisu baš jeftini. Na svakoj stanici okupe se razni prodavci svega i svačega - dimljene ribe (razne vrste), peljmeni, varenike, blinki, sladoledi, piva, voda itd. i sve je prilično povoljno. I na kraju nema kašnjenja u svaku stanicu se stiže tačno u minut.

4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26962
    Ukupno tema
    904680
    Ukupno poruka