du-kii

Temišvar

697 poruka u ovoj temi

Evo i mojih utisaka.

Temišvar je bio prva stanica na našel letošnjem putu po Rumuniji. Glavni cilj je bila poseta Tranilvaniji i nismo planirali zaustavljanje u Temišvaru, ali smo na svu sreću plan promenili i proveli odlično popodne u Temišvaru. Prvi benefit je što ne bismo za dana stigli do odredišta (jer su putevi uglavnom dobri, ali se ide kroz SVA naseljena mesta usput, pa je kretanje prilično sporo) a drugi što smo upoznali jedan lepi grad.

Smeštaj smo rezervisali preko booking. com i bili izuzetno zadovoljni. U hotelu sa puno zvezdica trokrevetni apartman smo platili 45E, tamo su nam naplatili i neki dodatak od 7E, utisak da smo odlično prošli. U nastavku puta za taj novac dobijali smo znatno lošiji smeštaj. Ako te interesuje poslaću ti link hotela. Bio je prilično nepounjen, i siguran sam da i bez rezervacije uvek ima mesta. Prednost je takođe što se nalazi u ulici koja ide iz pravca Srbije tj. Vršca i što je jako blizu centra. U hotelu smo se snabdeli sa bogatim propagandnim materijalom, koji detaljno preporučujie šta videti, gde kupovati, gde su poznate kafane, klubovi..., mnoge karte grada i sl.

Carinske formalnosti su svedene na minimum i samo sa zelenim kartonom ulazi se na teritoriju Rumunije. Vinjete nismo plaćali, iako sam čuo da se plaćaju. Niko nas nije zaustavio, iako smo prešli preko 1500km po putevima Rumunije.

Moje mišljenje je da takvi putevi i ne zaslužuju naplatu, ali ipak mislim da ne vredi rizikovati.

Za to popodne obišli smo: sve glavne trgove, centralnu katedralnu crkvu koja dominira centralnim trgom, srpsku crkvu koja izlazi na ogroman i prelepi Trg ujedinjenja, osetili malo duh ljudi koji su do skoro bili jako siromašni i koji sa verom u bolju budućnost očekuju naredno vreme, tržni centar Julijus....

Evo i jedne anegdote iz Temišvara: u kolima smo uz otvorenu katru gledali u kom pravcu se nalazi naša sledeća destinacija, a pored nas je prolazio čovek koji je energično mahao i pozivao nas da stanemo pored puta. Malo me je to podsetilo na vreme od pre dvadesetak godina kada su šverceri na taj način nudili usluge razmene novca, prodaju vegete i sl. U ovom slučaj radilo se o čoveku koji je samo hteo da nam ponudi pomoć u snalaženju u svom gradu. Svi smo se nasmejali i rado poslušali savet simpatičnog Rumuna.

Dakle, iako je uteha od većeg puta, poseta Temišvaru može biti jako zanimljiva. Ostavi predrasude i obiđi kulturni, privredni, obrazovni centar Banata, koji danas ima oko 400.000 stanovnika, znači veći i od Niša ili Novog Sada.

Ukoko još nešto mogu da pomognem stojim na raspolaganju.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

odlično! o temišvaru sam čuo sve najbolje i pre, ali mi nije palo na pamet da ga obiđem do sinoć... jedino što me je brinulo je to da ne smaraju za auto...

du-kii, pošalji mi link za taj hotel, a ja se javljam sa utiscima kad se vratim!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo linka sa booking.com cena je za 5E veća nego letos ?!?

Slike su verne, app za troje je površine oko 40m2, sa veš mašinom..... Odnos cena kvalitet odličan.

Na recepciji sam video iste cene i za prolazne goste.

Srećan put

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

hvala! : )

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

evo juce smo bili do Temisvara na kaficu i da kupimo lego kockice :)

Od Vrsca imas 10tak km do granice, tamo nema guzve, svi su ok, vinjeta se obavezno kupuje na Rumunskoj granici kosta 3 eura za 7 dana.

Na granici ima dosta svercera, i na ulazu u RO nemojte se iznenaditi ako vas u kratkom roku dva puta zaustavi policija, cak i u maskirnom odelu. Nemojte se plasiti to je njihova rutinska kontrola zbog svercera sa cigaretama. Samo ce vas ljubazno pitati gde idete i da li imate cigarete, kada kazete da nemate pozelece vam srecan put i to je to.

Usput je sve lepo oznaceno, put je dobar, ogranicenje 90km na sat i svi postuju ogranicenje. Ima radarskih kontrola usput.

Sto se tice samog Temisvara licno ne znam sta bih vam rekla da posetite, mi uglavnom imamo relaciju McDonalds, pa onda pravac Julius mol koji je OGROMAN! AKo zelite da idete do Julijusa pratite samo oznake po gradu Iulius Mol. Inace moj suprug mi je spomenuo da postoji i ZOO vrt pa smo razmisljali da i mi jednom odemo na vikend, jedan dan za MC i za Julius ( umirmo dete :) ) a drugi da prosetamo sve te njihove trgiće i ZOO.

Javi kako ste se proveli!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi smo bili krajem avgusta, isli smo preko Zrenjanina i Zitista,a preko prijatelja smo rezervisali Hotel Roma, u studentskom gradu, oko 2 km peske od centra (dvokrevetna soba 30e, cisto i kulturno, restoran se renovirao pa nisu sluzili dorucak a cena je snizena sa 35e). Imaju svoj parking gde smo i drzali auto. Grad je predivan, obisli smo ga uzduz i popreko, putna infrastruktura i vozacka kultura je odlicna (u poredjenju sa Srbijom). Gradjevine su prilicno ruinirane, ali se prepoznaje onaj stari sjaj, mislim da bi sa ulaganjem mogli biti Bec istoka (u gradjevinskom smislu). Cene kao u Srbiji, negde i nize sto se tice restorana i kafana. Zao mi je sto nismo isli u ZOO vrt, nije bilo vremena, ali bice dana.

Puna preporuka za vikend izlet !

Koga zanimaju detalji u vezi sa dolaskom kolima i sl. neka pita...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Lepa arhitektura, ali dotrajale i neodrzavane zgrade. Ne dalek, ali monoton put. Vrlo ciste ulice. Nista spektakularno, ali lepa destinacija za vikend ili kao startno mesto za dalji obilazak Transilvanije. Za šoping koristiti Iullius mall.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Temišvar je divan grad koji toplo preporučujem svima za obilazak, makar jednodnevni! Ja sam išao septembra ove godine na jednodnevni izlet u Temišvar preko agencije iz Zrenjanina, cena 900 dinara. Sigurno ću se vratiti na proleće da nastavim sa upoznavanjem ovog divnog banatskog grada. Toliko je toga za obići i videti.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%80

temisvar12.jpg

Carinske formalnosti su svedene na minimum

Meni je jedina stvar koja kvari utisak bila čekanje na granici. Načekali smo se u oba smera. Doduše, automobili su mnogo brže prolazili, ali opšti utisak mi je da se dosta čeka na granici. :smorilo:

Gradjevine su prilicno ruinirane, ali se prepoznaje onaj stari sjaj, mislim da bi sa ulaganjem mogli biti Bec istoka (u gradjevinskom smislu).

Ovo je i moj utisak. Mnogo zapušteno!

Izmenjeno (talamasca)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Je l' bio neko skoro u Temisvaru da preporuci neki hostel?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Probaj Hotel Roma, u studentskom gradu - odlican odnos cena kvalitet.

Za hostele ne znam.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Bili pred Uskrs sad u Temisvaru, spavali jedno vece u hotelu Arizona, nije u centru, ko je kolima sasvim ok, sove su pristojne, ciste, kreveti udobni, ima svoj parking. Nocenje je dzabe. Gradic je sladak, jako blizu Bg-a, mali je pa je dovoljan jedan dan da se obidje. Ima nekoliko lepih trgova i parkova i prijatan je za setnju, preporucujem.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li neko zna za neki prevoz do Temisvara iz Vrsca??

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Molio bih za malu pomoc. Planiram u Septembru jednodnevni izlet kolima BG - Temisvar pa me interesuje kako stoji stvar sa parkingom u gradu, da li ima negde besplatnog ili se parking placa (koja je cena)?

Da li Iulius shoping mall ima besplatan parking i koliko je udaljen pesice od turistickog dela grada?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Parking Julijusa je besplatan, ali je na samom izlazu iz grada. Imaš parking u samom centru, kod Piata Victoriei, iznad muzeja Banata i cena je septembra prošle godine bila oko 0,5eura na sat, ako se dobro sećam. Plus, parking je obezbeđen

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala puno.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26920
    Ukupno tema
    902762
    Ukupno poruka