Guest veljka

SAMOS

285 poruka u ovoj temi

Samo kratko za prve utiske o Samosu:
- nama je hladnija voda bila na jugu, jugositoku. Naravno, sve to ima veze i kog smo dana gde bili...
- takođe je hladnije bilo na Livadaki plaži, ali kad smo mi bili duvao je i neki hladniji vetar, pa se ni pesak nije baš pregrejao

rent-a-car:
- u prve dve agencije nije bilo vozila. U trećoj (Sixt) su tražili 40E/dan za mali auto za period od 6 dana.
U četvrtoj (Kiklos) je bilo 30E/dan za "small car" (dobiil smo hyundai getz), ali se kasnije ispostavilo da i vodič njih preporucujuje i radi sa njima. Ista cena je bila i preko vodiča.

Hotel: Labito, manje više očekivano za tu kategoriju. Jedino što bih izdvojio kao upozorenje je da ne uključujete klimu ako baš ne morate. U pitanju su stare klime, koje izgledaju skoro kao TA peć :). Problem je u tome što izgleda nisu čišćene "od ugradnje". Dve noći smo je uključivali, naredna dva dana smo kijali (alergijski).
U zavisnosti od orijentacije sobe, i jačine i pravca noćnog vetra možda neće biti ni potrebno da radi.

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
U 29.8.2016. at 23:29, alex. je rekao/la:

Hvala puno Fetica!!!

Ovo sa temperaturom vode me je baš isprepadalo...

Pozzz!

Uh,da...niko nije spomenuo kvalitet i cene girosa :D:D:D

 

Što se temperature tiče, posle par minuta u vodi se ne oseća hladnoća.. kad ruke i noge utrnu :D šalim se, naravno... hladnija je voda, ali ako ste navikli neće vam smetati. Vetar nakon kupanja nam je predstavljao veći problem.

 

Giros... 2,5 i 2,7 do 5 evra u jednom restoranu na šetalištu u Pitagoriju :krsti: 

Mada moram da priznam da kvalitetom nismo nešto zadovoljni. Još svi stave i zelenu salatu kao prilog... 

 

U 30.8.2016. at 13:13, sneza021 je rekao/la:

Najmanje vetra i ne tako ledenu vodu nasli smo u Poseidoniu i tamo smo najvise odlazili..mala uvalica sa prirodnim hladom,restoran i kafic..bas lepo mestasce na pola sata voznje od Pitagoriona..

 

Tako je sneza021... toplota vode se razlikovala od plaže do plaže, pa čak i na jednom mestu (na jednoj plaži) možete osetiti strujanje tople i hladne vode. 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Može li neko da objavi vreme leta u odlasku i povratku!?

Unapred hvala!:neznam:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Време се обично зна 2 дана пред пут. По досадашњем искуству, креће се око 4 ујутру, а повратак је око 9 ујутру, угрубо.

Значи дођеш ујутру, идеш ујутру, у оквиру танких 9 ноћења, у односу на некадашњих 11.

Али шта је ту је. Узмимо или оставимо на жалост.

Да додам, због тога што је изгледа потребно:

Топла вода је на Кервелију која је плажа до које воде и излети бродом капетана Андреаса, који човек зна знање и шта ваља, а и Поткаки се дичи плажом са топлом водом. Има таквих плажа још... без секирације.

Питање температуре воде је дискутабилно у Грчкој, јер зависи од мноштва фактора, који се мењају из године у годину и тешко је успоставити правила.

У сваком случају, тежи је случај да на великој већини грчких острва не може да се нађе плажа са пристојном температуром воде у јулу, августу, па и септембру, под условом да се има превоз.

Ни лепи Самос овде није изузетак.

Панагиа Спилиани манастир може и колима до самог врха, мада ни шетња није проблем из Питагорија (дигресија).

Има на САМОСУ свега, само треба да се чита, организује, спреме паре...

Izmenjeno (Srbko)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Srbko!

Znala sam okvirno vreme polaska ali me je brinuo povratak,izgleda ne bez razloga...

Mislila sam da će napraviti nešto tipa 9 noći/10 dana ali ...:angry:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Alex cekam tvoje utiske :rolleyes:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

  Evo i mog skromnog mišljenja o Samosu!

Po povratku mi je trebalo malo više vremena da sumiram utiske...

Ostrvo je lepo,na jedan sasvim drugačiji način od onog na koji sam do sada navikla.

Kako sam obišla gotovo sva jonska ostrva,nekoliko egejskih kao i kompletan Halkidiki,Samos je definitivno nešto sasvim drugačije.

Prvo,prezadovoljna sam izborom mesta u kome sam odsela,Pitagorion.Prelep mali gradić sa izuzetnom lukom i pristojnom gradskom plažom.Sa druge strane mesta,ako Vam smeta gužva na gradskoj,a ne tako daleko,plaža Potokaki,gde se zaista možete osamiti u prirodnom hladu tamarisa.

Od ostalih mesta mogu pomenuti da je Kokari interesantan ali sa prilično velikim talasima i ne tako čistim morem,bar ne levi deo gradske plaže,Karlovasi,koji je simpatičan ali bez neke naročite plaže...Čak i plaže koje su obeležene kao interesantne,meni to nisu bile.Na plaži Psili Amos mi je smetao dugačak plićak,na plaži Potami je jako krupno kamenje u vodi,na plaži Kampos ledena voda,kao i u Posidoniu...Voda je na pojedinim mestima zaista bila temperature sveže otopljenog glečera...Ipak,naletela sam na dve potpuno drugačije plaže,koje su"ispeglale"sve dotadašnje utiske,a to su Sidera koja se nalazi oko 500m od Posidonia i Mirtia koja se nalazi blizu Kamare.To su uvale sa izuzetno mirnom vodom,gde je temperatura upravo onakva kakva se na letovanju očekuje.

Da napomenem,da smo i hotelom "Polyxeni" bili više nego zadovoljni.Izuzetno prijatno osoblje,izvanredan doručak koji počinje sveže cedjenim djusom,prelep pogled na marinu,brod kapetana Janisa i njegove kozice,kao i higijena,svakodnevno čišćenje soba i promena peškira,ovom hotelu daju šarm i kvalitet mnogo bolji od dve zvezdice.

Kako sam još uvek pod utiskom prirodnih lepota ostrva Samos,izvinjavam se što pišem malo konfuzno.U svakom slučaju,ako neko ima pitanja koja nisam obuhvatila,rado ću odgovoriti.

Pozdrav forumašima!

 

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jedna od opcija za letovanje ove godine je i Samos, tj. dvoumim se između Karpatosa i Samosa. Idemo sa detetom koje će na leto imati 3 godine. Iščitala sam temu, i imam par pitanja, unapred hvala na odgovorima.

- Zanima me kakva je plaža u samom mestu Pitagoriu, jer kod većine smeštaja stoji da su blizu šljunkovite plaže, a u opisima samog Pitagoria piše da je plaža mala i peščana. Mi bi smo voleli da budemo blizu te peščane, pa me zanima gde se ona tačno nalazi u samom mestu Pitagoriu da tu okolo i gledam smeštaj i da li imate preporuku za neki smeštaj koji je blizu te plaže. Mislim da nećemo rentirati auto jer ni suprug ni ja nismo dugo vozili, zato mi je bitno da budemo u mestu, jer iz vaših opisa nisam baš sigurna kakav je autobuski prevoz. Buni me što kod nekih smeštaja stoji da su u Pitagoriu a 3 km od centra.

- Da li na toj plaži u Pitagoriu ima puno vetra, i da li je čista voda s obzirom da je ako sam shvatila to gradska (seoska kako god) plaža, ili ima više gradskih plaža? Mada Pitagorio je na jugu gde bi trebalo da bude najmanje vetra?

- Psili Amos je peščana plaža, ali ipak daleko od nekog mesta gde bi moglo uveče da se prošeta, ako sam dobro shvatila?

- I vidim da mnogi spominju hladnu vodu, zanima me kakva je voda početkom jula, ako je neko bio u tom periodu, i da li je bilo dece u vodi? Ja nemam problem sa hladnom vodom, ali ipak mi je bitno da mališi bude lepo, voli vodu.

- Da li ima još neka peščana plaža, a da se od nje može šetnjom stići do samog Pitagoria? Znam da je Potokaki blizu, ali je šljunkovita ako ne grešim?

- Vidim da sneky pominje da je Marathokampos ok za porodice, i da su peščane plaže, ali na slikama kada pretražim  Marathokampos izađe slika šljunkovite plaže. Da li i tu ima više plaža? Da li u samom Marathokamposu ima šta da se obiđe, da se prošeta? Kampos Village resort koji rade neke naše agencije, blizu koje je plaže, peščane ili šljunkovite?

Da li je u Marathokamposu mirnija i toplija voda u odnosu na Pitagori? Koja je bolja opcija za porodicu?

 

 

Toliko za sada, verujem da ću vas koješta priupitati još :)

-

Izmenjeno (dunjas)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dunja, Karpatos smo i mi gledali prosle godine i na kraju otisli na Samos, to ostavljamo za drugi put :)

U vezi Vasih pitanja:

1) Sam Pitagorio ima 2 male sljunkovite plaze (bolje reci kamenite) i dupoke, nisu za malu decu. Takodje sa ove dve plaze kupaci odlaze oko 17h jer taj deo pripada restoranima koji iznose stolove za veceru na plazu. Ako se odlucite za smestaj u Pitagoriu sto je najbojla opcija na ostrvu preporucujem da idete na plazu Potokaki, tu je sitan sljunak, ima veliki plicak zbog Vas i deteta, udaljena je svega 5-10minuta laganog hoda od Pitagoria. Iznajmite lezaljke u beach baru Asterias i uzivate ceo dan u prirodnom hladu na baldahinima. :) Autobuskog prevoza skoro nikako nema, nemojte na to racunati, auto je ako zelite da vidite ostrvo neophodan. Recite sta vas od smestaja zanima pa mogu da Vam kazem u kom se delu nalazi.

2) Vetar ne mozete predvideti, nekad duva sa severa nekad sa juga, uglavnom i kad duva to nije toliko ni strasno ni hladno.

3) Postoje dve Psili Amos plaze, jedna je nekih 10tak km od Pitagoria, ona je mesovita pesak-sitan kamen, nije bas veliki plicak. Druga Psili Amos plaza je u oblasti Marathokampos na drugoj strani ostrva ona je peskovita sa plicakom barem 50m od obale (dalje me mrzelo da idem) sa puno ribica koje vas radoznalo prate u stopu.

4) Ovo za hladnu vodu je cista glupost, voda je kao na svakom drugom ostrvu u Grckoj, a posebno u periodu koji Vas zanima. Mi smo bili pocetkom septembra i voda je tada bila sasvim u redu, jako puno ljudi sa malom decom koja su se bez problema kupala.

Ostalo: u tom delu ostrva nema pescanih plaza uopste, jedina koja Vama odgovara je Potokaki, pescani deo ostrva je zaliv Marathokampos, a i tu su plaze mesovite, pesak-sitan kamen, jedina iskljucivo pescana plaza je Psili Amos ali je ovaj deo ostrva bas bas izolovan, lepo za kupati se ali uvece tamo nema nista.

 

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sneky, hvala puno na detaljnom odgovoru!

A šta mislite, da li je ok da smeštaj bude u Potokakiju, a uveče idemo do Pitagoria, u šetnju. Više mi odgovara, zbog mališe pre svega, da preko dana ne šetamo puno, već da plaža bude blizu smeštaja, a uveče ćemo svakako u šetnju ...

A u Marathokamposu da li ima mesto, negde za prošetati ili je pusto, tj. samo plaža?

 

Pogledaću još smeštaje pa se javljam :)

Izmenjeno (dunjas)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mоже и Потокаки. Тамо је између осталог Doryssa seaside resort. Тај хотел је препун, препознатљив је по зеленим пешкирима на великом броју лежаљки испрет самог хотела. Лежаљке се плаћају за оне који нису гости хотела, и они не добијају пешкире које сам поменуо.

Дан проведен на плажи тог хотела нисам заборавио, за разлику од неких других ствари на Самосу.

Храна и услуга у овом препуном хотелу су врхунски и за уживање и увек бих такав дан поновио.

Иначе Питагорио је већ је познато на Самосу убедљиво најбољи за смештај. Саме плаже се не сећам да ли је шљунак, песак или како, а прича о ресторанима и 17 часова стоји, тога се сећам.

Плажа је иначе солидна, не сећам се да је нешто осим 17 часова сметало. Истина, мала је.

Самос после одређене временске дистанце, пре Карпатоса, који је такође леп, а и има плажу у самом главном месту, која је огромна и са најтоплијом водом на целом острву.

Маратокампос, уместо њега, Халкидики или било који други морски део грчке, више се исплати, а нема неке разлике. 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Srbko hvala još jednom, i ovde!

 

Ne radi sajt Mediteranea, unose cene, sada još iščekati :)

 

Za Samos da li je bolji početak/sredina jula ili kraj avgusta/septembar, tj. kada je toplija voda (ima manje vetra)? Meni je trenutno juli izvesniji za odmor.

Izmenjeno (dunjas)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam da li je neko od vas bio na Lefkadi? Zanima me da li na ovom ostrvu postoje plaže koje su slične onima na Lefkadi? Mislim na divlje plaže, bez suncobrana i restorana, na kojima nema mnogo ljudi i koje očaravaju svojim izgledom? Ako postoje takve plaže, na kom delu ostrva se nalaze? Hvala unapred. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Постоје, иако су у питању прилично различита острва, и то су најприближније нпр. Микро и Макро Сеитани. До истих се иде пешке након Карловасија (33км од Самос града) и плаже Потами. Ту је и крај пута, а даље се иде под нагибом, до знака за плажу са десне стране, а затим пешке. Такође, ту су и плаже до којих воде бродићи (Кирјаку плажа) и оближње острвце Самиопула.

Све наведене плаже осим Самиопуле задовољавају критеријуме који су постављени. Наравно претпостављам да ту није крај и да онај ко жели и може да истражује може и да нађе још оваквих сличних или лепших плажа.

Самос поседује упадљиво велики број километарских плажа, сам број блажа је велики и има их за свачији укус и само треба времена и истраживачког духа. Дивљих плажа има, али већином су мало теже доступне. Наилазили смо на њих и случајно, називе им и не знам, након захтевнијих вожњи које сам описао у једном од постова.

Да се поновим: Самос је леп, велики и има пуно тога да пружи туристи. Могло би и да се каже да за сваког има по нешто. Наравно, превоз сопствени или рентирани је препоручљив

Одговор и за @dunjas- Ситуација са ветром у зависности од месеца, није ми позната, али то не би требало да буде проблем. По мени, бољи је јул (дужи дан, задовољавајућа температура воде).

Izmenjeno (Srbko)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905029
    Ukupno poruka