Hornet

Toskana

118 poruka u ovoj temi

Bas je divna fotografija, krajolik, kao iz bajke. U planu mi je obilazak Toskane, pa bih obavezno da se uputim i u obilazak ovakvih mesta, pa rekoh da se raspitam da li znate :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Toscana je cela takva; mogao bi da bude Chianti, moglo bi da bude oko Siene..mada, nije mnogo drugacija ni Umbrija, ima identicnih pejsaza u Lombardiji (Franciacorta), u Piemontu (Langhe).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

hvala na lepim predlozima. Evo zanimljiv sajt Franciacorta, jer mi je Chianti definitivno privukao paznju, po vasoj preporuci.

Napravila bih plan za obilazak Toskane, vecih gradova, po malo i shoopinga ;)), ali i ovakvih divnih, relkasirajucih predela, to je podobovezno :)

 

 

Zanima me da li je neko iznajmio brod, gliser, za voznju po Venecij? Turisticka atrakcija da li postoji?

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svi koji idu kolima u Italiju treba da znaju da je zabranjeno pušenje u autu, ako u njemu ima trudnica ili male dece. Takođe,  zabranjeno je pušenje na otvorenom u blizini škola,  dečjih vrtića,  bolnica i ambulanti. Bilo gde je zabranjeno bacanje opusaka na ulici, uključujući i kanalizacione otvore.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
U 1.2.2016. at 12:03, akaboka je rekao/la:

Zanima me da li je neko iznajmio brod, gliser, za voznju po Venecij? Turisticka atrakcija da li postoji?

 

postoji

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li je bolje Toskanu posetiti u prolece ili na jesen?

Verovatno je divna u oba godisnja doba, ali cisto me zanima, da li je nekad vise kisovito i sl.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Skoro da bih rekla da je ujesen lepsa. Kad pozute vinogradi.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala :cvetak:

Ne znam zasto, ali i mene vuce vise, neki septembar npr.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima li neko preporuku za smestaj u nekom seocetu neki agroturizam

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li neko nekada posećivao muzeje u Italiji na dan kada im je slobodan ulaz (prva nedelja u mesecu)? Kakva je procedura kada je reč o tome, da li moraju da se imaju karte za ulaz ili rezervacija?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, zapravo sam iskoristila to nekoliko puta. Nije bilo povodom prve nedelje u mesecu, čini mi se da je u Vatikanu poslednja nedelja. Elem pokušale smo da uđemo u Vatikanski muzej te nedelje kada je besplatan i red je bio ogroman pa smo odustali jer su i radili nešto skraćeno i nismo hteli da gubimo vreme u Rimu na čekanje u redu. Jednom smo iskoristile besplatan ulazak u Koloseum i da bila je potrebna karta koja se samo uzimala na biletarnici da bi se očitala na kapiji i da bi se kapija "otvorila". Isto smo bili u Italiji kada je bila nedelja kulture i ušli besplatno u Pompeje čini mi se isto sa kartama (bilo je pre nekoliko godina).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moja Toskana:

Moje putovanje počelo je iz BG ka Cirihu avionom, pa odatle kolima do Italije, tako da oko puteva, putarina i ne mogu mnogo da pomognem iz pravca Srbije. Putarine u Italiji su skupe, izmedju 5-25€ zavisi gde idete, a putevi katastrofa.

Moje putovanje počelo je u Milanu (1noć)- sasvim dovoljno da obiđete Duomo, par ulica i zamak, ništa više tamo nema zanimljivo, a i cilj mi je bila Toskana.  Što se tiče šopinga, toga ima u izobilju, cene kao i u BG, nešto skuplje, nešto jeftinije. Vredi kupovati obuću i kožne tašne (ali toga imate svuda po IT,posebno u Firenci).

Iz pravca Milana italijanska rivijera- Portofino i okolna mesta- celodnevni izlet- obavezno posetiti ova mala romantično ušuškana mesta, ne mogu izdvojiti ni jedno, sva su ista i jednako lepa (tamo nema lepih plaža, pošto su svi pretpostavljam na jahtama i daleko od obale se brčkaju) J Noćenje u La Spezia, tu smo jeli najbolju pizzu u Italiji (Pizzeria Capolinea)- izmedju 7-10€ standardna pizza.

Sutradan pre podne Cinque Terre- od 5 sela obišli smo 2,3,4- jer nam se to po komentarima i slikama najviše dopalo (vernazza, corniglia ,manarola). Možda smo mogli i da odemo samo u Vernacu i Manarolu, po meni Corniglia ništa specijalno, plus imate mnooogo stepenica da se penjete. Voz iz La specie je 16€ za ceo dan po osobi, u suprotnom plaćate kartu koja košta za svaki ulazak i izlazak 4€.  Manarola je najlepše mesto od svih terra. Tamo je skuplje, jer je nacionalni park, pa im se može J Nakon C.terre nastavili smo put ka Pisa i Lucca gradovima. Pisa- samo toranj i ništa više (meni se dopao taj deo, zanimljiv je krivi toranj i svi oni ljudi što se krive da bi se slikali ) :D

Lucca je poseban gradić i za njega odvojte oko 2-3 sata da ga doživite kako treba. Centar grada među zidinama prvi je sustret sa renesansom u Italiji , uske ulice pune autentičnih lokala, trgova, piazza... Mesto gde se  Giacomo Puccini rodio.

Nakon Lucce noćenje u Prato, mestu pored Firence (3 noći)- voz do Firence 2,6€ stiže za 15-20min i ima stalno. Vozi do glavne stanice u Firenci koja je u centru (Santa maria novella florence, tako je i oznaka stanice SMN). Vodite računa kada se vraćate jer je u Firenci velika stanica, i morate da pitate koji pravac da gledatem jer je Prato samo usputna stanica.

Firenca:

2 cela dana su sasvim dovoljna ako nećete obilaziti sve muzeje (mi posetili samo Uffizi gallery, 25€ za svoje ulaz, i i Santa Croce crkvu 16€ za dvoje). O  Firenci šta reći... Toliko toga ima. Ukoliko imate vremena svaki dan dve besplatne ture ispred Santa Maria Novella crkve, u 11h i u 17h, rade vodiči po principu bakšiša(http://www.florencefreetour.com/) , i idealna prilika da se upoznate sa istorijom grada. Cene po Firenci su malo više, pa tako jedan sladoled od dve „kašike“ sam platila 6€, ručak i večere u restoranima za dvoje oko 35-45€, malo bolji restorani oko 100€). Pića po lokalima se razlikuju, naravno van centra uvek jeftinije, kafa od 2-3-5€, Aperol od 6-8€...)-to sam ja pila pa se sećam. Ukoliko bude neko u Pratu, obavezno idite u restoran „Che Ciccia C'e“, lokani restoran koji služi najbolji biftek.

Nakon Firence uputili smo se na izlet u Sijenu, pola dana.  Prošetali po ulicama grada, bili na glavnom trgu, posetili lokalne autentične radnje sireva i vina, i pazarili vino za poneti. Grad u kome se dva puta godišnje održavaju konjske trke u centru, možda treba tad izbeći (ne znam u kom periodu). Gradom dominira romano-gotička arhitektura. Pronadjite neki autentični lokal i sedite na ručak i vino, malo dalje od centra („meze“ za dvoje i dva pića oko 28-30€).

Posle izleta u Sieni- Casole d’ elsa 2 noći

Mesto je toskansko seoce, predivan pogled (jer je na uzvišenju). 1 prodavnica, 2-3 restorana, i jako puno galerija, izložbenih muzeja, i sl.. Selom dominiraju skulpture (nisam se pozabavila što, i šta to tamo ima pa je prepuno umetničkih dela, ali hoću).

Hotel je bio fantazija, manastir iz 14 veka, sa pogledom na Toskanu i San Gimignano (oko 26km udaljeno), koji smo i obišli sutradan, pola dana sasvim dovoljno.

Svako selo, grad, je poseban na svoj način, i gde god da se zadesite bićete oduševljeni. Toskana je jako lepo iskustvo.

Spisak hotela:

Milano- http://www.booking.com/hotel/it/hotel-degli-arcimboldi.html

La Spezia-  http://www.booking.com/hotel/it/camere-del-golfo.html

Prato- http://www.booking.com/hotel/it/president-prato1.html

Casole d’elsa-  http://www.booking.com/hotel/it/epocatorrecasoledelsa.html

Za pitanja...feel free J

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Draga Cojka, zivo me zanima koja su tvoja interesovanja, kad si u stanju da izjavis da u Milanu nema niceg zanimljivog. Zakljucak koji proizilazi iz tvog posta: da putevi u Italiji nisu katastrofalni, mogla bi cela da se obidje za nedelju dana, ali, uz katastrofalne puteve potrebno je malo vise vremena: po 1-2 sata za manja mesta i 1-2 dana za vece gradove.

I da, Cinque Terre su cele nacionalni park, a ne samo Manarola.A Corniglia se smatra najlepsim (selom).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja iznosim svoje lično mišljenje... ne znam čemu ljutnja :D hahahahah

Meni se Milano nije dopao, a i nije mi bio cilj, već Toskana. Putevi jesu jako loši, puni rupa,  radova...ali dobra kola podnose sve. :)  I sva mesta koja sam ja obilazila najudaljenije je bilo 2h vožnje, sasvim dovoljno vremena da se obidje sve što sam isplanirala,bez jurnjave, sa uživanjem. 

Ne moraš da me ispravljaš, znam da su sva sela nacionalni park. Opet ponavljam, meni lično Manarola najlepša(od celog nacionalnog parka), Corniglia ništa posebno, možda ako se dolazi sa mora, što nisam imala priliku. 

Meni iskreno jako puno pomažu i dobri i loši komentari na ovom forumu, zato i iznosim svoje viđenje svega, ne pišem romantične/bajkovite sastave...i ako mi je lično tako bilo :srce::cvetic:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vredi li ici u Toskanu, sredinom novembra?

Zbog posla mogu da uklapam samo datume vezane za praznike, odgovarao bi mi 11.novembar, ali ne znam zbog vremena... 

Da li je bolji izbor Milano u tom periodu, sa posetom jezeru Komo (sto ne mora, a volela bih, a opet ne znam kako to izgleda u novembru), a Toskanu da ostavim za Uskrs ili 1.maj?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka