Fortuna S

Salzburg - Austrija

67 poruka u ovoj temi

Посетио сам Салцбург на један дан и на сву срећу био сам у праву да није потребно преноћити и остати и други дан у том прелепом, али ипак малом граду .. чак шта више нисмо се ни вратили послењим возом. За оне који желе да посете нека места ван града, у том случају је неопходно остати дуже од једног дана.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Салцбург је прелеп град, али бар мени је довољан на један дан као излет.
Географски положај и атмосфера старог града га чини изванредним и није чудо што му се људи диве, чак и ако су га видели само на сликама.DSC08526-.jpg
Ко жели да дође из Беча, најбоља варијанта је воз westbahn и јефтиније је да се купи на станици него преко нета, цена је 40 евра повратна. Путује се 2 и по сата, возови су удобни, брзи и тачни у минут.
Од железничке станице до свих локација, више вам и није потребан превоз.

Getreidegasse најпознатија и најлепшта улица у старом граду.DSC08538.jpg

Mirabellgarten је мањи парк/врт, очекивао сам више од тога.
Као што рекох већ пред крај дана сам почео да размишљам о повратку у Беч и наставку путешествија по том граду, где смо били 5 дана и тада је донет дефинитивно добар закључак да Грац као други излет не долази у обзир, јер реално нуди доста мање од Салцбурга.

Izmenjeno (Борча Борча)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Obici Salzburg za jedan dan je prosto nemoguce. Prosetati po Starom gradu i Mirabellgartenu je izvodljivo, ali ni iz daleka dovoljno da se taj grad dozivi.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nijedan grad ne mozes upoznati za 1 dan, ali se ipak treba prilagoditi  i prihvatiti realnost, da ipak ne zivgimo toliko i da nemamo toliko novca da svaki grad obilazimo danima, kao Pariz, London, Bec, Prag, Rim...Ipak tu postoji hijerarhija . Salzburg nije deo prve lige. Obisla sam ga 1 zimskog dana, i kao i u svakom austriskom gradu, u 17h kad padne mrak , zimi, nema nigde nikoga. Inace, stari grad je prelep

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Okolina Salzburga je takodje prelepa... naravno svako prema mogucnostima i potrebama : )

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Салцбург је прелеп град, али бар мени је довољан на један дан као излет.

Као што рекох већ пред крај дана сам почео да размишљам о повратку у Беч и наставку путешествија по том граду, где смо били 5 дана и тада је донет дефинитивно добар закључак да Грац као други излет не долази у обзир, јер реално нуди доста мање од Салцбурга.

Sto se mene tice, ovo je bas greska, bar 2 dana za oba grada su potrebna.

Mi ne volimo samo da protrcimo, volimo da obidjemo znamenitosti, da na miru uzivamo u restoranima i kaficima i da se setamo, tako da jedan dan nije nista!

U Salburgu sam bila jednom, a razmisljam da odemo opet, zbog semstaja, da bismo iz njega otisli do Halstata.

Mislim da sam odabrala smestaj, na bukingu, samo jos da budem sigurna za dobijanje slobodnih dana.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sto se mene tice, ovo je bas greska, bar 2 dana za oba grada su potrebna.

Mi ne volimo samo da protrcimo, volimo da obidjemo znamenitosti, da na miru uzivamo u restoranima i kaficima i da se setamo, tako da jedan dan nije nista!

U Salburgu sam bila jednom, a razmisljam da odemo opet, zbog semstaja, da bismo iz njega otisli do Halstata.

Mislim da sam odabrala smestaj, na bukingu, samo jos da budem sigurna za dobijanje slobodnih dana.

Није била грешка, једноставно нисмо сви исти и немамо сви исте приоритете.

Увек сам имао довољно времена за сваки град који сам посетио, углавном један дан вишка или у најгорем случају нисам стигао само пар локација да обиђем (заправо од 4-10 дана у зависности од града).

Једино ми није било довољно дана за Беч који је био мој први град, а тада сам ишао преко агенције и нисам имао добар план обиласка. Сада сам то надохнадио.

Иначе немам намеру да се враћам у исте градове, док не обиђем све које желим, мислим да је то бацање пара и губљење времена.

Букинг је и моја препорука, зато што је аирбнб прескуп у овог граду, а за исте паре или чак мање може се наћи хотел.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja na gradove ne gledam samo kao na spisak lokacija, vec volim i da se setam bez cilja, pored rekje, jezera, po tvrdjavi, sta vec ima, tako da 1 dan nikako ne moze da mi bude dovoljan za bilo koji poznatiji evropski grad ili malo mesto ;-)

Nisam u fazonu da obidjem sto vise gradova vec da sto kvalitetniej upoznam svaki grad, zasto neke obilazim i 3 puta, dok bi mi za Pariz sigurno trebalo 4-5, bar :-) U Becu sam provela jednom 7, jednom 9 dana, recimo da je dovoljno, ali posto uzivam u gradu koji je savrseno skrojen za zivot, volela bih da ga posecujem bar svake 2 godine.

Smestaj za Salcburg sam odabrala, sad ostaje samo da sve bude ok sto se polaska tice, za 20 i nesto dana :-)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Тиркизна, теби треба више времена да осетиш дух и атмосферу неког града, рецимо да сам ја у поређењу са тобом златна средина, јер већина наших туриста иду преко агенције која им нуди пар дана или излет варијанту, а то заиста премало дана, a oпет твоје виђење посете неком граду је превише дана за моје организовање.

Оно што мени одређује колико ћу дана провести у неком граду је број локација које треба обићи и њихов распоред, као и излети у неки ближи градић, затим музеји и време посвећено њима и на крају крајева можда највише одлучује повратна карта авио компаније коју сам букирао. Време посвећено шопингу не постоји, можда понекад нешто што је унапред лоцирано и успут.

Од 53 дана проведених по разним градовима, имали смо среће што се тиче кише, јер нам је одузела свега можда 2-3 сата укупно, а било је дана када је киша падала по цео дан, као и потоп у Москви, буквално дан после нашег одласка.

Зато не могу да замислим јесење и зимско путовање, тај период желим да преспавам.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ko ide iz pravca Beca ka Salzburgu,preporuka da poseti mali gradic Melk,kao iz bajke je

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sledece nedelje idemo na skijanje pa pravimo pauzu u Salzburgu od 15h do uvece i tu cemo i prespavati. Da li bi neko bio ljubazan da mi napise  koliko kosta zicara do zamka Hochsalzburg i da li se gore placa ulaz ili moze samo da se razgleda s polja

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo da odgovorim, sam sebi :-)

Obilazili smo centralne ulice starog grada i stizemo do podnozija brda na kome je cuveni zamak. Proverom ustanovljavamo da je penjanje vozicem-gondolom 16,5 evra po osobi-Posto se placa iz jednog dzepa-odustajemo od gondole i krecemo pesaka uz vrlo veliki nagib. Na pola puta ispreci se kapija iz XVII veka sa modernim nadogradjenim staklenim delom u kome je biletarnica. Shvatimo da ukoliko hocemo gore u Hohen Salzburg moramo ipak da platimo-Penjanje sa medjustanice, do koje smo dosli je 13,5 evra i kupujemo kartu za nas 4. Gore zaticemo skromnu tvrdjavu koja je pocela da se zida u XI veku i godinama kasnije se nadogradjivala, ali je i dalje ostala vrlo skromna. Naravno, upotrebljavam rec skromna, u odnosu na 16,5 evra koliko kosta karta (Versaj je toliko,Schonbrunn je jeftinije , kao i Neuschwanstein-i sve je tu daleko bolje utrroseni novac za kartu)

Jedino sto opravdava ulozen novac je pogled-panorama. 

PS

Cak su posetioci na momente "zarobljenici zamka" jer udjete kao grupa u pojedine sobe a mozete da izadjete tek nakon 10 minuta, sa kompletnom grupom. Ne mozete zavrsiti razgledanje ranije. U sobi od 20 tak kvadrata gde su makete i slike  koje prikazuju faze u izgradnji  arhibiskupskog zamka nalaze se 6 maketa sa po 3-4 recenice opisa. Nakon 3 minuta svako prosecno pismen zavrsi citanje ali kustos tog dela drzi zakljucanu sobu dok ne istekne 10 minuta koliko "prevodilac na baterije" koji svako dobije ne isprica pricu.Prica je ustvari citanje teksta ispod maketa i slika

Naravno ima tu jos soba za razgledanje...nista specijalno. Cak smo dobrih pola sata bili skoro sami u celom samostanu sto dovoljno govori o odnosu cena-sadrzaj zamka.

Malo zatim je nagrnula grupa od 100 tinak Kineza koji su osim nas jedini bili to popodne ovde

Izmenjeno (sas)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima.
Da li se isplati ici u Salzburg sada kada nema snega i sta treba posetiti u okolini.
Prioritet su mi lepa priroda i pejzazi, ali se plasim da u ovo vreme em nema zelenila, a s druge strane nema ni snega :)

Isli bismo autom na 3-4 nocenja, tako da bih vam bio zahvalan na brzim informacijama.  Da li u blizini (do nekih 30tak km) ima nekih lepih predela koji su pod snegom ili je posetu bolje pomeriti za prolece kada sve ozeleni? U obzir dolaze i neki SPA centri posto to volimo. Zeleli bismo da imamo razlicite sadrzaje za ta 3-4 dana. 

Postoji i opcija npr. 2 dana Salzburg pa negde u povratku svratiti u neko mesto sa lepom prirodom na dva dana. Ukoliko imate neki predlog pisite.

Svaki savet je dobrodosao.

Hvala puno svima.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zoki_ns, Salzburg je grad koji je prelep u svako doba godine. Trenutno nema snega, osim po okolnim, planinskim selima, ali kada je Salzburg u pitanju, to je lako promenljivo stanje. Moja preporuka za sve koji bi da malo istrazuju grad, da obavezno nabave Salzburg Card.

Odrasli: 24h/ 26€, 48h( 34€, 72h/39€

Deca 6-15 god: 13€,17€,19,5€

Cene vaze do kraja aprila, a onda u sezoni bude par evra skuplje. Ovom kartom mozete koristiti gradski prevoza( 4€/24h karta, kupljena na trafici ili automatu. Kod vozaca je oko 5€). Ovom kartom izbegavate i cekanje u redu, koji ume da bude bas dugacak, kada krenete da obilazite muzeje, Mocartove kuce, Festung, zoloski vrt, dvorce i sl..Naravno, o isplativosti iste ne treba ni pisati. 

Naravno, sve to mozete izbeci i u svojoj reziji otkrivati grad. Moja preporuka za setnju je brdo koje se zove Mönchsberg i odatle je pogled caroban. Setnjom mozete doci i do dvorca, osim toga tu je i muzej moderne umetnosti (moze se i liftom), kao i manastir. U podnozju istog ( Müllner Hauptstraße) je dobra pivnica Augustiner Bräu. Moja preporuka je i muzej Haus der Natur, Petersfiredhof,Mirabel, setnja po sarom gradu i svim malim i zavucenim ulicama. Kapuzinerberg je super za setnju,a tu je jos jedan manastir i jos jedan divan pogled na grad.

Obavezno treba obici i Hellbrunn- dvorac, igre na vodi i parkove. Sezona pocinje 01.04.( i ovaj obilazak pokriva Salzburg card). Kad ste vec tu, sledeca bus stanica je zoloski vrt (Card) koji vredi obici ili laganom setnjom preko brda mozete stici do istog. Freilichtmuseum je takodje za preporuku, a radi od 31.03 do 03.11.

Hm, ima toliko toga...Nekako se vremenom covek navikne na sve, pa mnoge stvari se prosto previde, ali ako vas nesto posebno zanima, pitajte. Takodje se ne ustrucavajte da me kontaktirate i dok ste ovde, ako imate neki problem ili dilemu( a moze i kafa  ;-)))

Sto se okoline tice- na koju god stranu da krenete, na pravom ste putu. Salzburg je okruzen jezerima i planinama. Obidjite Mondsee, koji vam je na putu,a tu su i Wolfgagsee i Attersee. Nesto manja jezera u blizoj okolini su Fuschlsee, Irrsee, Wallersee...

I, naravno, terme...Moja omiljena je Rupertus Therme u Bad Reichenhall-u ( Nemacka). Udaljena je manje od 30km i ima fantastican sauna deo koji treba obici ako ste bez dece. Radno vreme je od 9 do 22, a cene su za celi dan 23,5/ 31,5 ( sa saunom), 4h 19,5/27,5 i imaju neke jutarne (9-11h) i vecernje ( od 19h) karte po ceni od 15,5/ 23,5€. Ima par klipova na youtubu.

Bad Vigaun je isto oko 30km udaljen od grada. Simpaticna terma...Radno vreme od 10-22, vikendom do 21h. Cene 1-3€ nize od gore navedenih. Ko voli, moze da obidje i Hallein i poznati Salzwelten ( youtube). Do 31.3. radno vreme 10-15h, Cene ulaznica 23€ odrasli i deca od 4 do 15 godina 11,5. Zabranjeno za decu ispod 4.

Eto, to mi je trenutno palo na pamet. Pisacu ako se prisetim jos necega.

Izmenjeno (vessna72)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima.
Da li se isplati ici u Salzburg sada kada nema snega i sta treba posetiti u okolini.
Prioritet su mi lepa priroda i pejzazi, ali se plasim da u ovo vreme em nema zelenila, a s druge strane nema ni snega :)

Isli bismo autom na 3-4 nocenja, tako da bih vam bio zahvalan na brzim informacijama.  Da li u blizini (do nekih 30tak km) ima nekih lepih predela koji su pod snegom ili je posetu bolje pomeriti za prolece kada sve ozeleni? U obzir dolaze i neki SPA centri posto to volimo. Zeleli bismo da imamo razlicite sadrzaje za ta 3-4 dana. 

Postoji i opcija npr. 2 dana Salzburg pa negde u povratku svratiti u neko mesto sa lepom prirodom na dva dana. Ukoliko imate neki predlog pisite.

Svaki savet je dobrodosao.

Hvala puno svima.

Ево, да се укључим и ја :)

Добио си сјајне савете од колегинице, тако да уместо приче, ево пар "влогова" са летошњег обиласка покрајине Салцбург и оближњих језера. У Салцбург се или заљубиш, или ти је неважан. Трећег нема.

Поздрав!

https://youtu.be/ufViuMaxnvk

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028
    Ukupno tema
    906144
    Ukupno poruka