du-kii

Temišvar

702 poruke u ovoj temi

Dodji ipak, kada uspes :)  ( Ja gledam godinama onaj aranzman Delta Dinava, ali nikao da se odlucim za njega. Gledam i filmove na YT, bas me privlaci Rumunija, posebno delta.:) )

Bice jos lepsi jer ce za 2 godine biti ( sa Novim Sadom i Elefsinom u Grckoj ) Evropska prestonica kulture

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bio sam u subotu u Temišvaru, prvi put. Lep gradić za jednodnevni obilazak i to je, po mom mišljenju, sasvim dovoljno vremena da se lagano prošeta po centralnom delu i parkovima, vidi sve ono najvažnije, popije kafa i pojede nešto. Tri centralna trga su sređena, stare zgrade su jako lepe, ali su fasade na njima čak i tu dosta oronule, a kako se pomerate dalje od centra, stanje je sve jadnije.

Nekoliko praktičnih informacija: Neko je pomenuo u poruci od pre par godina, ali mislim da treba ponoviti: parkiranje je i u zoniranim oblastima besplatno za automobile sa stranim registracijama. To je zvanična informacija koja se može naći i na stranici Temišvar info https://www.timisoara-info.ro/en/infoutile/transport/timpark.html Koliko sam uspeo da pronađem, stvar je u tome što Rumuni nemaju zakonski mehanizam da stranim državljanima naplate kartu/kaznu, pa su odlučili da tu nemogućnost predstave kao „velikodušan gest“, mada ga ne reklamiraju mnogo. Naravno, ako parkirate na ograđenom parkingu, moraćete da platite. Parking je besplatan i u tržnom centru Iulius.

Kurs je u subotu bio 4,68 leja za 1 evro u menjačnici u centru, u ulici sa kišobranima (i skoro potpuno isti u još dve-tri menjačnice na koje smo naišli). Ova menjačnica u centru je radila i u nekih sedam sati uveče.

Na granici nije bilo gužve, nisu tražili famoznih 500 evra, jesu vozačku i saobraćajnu (nije potrebna međunarodna vozačka ni zeleni karton). Rumunski carinici su nas drndali da otvaramo gepek, zagledali nam u torbe i raspitivali se da li nosimo cigarete i alkohol. Nije trajalo predugo, ali svakako ostavlja neprijatan utisak za prvi susret sa nekom zemljom. Meni je, čak, njihov carinik, pored važećeg pasoša koji sam imao, tražio i srpsku ličnu kartu, na šta ne znam da li uopšte ima pravo. Ali dobro, carinici su posebni smradovi među ljudskim talogom...

Kad pomenuh smrad, od rumunske granice skoro do samog Temišvara nešto odvratno smrdi, zatvarajte prozore na kolima.

Put od Vršca do granice je kao da vozite po kraterima na Marsu, čim se pređe granica kvalitet puta je daleko bolji. Posebni apsurd – pravac ka Beogradu je bolje obeležen u Rumuniji nego u tom istom Vršcu; izbledele table, jedva čitljive i izbliza, a postavljene ne u ulici iz koje skrećete, nego u tek u ulici u koju treba da skrenete, tako da je, posebno noću, radost pogađati gde treba da se ide.

Vinjeta je obavezna i kupuje se na ničijoj zemlji između naše i njihove granice. Košta 3 evra za putnički automobil i kupuje se u kućici sa desne strane kada prođete našu granicu.

Jeli smo u Meku, što je po meni najsigurnija varijanta da čovek ne rizikuje neki stomačni problem kada ide na dnevni izlet. Tamo znaju dovoljno engleskog za ono što imaju u ponudi, tako da nema problema u sporazumevanju. Kafu smo popili u kafeu Stradivarius na trgu Unirii. Mesto je lepo, osoblje je ok, produženi espreso je razvodnjen do bljutavosti. Obrok u Meku košta 21,6 leja, espreso u kafiću 7, koka-kola 8, kapućino 9.

Sa Rumunima za taj jedan dan i nismo imali neki kontakt, tako da ne mogu da sudim o tome kakav su narod. Ali ono  što se gotovo uvek pokaže kao pravilo kad negde odem – najveći primitivac na koga naletim skoro uvek bude iz Srbije. Ovog puta neke tri koze u ranim dvadesetim godinama. Bože sačuvaj...

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Slazem se za puteve i obelezavanje, a sto se Rumuan tice, nisu nam nista zagledali, kurs je bio 4,72 koliko se secam, nismo naisli na preglasne i nekulturne :D

Sada me je to podsetilo na restoran u Budvi ovoig aprila,  gde su svi starosedeoci normalno pricali ( njih7-8 ), dok se drala samo Beogradjanka i to onako isfolirano, da svi cuju ciem se ona bavi:mellow::angry:!

 

@pzglc, steta sto niste otisli do reke ili Parka ruza :-)

Izmenjeno (Tirkizna)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@pzglc super je klopa u Pizza Hut-u u TC na samom ulazu u grad (predlog za klopu za sledecu posetu Temisvaru). Mada sam jela sve i svasta i svuda i nikada se nisam otrovala, pu pu. 

Elem, ima li sta u Decathlonu? Jel isao neko skoro? Trebaju mi sitnice za more, pa me interesuju cene tj. da li su snizenja i kada ce ih biti? 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Tirkizna prošetali smo malo pored Begeja, lepo je bilo.

@Shadow79 Imala si sreće za hranu. Meni je poslednje neprijatno iskustvo od pre par nedelja iz Sokobanje, gde sam naišao na bukvalno samo jedan restoran posle koga nisam morao da jurim u wc.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja imam osetljiv stomak, na zacinjenu i jaku hranu, pa moram da pazim sta jedem.

U Temisvaru sam jela samo salate jer je bilo pretoplo!

U jednom kaficu-restoranu sam se iznenadila sto se neka hrana mora naruciti 24h ranije :D:angry:!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zdravo,

Planiramo za vikend do Temisvara pa me zanima par stvari.

Kakvo je stanje sto se tice parkinga? Treba mi za ceo dan i noc. Smestaj nam je negde  blizu centra.

Medjunarodna dozvola i zeleni karton nisu potrebni?

Takodje parking postoji neki kod Iulius Mall-a ?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Postoji parking kod mall i ogroman je. Ne treba ti međunarodna i zeleni karton... Samo kupite vinjetu...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Koji je najbolji put do Temisvara od ova 3?

Svejedno mi je kilometarski na koji cu granicni prelaz...

A postoji i ona opcija preko Zrenjanina?

temm.jpg

Izmenjeno (nemanjaman)
Zaboravio sam da dodam jednu rutu.
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dvojka je najbliža, ali je kvalitet puta najlošiji. Tj, postoji dionica puta koja je u lošem stanju, barem je bila prije nekoliko godina kad sam ja prolazio. Mada ni to nije sad nepodnošljivo jer Temišvar nije daleko od granice. Jedinicom nisam išao ovim donjim krakom, ali se jesam uključio na graničnom prelazu Srpska Crnja - Jimbolia, i to je ok put. Sa trojkom nemam iskustva. Opet sve zavisi iz kog pravca dolaziš.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mi smo sili trecim putem, ne deluje mi los put, muz se nije zalio.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Treci put vrlo dobar, do samog Temisvara.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja idem opet u Temisvar, sa dragim i roditeljima ( mojim ) :D

Bice malo manje toplo nego sada, ali za desetak stepeni manje nego kada sam isla poslednji put :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka