komisura

Portugal sa kraja na kraj - putopis

174 poruke u ovoj temi

Ovaj putopis je namenjen potencijalnim putnicima i ljubiteljima Portugala, u pokušaju da opišem način na koji smo dečko i ja sproveli u delo želju za obilaskom ove zemlje. Na putovanje u Portugal smo se odlučili još tokom prošle godine, tako da su pripreme i informisanje različitim intezitetom potrajali skoro godinu dana. U početku smo znali samo da hoćemo da vidimo Lisabon i da se okupamo u okeanu, a nakon dobijanja DK vodiča o Portugalu na poklon, znatiželja se povećala a putovanje dobilo veće razmere... Sa željom da nekome informacije koje slede budu od koristi - da počnemo!

 

Rešili smo da u petnaestak dana obiđemo po malo od severnog, centralnog i južnog Portugala. Porto i Lisabon su se podrazumevali kao baze gde ćemo biti smešteni, i još je trebalo izabrati neko letovalište u južnoj pokrajini zemlje - Algarveu. Izbor perioda putovanja pao je na septembar, računajuci da će vreme još uvek biti sunčano, a ipak ne previše toplo za obilaske gradova. Finalni i ostvareni program puta bio je sledeći:

 • Porto 3 noćenja, uz obilazak susedne Brage,
 • Coimbra 1 noćenje, da se preseče put do juga,
 • Lagos 5 noćenja, sa obilaskom Sagresa, rta Cabo do Sao Vicente i Albufeire,
 • Lisabon 6 noćenja, sa obilaskom Sintre, rta Cabo de Roca, Cascaisa i Setubala.

 

 

 

map_zps2b765dd8.png

 

 

 

 

slika 1. Gradovi Portugala koje smo obišli

 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sutradan smo se vozom zaputili u 100km južniju Coimbru, grad između Porta i Lisabona. Hotel Braganca u kom smo odseli je odmah pored Coimbra-A žel. stanice skoro u samom centru (cena 50€ za dvokrevetnu sobu sa doručkom). Star je i soba je bila lošija u odnosu na ostale u kojima smo bili, ali nismo baš imali nekog izbora pri rezervaciji smeštaja. Pošto smo ovde bili samo jednu noć nije nam bilo mnogo bitno, a lokacija nam je odgovarala. Čim nas je recepcionar pronašao u hrpi odštampanih booking.com rezervacija, ostavili smo stvari i zaputili se u obilazak. Coimbra je grad sa najstarijim univerzitetom u Portugalu i jednim od najstarijih u Evropi, osnovanim 1290. godne. Krenuli smo sa trga Largo da Portagem i obišli manastir Santa Cruz, trg Comercio, Staru i Novu katedralu (Se Velha i Se Nova), i zatim univerzitet.

20100913-122252-0014_zps0aa8c802.jpg

slika 15. Trg Largo da Portagem, Coimbra

20100913-144937-0015_zps0a04470d.jpg

slika 16. Se Velha, Coimbra

Grad je prepun studenata, a neki od njih su obučeni u tradicionalnu crnu odoru sa sve ogrtačima na 30+ stepeni. Univerzitet je smešten u srednjevekovnoj palati, ulaznica košta 7€ i uključuje obilazak kapele, biblioteke Joanina, balkona, amfiteatra i još nekih prostorija univerziteta, kao i srednjevekovnog zatvora. Biblioteka je ostavila na nas najveći utisak, u njoj se čuva oko 250,000 knjiga iz oblasti filozofije, prava i teologije iz perioda od 12. do 19. veka.

20100913-155945-0016_zps424aea75.jpg

slika 17. Univerzitet, Coimbra

20100913-162515-0017_zps0d61a3a1.jpg

slika 18. Pogled sa balkona univerziteta na reku Mondegu, Coimbra

Dalje smo prošli pored starog akvadukta i ušli u ogroman park Jardim do Botanico, da bi se posle nizbrdo spustili do centra i prešli reku Mondegu preko mosta Santa Clara. Sa druge strane se nalazi jako interesantan park Portugal dos Pequenitos (ulaznica je 9€). Ovde su umanjeno prikazane poznate građevine i tipične kućice svih krajeva Portugala, kao i bivših kolonija, a u pojedinim se nalaze mini-muzeji. Iako je park prevashodno namenjen najmlađima za upoznavanje sa tradicijom Portugala, ni odraslima neće biti dosadno. Nakon obilaska parka, vratili smo se preko mosta i prošetali obalom reke koja je lepo uređena, sa šetalištem, parkom, nakoliko restorana i kafića na obali.

20100913-192108-0018_zps3f3d4afb.jpg

slika 19. Park Portugal dos Pequenitos, Coimbra

20100913-194650-0019_zps2dabcb55.jpg

slika 20. Pogled na Coimbru sa mosta Santa Clara

Uveče smo otišli da slušamo fado u kafiću na trgu Comercio gde je besplatan ulaz, a cene inače pristupačne. Zgusnute drvene stolice su brzo bile skroz popunjene i na binu su izašli pevač i trojica gitarista. Kako smo ranije čitali, postoje dve vrste fado muzike – jedna je poreklom iz Coimbre, a druga iz Lisabona. Fado iz Coimbre još nazivaju i studentskim fadom, jer su ga prvobitno i izvodili studenti univerziteta u Coimbri. Mi smo zaključili da se ovde svira za nijansu veselija varijanta (barem je takva bila ona koju smo slušali), i veoma nam se dopalo. Za obilazak Coimbre je dovoljno odvojiti jedan dan, dok je nas dalje čekao jug i plaže Algarvea...

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Komplimenti na ovako lepom i temeljnom opisu vaseg puta po Porugaliji.

Posto sam deo ovoga sto ste vi videli, do pre manje od nedelju dana obilazio i ja, cim ugrabim malo vise vremena fokusiracu se na one tacke koje do sada nisu bile pominjane u okviru ove teme- tu pre svega mislim na gradic Faro na jugu gotovo uz samu granicu sa Spanijom, te ostrva Madeira i obliznji Porto Santo.

Pozz

Izmenjeno (Dragan)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

komisura zaista prelepe slike i opisi. Kao ljubitelj Portugala jedva cekam nastavak vasih puteshestvija:))

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sutradan smo otišli busem do Albufeire, koja ima centralnu poziciju na južnoj obali i najpoznatije je letovalište u Algarveu. Kiša je padala cele noći i još uvek je rominjala kada smo ustali, ali smo se nadali da će se vreme prolepšati do Albufeire. Vožnja traje skoro sat i po, a glavna bus stanica je udaljena oko 20 minuta peške od centra starog grada. Kolima bi se moglo stići i nešto brže, ali bus zalazi u usputna mesta pa se tu malo izgubi vreme. Albufeira je dosta veća od Lagosa, i bilo je mnogo više turista. Prvo što smo primetili je mnoštvo restorana i pabova namenjenih Englezima, sa istaknutim rasporedom fudbalskih utakmica engleske lige. Stari deo grada je šarmantan, kao i svaki uostalom, sa spletom uzanih ulica, radnjama i belim kućama. Spustili smo se do plaže odmah ispod starog grada, odakle se njih nekoliko nadovezuju jedna na drugu – Praia do Peneco, Praia dos Pescadores, Praia do Inatel i Praia dos Alemaes. Plaže su malo uže, ali se može šetati pored vode do svih i naći zgodno mesto. Nedostajale su nam uvale u stenama, ali smo se svejedno nauživali u sunčanju i kupanju. Hteli smo još da odemo do neke dalje plaže busom, ali kako nisu išli baš tako često, a nama je i povratak za Lagos bio određen vremenom polaska busa, ipak smo ostali na pomenutim plažama (valjda smo se zabrinuli da nećemo stići na zadnji bus koji će nas vratiti u naš omiljeni Lagos). Inače, dalje i lepše plaže u Albufeiri su Sao Rafael, Praia da Oura i Gale. U povratku smo prošli kroz Portimao, veliki grad između Lagosa i Albufeire, i Alvor, koji nam se učinio simpatičnim manjim mestom za letovanje.

20100917-150624-0004_zps4e764ddb.jpg

slika 27. Pogled na Albufeiru sa plaže Peneco

20100917-150848-0005_zpsfd7a1dda.jpg

slika 28. Obala Albufeire

20100917-132715-0026_zpse7ce0ad8.jpg

slika 29. Stari grad, Albufeira

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ostao nam je još jedan dan na jugu, i iako smo u početku mislili da obiđemo letovalište ispod Portimao-a, Praia da Rocha, čija istoimena plaža važi za jednu od najboljih u Algarveu, ipak smo ostali u Lagosu, koji nam je već nedostajao iako još nismo ni otišli. Minibusem smo otišli do njegove najdalje plaže Praia de Porto do Mos, gde u okolini niče pravo naselje sa luksuznim vilama, i izležavali se veći deo dana. Zatim smo još jednom otišli na plažu Dona Ana koja nam se najviše svidela. Iako tužni što odlazimo iz Algarvea i napuštamo njegove predivne plaže, kopkalo nas je šta nas čeka u Lisabonu. Ujutru smo otišli na Rede-Expressos bus, i mahnuli Algarveu, simpatičnim dimnjacima koji su karakteristični za ovo područje, uvalama sa zlatnim peskom i stenama koje svakog podsećaju na neku drugu životinju ili lik. Zaključili smo da bi rado jedno celo letovanje proveli samo u ovoj oblasti.

20100918-125430-0030_zpsf5df435a.jpg

Slika 30. Praia de Porto do Mos, Lagos

20100918-164241-0006_zpsc4cec6b0.jpg

Slika 31. Praia Dona Ana, Lagos

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dovoljno je reći: F E N O M E N A L N O !!!

Svaka čast na opisu komisura,sa velikim uživanjem sam pročitao ceo tekst i s nestrpljenjem iščekujem završetak priče iz Lisabona...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26174
  Ukupno tema
  872802
  Ukupno poruka