Hornet

Toskana

118 poruka u ovoj temi

Pozdrav svima. Supruga i ja idemo 14.02. u Toskanu, na 4 dana, posto je sve uglavnom izorganizovano preko agencije, shvatio sam da u Bolonji imamo par sati slobodnog vremena, pa me zanimaju neke smernice ako neko ima, sta treba videti, ako eventualno ne vidimo sa vodicima.

Hvala unapred

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za par sati u Bolonji ne mozes videti nista ... jednostavno nemas vremena ... sem onoga sto kazes sa vodicem ... ostalo ... cisto sumnjam da cete stici ... mora bas da se zna svaka ulica ... svaki trg ... unapred pripremljen plan da imas ... ovako na prepad ... jednostavno nemoze ...  cak i da imas neki unapred pripremljen plan ... ne mozes postici nista za dva sata ... ako vec nisi bio pa makar neke osnovne smernice da znas ... ne zavaravjte se da cete videti Bolonju za dva tri sata ...   (kao ni mi sto nismo vidli ...)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, to mi je jasno, nego bolje da znam u kom pravcu da idem i gde eventualno da setam tih par sati, nego da stojim u mestu i da cekam da krene bus dalje,.. u tom smislu sam i postavio pitanje,

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za kratak boravak u Bolonji savetujem da se ode info centra gde se moze dobiti odlična mapa grada. U njoj su brojevima obeležene najvažnije znamenitosti koje su spojene strelicama, ako pratiš zacrtanu putanju za par sati može da se sve to obiđe spolja.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Gaginjo Nisam ti bas bio od pomoci ... hajde da probam ... U Bolonji vas nece ostaviti bilo gde ... nas je vodic ostavio ostavio na glavnom trgu, ispred glavne crkve ili kako oni kazu Duoma, imacete sat i po - dva da se sami prosetate ... Bolonja je po meni prelepa, ima puno zasvodjnih ulica kao u gradu Krfu ... videcete dva kriva tornja, Trg ... Inace kazu da je Bolonja crvena, debela i ucena ... zato sto godinama pobedjuju socijalisti i zbog toga sto je gastronomski i univerzitetski centar. Ima puno radnji sa sirevima, sunkama i drugim specijalitetima kao i domacim pastama ... cene nisu bas pristupacne ali je i kvalitet na nivou .... 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@hiperion Hvala na savetu

@Milos Andjelic E sad je vec nesto ;) ... salim se, hvala puno na pomoci i to nam dosta znaci, s obzirom da smo dobili neki sturi program putovanja, gde je samo nabacano sta cemo sve posecivati...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Gaginjo

postove sam prebacila u temu Toskana, jer je prikladnije od Montekatini terma.

Ako se vratite koju stranicu nazad, videcete i moj nedavni izvestaj iz Toskane, pa u tom smislu da se nadovezem-slazem se sa @Milos Andjelic, ne znam preko koga idete, ali ako vam je vodic dobar, kao sto je nas bio (a trebalo bi) provesce vas i reci ono najbitnije, jer je tako program osmisljen.

Mi nismo isli u Bolonju, ali sve je to po istom principu, razlika je samo, koliko se sati zadrzavate u kom gradu. Kada obidjete najbitnije, dobicete i informaciju sta bi jos bilo bitno da se vidi. Sad, ako imate, par sati na raspolaganju,  to vam je dovoljno da malo obidjete grad, udahnete njegove cari, eventualno popijete neku kafu, pice, nesto mozda i sopingujete i to je to uglavnom. Za neko duze zadrzavanje u muzeju i sl. nemate vremena, realno.

Mi smo bili u Firenci jedan ceo dan, to je bas bilo lepo osmisljeno, pa smo imali dovoljno vremena da obidjemo Palatu Piti, ali recimo, nedovoljno vremena za Ufici galeriju, jer su redovi za karte bili ogromni.Doduse, tog dana je bio besplatan ulaz, ali se svejedno cekalo za kartu. 

Ne znam kakav vam je program tacno, ali prilagodite se tome. Ako se krace zadrzavate, onda neki pesacki obilazak grada i sl. ako imate ceo dan u nekom gradu, onda vidite sta biste najvise voleli da posetite. Mozete on line da rezervisete ulaznice, pa da ne cekate red. To ne moze jedino ako idete prve nedelje u mesecu, kada je ulaz besplatan, ali morate da cekate red za karte.

Pretpostavljam da spavate u Montekatini termama, pa nemojte da propustite obilazak Montekatini Alda. Mozda cete ici i sa vodicem, ali mozete i sami, nije problem (opisivala sam u izvestaju, da se ne ponavljam). Lep provod :) 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U Bolonji vredi videti  Trg San Stefano ili Trg 7 crkava.  Sa vodičima se ne obilazi ovaj deo (to je moje iskustvo).

Moja želja  je da posetim i gastro tematski park, najveći na svetu se nalazi u Bolonji. No, za to treba više vremena.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima,

Da li je neko letovao na jugu Toskane, u okolini Groseta ili ostrvu Elba? :neznam:Kakva su vam iskustva? Hvala.:neznam:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima,

planiramo da ove godine letovanje provedemo na Toskani. Pošto nam je ovo prvi put da idemo tamo a idemo sa dvoje dece, treba mi preporuka za neko mesto ili deo gde nema velikih talasa. Prošle godine smo bili u Lido di jesolu i bas smo se razočarali zbog tih talasa. Bukvalno kada god smo uveli mlađeg klinca u vodu morao sam da ga držim uz mene zbog talasa. 

U principu moze i preporuka za neki drugi deo Italije ali ne bih se spustao baš duboko, Najdalje tu do pravca  San Marina, 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@srecko18Južni deo Toskane i ostrvo Elba su prelepi, a na Elbu su išli poznanici sa malim detetom.

U Severnom delu bih preporučila Liguriju, npr.Pietra Ligure. 

Pisale smo o tome na temi Čarobna Ligurija, @mananna i ja... Pogledajte.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zna li neko koliko košta ulaznica za palatu Piti, a koliko za vrtove Boboli?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

S obzirom da smo se samo prošetali do palate Piti, nismo ulazili, čini mi se da je puna cena 16 evra po osobi. Ukoliko želite da vidite samo Palatu ili samo vrtove morate odvojiti 10 evra po osobi. Izvinjavam se u slučaju da nisam dobro upamtila cenovnik, ali to bi bilo to evro, dva gore dole nije velika razlika.

 

Juče smo doputovali iz Toskane, pa rekoh da napišem par reči. Detaljan i prelep opis postavila je @suki, tako da ne vredi kvariti njen rad. Išli smo na klasičnu turu preko agencije, sa tri noćenja u Montekatini Termama.

Bili smo smešteni u hotelu Delizia, koji se nalazi blizu glavnog trga u Termama. Sobe su male, skromne, plafoni visoki, u kupatili nema klasične tuš kabine, ni kade, nego se zatvarate nekim paravanom. Ko nije navikao na njihove peškire, koji su kao naše kuhinjske krpe, neka ponese svoje peškire. Takođe, ko putuje ovih dana, neka ponese zimsku pidžamu. Mnogo, ali mnogo nam je bilo hladno u hotelu, Čak su nam jedno jutro uključili grejanje, dosta putnika iz grupe je tražilo dodatne prekrivače. U banji postoje dva marketa iz Conad lanca, s tim što je prvi market na ulasku u Terme, preko puta autobuske stanice, mnogo bolje snabdeven nego ovaj drugi koji ne nama bio bliži. U tom marketu imate i kuvana jela, jedno veče smo jeli njihove lazanje i bile su sasvim solidno i ukusno spremljene. Jedna porcija lazanji je 3,70 evra. Na samom trgu mogu da preporučim piceriju Ricciareli, cene su jako pristojne i pica je ukusna. Dve pice i dve koka kole 19 evra.

U Firencu smo otišli sami, vozom, karte se kupuju na automatu na stanici. Pratite uputstva na ekranu i lako ćete doći do karata. Takođe, na samoj stanici imate istaknut red vožnje do Firence. Ukoliko planirate samostalan odlazak u Firencu, ne bi bilo loše da se po ulasku u hotel spustite do stanice, pogledate red vožnje i kupite karte za vreme koje vam odgovara. Recimo nama se desilo da smo izabrali termin za polazak u 8:26. Kada smo ujutru došli na stanicu, tamo je već stajao neki voz za Firencu. Niti je bio naš polazak, niti je bio polazak pre našeg. Uglavnom, pitali smo neke momke na stanici da li voz ide do Firence i po dobijanju potvrdnog odgovora ušli smo u voz. Kontrole nije bilo ni ka Firenci ni u povratku.

Od znamenitosti Firence ušli smo u crkvu Santa Croce, koju od srca preporučujem. Karta je 8 evra po osobi. Đotove freske se trenutno restauriraju, tako da ih nećete videti, ali sve ostalo što ćete videti vredi svakog evra. Mikelanđelova grobnica je prelepa. Pravo umetničko delo. U stvari, sve je toliko lepo da ne znate gde pre da gledate. Za ovu crkvu je potrebno odvojiti sat i po do dva. Bar je tako bilo u našem slučaju.

Takođe, preporučujem obavezan odlazak do Mikelanđelovog trga. Mnogi su preporučili da se sa tog trga gleda zalazak sunca, znači da se popnete na kraju dana provedenog u Firenci. Sva sreća da smo se prvo popeli na trg, pa smo obilazili sve ostalo. Ja uveče ne bih imala snage da otpešačim do tog trga, tako da dobro razmislite da li ćete ovu atrakciju ostaviti za kraj dana. Ulaz u Ufici galeriju je 20 evra, ukoliki želite da ne čekate predugačak red morate dodati još 4 evra na tih 20. Ne znam koliko je ulaz u Duomo, red je svakako bio predugačak, jednostavno nismo imali vremena za čekanje u redu. Atrakcije Firence su toliko prelepe i veličanstvene da to ni jedna fotografija ne može da dočara. Čini mi se da možete da slikate svaki kamen, svaku ulicu, svaku fasadu...nisam znala gde pre da gledam...Žao mi je što nismo videli Neptunovu fontanu u punom sjaju, jer se renovira.

U Sienu i San Điminjani smo išli preko agencije. Takođe, sve je već rečeno za ova dva srednjevekovna grada. Prelepo!!!! Siena nas je oduševila!!!!

Jedino šta mogu da kažem, ne kupujte sladoled u poslastičarnici pored koje ćete proći pre ulaska na glavni trg (Piazza del Campo). Ne znam kako se zove, ali se nalazi sa desne strane na toj nizbrdici kroz koju vas vodič uvodi na trg, Odrali su nas, dva sladoleda sa po dve špatule 13 evra. Jeste sladoled bio ogroman i preukusan, ali što je mnogo mnogo je. Inače nas je sladoled u svim gradovima koštao oko 3 evra po osobi, sa dva ukusa.

Kada budete imali slobodno vreme u Sieni obavezno platite ulaz u njihovu katedralu. Cena je 5 evra, Prelepo! U katedrali imate plan dela koja se tamo nalaze, ali svakako ne bi bilo loše da se malo informišete pre nego što posetite Sienu.

San Điminjano je takođe lep gradić, ali ipak je Siena u vođstvu.

Bolonja je bila planirana za poslednji dan našeg boravka u Sieni. Takođe, prelep grad, pun života i mladosti. Svuda oko vas studenti, žamor, pozitivna energija. O Bolonji sam se dosta informisala na ovom forumu i krenula sam poprilično spremna i sa spiskom šta sve treba videti, Međutim, od svega planiranog ne videsmo ništa, odnosno videsmo jako malo. Iz banje se kreće u 10h, do Bolonje se vozite 2h. Šetnja sa vodičem traje 1h, slobodno vreme u Bolonji je SAMO 3h. Polazak za Srbiju u 16h. Zašto je takav plan i program uopšte mi nije jasno. Znači za ta 3h koja su vam na raspolaganju nemate vremena da se prošetate, da uživate, da uđete u svaku crkvu, da ručate, da dokupite još nešto ako niste kupili, recimo vodu ili neke gricke za put. Ili još neki poklon...jednostavno nemate vremena...Ulazak u sve crkve je besplatan, mi smo stigli da uđemo samo u crkvu Sv Petronija, preporučujem, velelepno zdanje....Tako da je Bolonja ostala za bolje upoznavanje u nekom drugom aranžmanu.

Vodič je na moje veliko iznenađenje bila jako, jako informisana i preljubazna. tako da sve pohvale za Jasminu.

Umalo da zaboravim da napišem koju reč o Pizi. Nisam ništa očekivala od ovog gradića, međutim...kada sam onako pospana i umorna od dugog puta kročila na Polje čuda, lepota me oduvala...sve belo i sve ogromno i sve prelepo...penjanje na toranj 18 evra...takođe možete ući i u crkvu i u krstionicu,  za koje je neka kombinovana cena...vodič je spomenula 8 evra i 5 evra, ali šta i kako informisaćete se na licu mesta.

Obavezno se prošetajte po gradiću. Mene je lično podsetio na Trst, ima taj neki primorski šmek.

Ako mogu još nekako da pomognem stojim na raspolaganju.

 

 

 

 

Izmenjeno (slađana bg)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Preko koje agencije ste išli?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nadam se da nije kasno za odgovor....išli smo preko Belvi travela

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka