Guest Dea

Izbor mesta na Tasosu

508 poruka u ovoj temi

Kako je na Tasosu? Da li ima provoda i lepih plaza? Da li izabrati Limenas ili Limenariju? Hvala!!!! :unsure:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo se vratih sa Thassosa...Imas Puno lepih plaza moj savet ti je da ides na Plazu Makryammos , Ako se odlucis za Limenas ..to je plaza koja je u sklopu Hotelskog komopleksa Makryammos , u pitanju je Hotelski kompleks-bungalovi u kome su mahom smesteni Englezi i Nemci..Plaza je predivna sa sitnim srebrnim peskom i cistim morem ,lezaljke se iznajmljuju i kostaju 6 eura na dan stim sto na recepciji Hotela ostavljas svakog dana depozit od 5 eura koji ti vrecaju kada vratis kljuceve kojima otkljucavas lezaljke i suncobran..Odmah na palzi postoje i bazen koji takodje mozes da koristis..Takodje ti je na raspolaganju i kosarkasko igraliste , teniski teren i nekoliko kafica. Na drugoj strani plaze imas postavljene golove za fudbal na pesku i mrezu za odbojku pa ako volis sport nece ti biti dosadno.Priroda oko plaze je super, a celi hotelski kompleks je u borovoj sumi izgradjen u Antickom stilu od neobradjenog kamena a u kompleksu se setaju paunovi..(rajske ptice)U blizini ti je i supermarket..I plaza je prilicno mirna tiha stvorena za odmor bez galame samo se cuje tiha muzika iz obliznjih kafica i sum mora...uspavljujuce deluje i relaksira dusu i telo.:-))

Sto se tice provoda Thassos i Limenas nije neko mesto koje obecava Lud provod , u pitanju je mirno mesto u kome uglavnom postoji mnogo vise restorana nego li diskoteka , barova , nocnih klubova, Meni je bilo interesantno sto je u 12 sati uvece sve bilo prazno , ali to je mozda zbog toga sto sam isao u pred sezoni, verovatno je drugaciji ritam u Glavnoj sezoni..

Na Gradskoj plazi u Limenasu mozes da dobijes besplatno lezaljke i suncobrane ako popijes neko pice u lokalu na plazi ali je tamo more prljavo i puno neke travuljine a i lezaljke i suncobrani su ima izakani i luka je u blizini tako da se oseca neprijatan miris ..

Druga Plaza koja je vredna da je obidjes u Limenasu Je plaza Tarssanas , to je mala plazica , cisto je i lepo ali meni ni to nije bilo nesto zanimljivo tamo su lezaljke nesto jeftinije...a i ova plaza je u sklopu nekakvog hotelskog kompleksa koga su zaposeli englezi..

AKo te interesuju Ahreoloske iskopine obavezno poseti etnografski muzej i Amfiteatar...

Ako te nesto konkretnije intresuje ...tu sam ..

Pozdrav

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovog leta bih prvi put letovala na Tasosu/Limenas. Htela bih neku korisnu informaciju vezano za cenu hrane-i uopste cene , mogucnost obilaska ostrva autobusom (cula da plaza u Limenasu i nije bas nesto)i da li je neophodno koristiti njihov suncobran i lezaljke. Hvala unapred :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

i ja bi na tasos :)))

ima dosta dobrih sajtova

gto.gr

gothassos.ws

thassos-island.com

a jedan jako simpatican mi je zagi.co.yu pogledajte ga i mislim da se otvaraju nove mogucnosti za provod.

po svemu sto sam prekopo na netu Limenarija Pefkari i Potos su mi najbolji izbor.

Pitanje je samo za koji objekat se odluciti i koliko novaca poneti.

Ajde neko da se javi ko je bio da mi onako iz prve ruke kaze kakva je situacija na Tasosu.

IMA LI TAMO NEKAKAV AQVA PARK????

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

planiram da idem u limenas hotel lena.da li je neko bio u tom hotelu ili zna kakav je .....

pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zdravo svima ima li neko ko ide juznije Limenarija Potos Pefkari????

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sto se tice Tasosa ,ja sam sa porodicom bio prosle godine u septembru automobilom i bili smo na Golden beach u mestu Skala Potamia i bili smo zadovoljni sto se tice smestaja -ekstra.Pansion u kome smo bili je JANA i stvarno je super i vlasnica i sve .Skala Potamia nije nesto posebno i mrtvo je ako nemas auto.Obisli smo cijelo ostrvo u krug i najbolja je plaza Makriamos definitivno ali ako nemas kola a smestena si u Limenasu to je zesci problem -autobusi i sl.Tasos je prava porodicna oaza i toplo ga preporucujem svima koji idu porodicno ali mislim da je za mladje malo mrtvo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tasos je divan! Ja sam bila prosle godine i nadam se da cu ici i ove.Svim akoji nisu toplo preporucujem da odu tamo.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo kakav sam komentar ostavila na ovom sajtu u rubrici "Limenarija":

Poslednjih 10 godina moj suprug i ja letovali smo u mestu Paralija u podnozju planine Olimp, jer smo zbog krize u nasoj zemlji i samim tim losih finansijskih mogucnosti jedino tu destinaciju u Grckoj sebi mogli da priustimo. Ovog leta, sa nesto malo vecim finansijskim mogucnostima, resili smo da promenimo odrediste. Zeleli smo da pronadjemo mesto u Grckoj u kojem su cene slicne onima u Paraliji, do kojeg se stize autobusom (jer za avion nismo imali dovoljno novca) i to za najvise 15 sati, a koje je znatno drugacije od Paralije, narocito po pitanju plaze (zeleli smo manju guzvu, cisto i bistro more). Posle dvonedeljnog istrazivanja (citanja brosura i Internet foruma, obilazenja turistickih sajtova i pregledanja ponudjenih fotografija), odlucili smo se za ostrvo Tasos. Obzirom da nemamo polozen vozacki ispit, a samim tim ni mogucnost rentiranja automobila, bili smo svesni da treba da izaberemo lokaciju sa lepom plazom u samom mestu. Takvu nasu zelju smo predocili ljudima iz Agencije (koju ovde necu pominjati zbog ustanovljenih pravila ovog sajta, ali cu reci da se zove kao junak romana Danijela Defoa koji je godine proveo na pustom ostrvu) i oni su nas savetovali da izaberemo Limenariju, na jugu ostrva, i to Hotel Ralitsa, jer se nalazi na samoj plazi. U prostorijama Agencije smo pogledali brosuru Hotela Ralitsa. Svidelo nam se ono sto smo videli, ali nam je bilo cudno zasto ni na jednoj fotografiji nije prikazana plaza ispred hotela. Pitali smo radnicu Agencije da li je bila u tom hotelu. Kako je njen odgovor bio potvrdan, zamolili smo je da nam opise plazu i iskreno kaze da li hotel ima neku manu. Dala je sturi opis i drsko nam rekla: „Jel’ vas zanima i boja zidova u sobama?“ Nismo se mnogo obazirali na njen neprofesionalizam i ipak smo uplatili aranzman u tom hotelu. Smatrali smo ako u svim brosurama pise da je hotel sa 3 zvezdice, na samoj plazi, sa besplatnim lezaljkama i suncobranima za goste, sa bazenom, da to ne moze biti lose.

Sredinom avgusta 2005. godine, krenuli smo put Tasosa. Voznja autobusom bila je kao i svaka druga, osim sto smo na grckoj granici nepotrebno proveli 4 sata, jer su ljudi iz Agencije „slucajno“ zaboravili da obaveste jednog od putnika da nije dobio vizu, te je jadan covek krenuo na put sa sve suprugom i dvoje male dece i jos jednom porodicom pride. Naravno u Grcku bez vize nije mogao da udje, pa je po mrklom mraku morao peske da se vrati do najblizeg motela, ostavljajuci svoju suprugu i uplakanu decu da sami nastave put Grcke (motiv Agencije za nesaopstavanje da nije dobio vizu je jasan – da su mu saopstili tu informaciju dve porodice ne bi krenule na put sa njima, a to im nije islo u prilog). I tako, umesto najavljenih 15 sati, put do Tasosa, zbog neprofesionalnosti Agencije, trajao je oko 18 sati. Ipak, nezaboravno druzenje sa mnostvom galebova i albatrosa koji neumorno prate svaki trajekt na putu ka Tasosu, koji su toliko pitomi da prilaze turistima koji ih hrane, ucinio je da zaboravimo umor i sate cekanja na grckoj granici. Blizu podneva, konacno smo stigli na Tasos. Obzirom da se trajektom prvo stize na sever ostrva, u glavni grad i luku Limenas (ili Thasos town), vozili smo se autobusom jos oko sat i po vremena do naseg konacnog odredista na jugu – Limenarije. Posmatrali smo krajolik kroz prozor autobusa. Prvi utisak je bio ocaravajuci – bujna vegetacija (borova suma i maslinjaci), mnostvo malih peskovitih uvala i divljih, stenovitih plazica, tirkizno plavo i kristalno bistro more i tipicna ostrvska arhitektura sa mnogo niskih, belih kucica. Tasos nas je na prvi pogled osvojio i ostavio bez daha !!!

Posle ukupno 20 sati puta, konacno smo stigli u Limenariju (naravno autobus Agencije nas je ostavio na 300 metara od hotela, a vodja puta nije ni znao gde se Hotel Ralitsa nalazi, te smo onako umorni i iscrpljeni morali sami da teglimo kofere i trazimo hotel). Oko 14h, napokon smo se smestili.

Hotel Ralitsa je privatni hotelcic sa 2 zvezdice (a ne 3 kako u brosurama beogradskih agencija pise), simpaticne spoljasnjosti u rozikastim tonovima. Sobe su sa kupatilom, mini kuhinjom, TV-om, klima uredjajem i malom terasom. Namestaj je skroman, ali je ocigledno da su se vlasnici hotela trudili da sobe dobiju luksuzniji izgled, te su stavili draperije iznad kreveta i vrata terase, vazice sa vestackim cvecem i slike na zidove. Sve u svemu, sobe su ciste i za nijansu bolje namestene od onih u kojima smo imali prilike da boravimo u gore pomenutoj Paraliji. Posteljina i peskiri se menjaju jednom u toku desetodnevne smene.

Kasno posle podne, tog prvog dana, nakon neophodnog odmora, izasli smo na „plazu“ ispred hotela. Bili smo sokirani onim sto smo videli. Gomila smeca, mulj, nesto malo peska i sljunka, prazne lezaljke i suncobrani i nijedan turista u moru. Toliko lepih uvala smo videli kroz prozor autobusa na putu od Limenasa do Limenarije, te nismo mogli da verujemo da smo mi od sve te lepote izabrali hotel sa ovako uzasnom plazom. Pomislili smo, dobro, tako je spolja, mozda je lepse kad se udje u vodu, a i turista nema jer je vec kasno. Smestili smo stvari na lezaljke i krenuli ka moru. Zagazili smo u plicak. Voda je bila mutna, prljava i braon boje. Noge su pocele da nam propadaju u mulj. Bili smo uzasnuti i ocajni. Odustali smo od kupanja u moru za taj prvi dan i otisli na hotelski bazen.

Drska radnica Agencije nije morala da nam saopsti kakva je boja zidova u hotelu, ali je bio osnovni red da nam kaze da je plaza ispred hotela neupotrebljiva, da se na njoj gotovo niko nikada ne kupa i da cemo, obzirom da nemamo vozacku dozvolu, biti prepusteni svojim nogama ili retkim autobusima, ukoliko zelimo da stignemo do prelepih plaza na ostrvu.

Sutradan smo videli da ni plaza u centru Limenarije nije mnogo bolja. Mala je, peskovita i sa nesto cistijom vodom od one ispred Hotela Ralitsa. Na njoj se tu i tamo nadje po neki turista. Obzirom da smo znali da na ostrvu ima mnogo lepsih plaza, nismo imali nikakvu zelju da se tu kupamo i tracimo vreme.

Usput smo uspeli da saznamo zasto je plaza ispred Hotela Ralitsa toliko losa, kao i plaze u njenoj okolini. Naime, u more, pored samog hotela, slivaju se potocici sa planinskih venaca iz centralnog dela ostrva, koji tu donose kisnicu pomesanu sa blatom, liscem i granjem. U susnom periodu, taj zemljani usek, sirine 10 metara, koji se nalazi uz bok hotela, presusi, ali kad na planinama u centru ostrva padaju kise, voda krene u bujicama da navire, tako da sa te prednje i bocne strane hotela ne mozete ni da prodjete, vec morate da koristite zadnji izlaz i da do centra gradica idete okolo, preko metalnog mostica.

Shvatili smo da to nece biti odmor kakav smo planirali (plivanje, citanje knjiga i dremuckanje na lezaljci na plazi ispred hotela) i kakav smo ljudima iz Agencije saopstili da zelimo, ali, sta je tu je, nismo hteli da dopustimo da nam letovanje propadne. Zato smo kupili kartu ostrva, nabavili raspored autobuskih polazaka i krenuli u istrazivanje.

Do blizih plaza (do 10 kilometara udaljenosti) isli smo peske, a na one dalje smo odlazili autobusom. Autobuske karte kostaju od 1 – 4 Eura. Autobusi su lepi, turisticki, sa klima uredjajima. Tacni su, ali retki. Red voznje je prilicno komplikovan, obzirom da pise samo vreme polaska iz npr. Limenasa ili nekog drugog mesta na ostrvu, a autobusi voze oko celog ostrva, tako da sami morate da racunate kada ce taj autobus proci kroz Limenariju i vi uci u njega.

Peske smo odlazili do plaza Metalia, Pefkari i Potos.

Metalia beach se nalazi na oko 1 km od Limenarije i to iza brda, tako da prvo morate da se popnete stepenicama na brdo, do zute palate koja je nezaobilazni detalj na svim fotografijama Limenarije, a zatim da se spustite strmim puticem pored napustenog rudnika iz 18. veka, do same plaze. Plaza je neobicna zbog toga sto je sastavni deo turistickog kompleksa Metalia, tj. okruzena je ostacima starog rudnika. Tu mozete da vidite brojne figure od belog mermera, kritski lavirint od belih kamencica na crvenom pesku, zidane peci rudnika, stare metalne cekrke i ostala pomagala za otpremanje rude. Ipak, na njoj nema sadrzaja neophodnih turistima, tj. postoji samo jedan manji kafic sa lezaljkama i suncobranima za iznajmljivanje i nista vise. Plaza je peskovita, cista, nema guzve. More je bistro, prozirno, ali ima mnogo ravnih, plocastih, izrazito klizavih stena duz celog plicaka, tako da je ulazak u vodu vrlo nezgodan i nije preporucljiv nespretnim osobama i deci.

Pefkari je udaljen nekoliko kilometara od Limenarije. Plaza je uredjena, sa mnogo sadrzaja – hoteli, restorani, lezaljke, suncobrani, mogucnost iznajmljivanja opreme za sportove na vodi (skuteri, banana, padobran koga vuce gliser, turisticki brodic sa staklenim dnom i slicno). Jedan deo plaze je stenovit, a drugi sa sitnim sljunkom. Voda je izuzetno cista, bistra (svaki kamencic se vidi). Ulaz u more je pristupacan, pogodan cak i za malu decu. Guzve nema. Po nasem misljenju, ovo je idealna plaza za sve koji odsednu u Limenariji.

Pefkari bi zbog lepe plaze mogao da bude dobra destinacija za odsedanje za neko nase sledece letovanje, ali mu je mana sto nema prodavnice, pekare i fast-food lokale, tako da je tu jedina opcija uplata polu pansiona ili pansiona u nekom od hotela, a to moze poprilicno da kosta. Za one sa sopstvenim automobilom, taj problem ne postoji, jer se za samo 5 minuta voznje stize u Potos u kome moze da se kupi sve za samostalnu pripremu obroka.

Pomenuti Potos je, dakle, na 2 km od Pefkarija. Ovo je vec vece turisticko mestasce. Za razliku od Pefkarija, pored hotela i restorana ima i fast-food kioske, prodavnice i pekare. Plaza je lepa, peskovita, ali je na njoj velika guzva, slicna onoj guzvi u Paraliji, tako da tu nismo imali zelju da provodimo vreme.

Autobusom smo odlazili do plaze Aliki, koja je 22 km od Limenarije, kao i do Limenasa, glavnog grada ostrva.

Aliki je „raj na zemlji“. Lepsu plazu u zivotu nisam imala prilike da vidim, a obisla sam celu crnogorsku, hrvatsku i deo grcke obale. Svojom lepotom nadmasuje cak i Sveti Stefan, Milocer i cuvene plaze u Istri. Tu postoje dve uvale, okruzene brezuljcima sa bujnom borovom sumom i oleanderima: jedna vetrovita, sa nemirnim morem i visokim talasima, i druga, potpuna suprotnost prvoj, mirna uvala, bez vetra i talasa. Naravno, vecina turista je u toj mirnoj uvali. Tu je more tirkizno plavo, prozirno do samog dna, cak i na velikim dubinama (idealno za ronjenje), toplo. Pozelite da nikada ne izadjete iz vode. Na obali je sitan sljunak pomesan sa belim peskom. Postoji nekoliko taverni duz cele plaze, u kojima se pretezno sluze morski specijaliteti, kao i jedna prodavnica. Aliki nije mesto u kojem mozete odsesti, nema hotela i privatnih kuca sa sobama za iznajmljivanje (ili su takve kuce retke). To su dakle dve predivne uvale, do kojih brojni turisti odlaze automobilima ili autobusom na jednodnevni izlet, tacnije jednodnevno uzivanje koje cete pamtiti citavog zivota.

Moram napomenuti da je veliki propust autobuske kompanije ostrva to sto zadnji autobus sa Alikija do Limenarije krece u 17,15, tako da cete svoj izlet, ukoliko dodjete autobusom, morati da prekinete bas kad je najlepse. Velika steta.

U Limenasu smo proveli samo jedan dan, te o njemu ne mogu da kazem onoliko koliko bi rekao neko ko je bas tu proveo ceo svoj odmor. Gradska plaza je sasvim pristojna. Voda je cista i bistra, iako se nalazi u blizini luke (mnogo cistija od bilo koje plaze u Paraliji). Na raspolaganju su vam lezaljke i suncobrani duz citave plaze, koje mozete da koristite ceo dan besplatno ukoliko narucite pice u nekom od obliznjih restorancica. Ako niste raspolozeni za placanje pica, mozete da koristite brojne klupice u hladu drveca, kojeg ima na zadnjem delu plaze.

Desetak minuta hoda od gradske plaze u Limenasu, nalazi se plaza Karnagio sa istoimenim kaficem smestenim na stenama. Iznad plaze je mala, plavo-belo okrecena crkvica i zemljani putic koji vodi ka borovoj sumi i arheoloskim kompleksima. Ova plaza nam se posebno svidela jer ima stenovitih delova, idealnih za skakanje i mnogo praznih uvalica, pogodnih za osamljeno suncanje, brckanje i ronjenje.

Culi smo da u okolini Limenasa postoje jos dve jako lepe plaze – Makriamos i Tarsanas, ali njih u tom jednom danu nismo stigli da posetimo. U svakom slucaju, mogu da kazem da je Limenas bolji izbor od Limenarije, narocito za one turiste koji nemaju sopstveno vozilo ili mogucnost rentiranja vozila, jer su plaze blize, a i samo mesto ima mnogo vise prodavnica, butika, taverni, kafica i slicnih sadrzaja. Limenas je veci gradic, znatno urbaniji i sadrzajniji od Limenarije.

I na kraju par reci o samoj Limenariji.

Limenarija je simpaticno, mirno, romanticno mestasce. U njoj postoji nekoliko lepih, privatnih hotelcica, kakvi su „Ralitsa“, „Agali“, „Thalassies“, „Samaras“, sa bazenima sa zadnje strane, ali sa losom, gore opisanom, plazom s preda.

Gradska plaza moze da posluzi, ali kad znate da na ostrvu postoji mnogo divnih plaza, koje svojom lepotom oduzimaju dah, onda je uzaludno traciti vreme bas tu.

U mestu postoji dovoljno prodavnica, pekara, poslasticarnica, taverni, kafica, suvenirnica i radnji sa opremom za plazu. Na raspolaganju ce vam biti i apoteka sa parfimerijom, lekar za ne daj Boze, jedan Internet – kafe sa igraonicom, pa cak i bioskop.

Posebno bih izdvojila restoran „Mouragio“, u koji se moze uci sa dve strane, iz centralne ulicice i sa setalista, a nalazi se u liniji gradske plaze. Od svih restorana koje smo posetili u Limenariji i Pefkariju, u „Mouragio“-u je bila najbolja i najkompletnija usluga. Porcije su dovoljno velike i kvalitetne, za razliku od drugih restorana gde porcije najcesce sadrze veoma malo glavnog jela, a mnogo vise bezukusnih priloga i dekoracije. Cordon blue, punjene lignje, piletina u sosu od pecuraka u ovom restoranu su odlicni. Bez obzira sta narucite u „Mouragio“-u, besplatno cete dobiti tradicionalno grcko predjelo – prepeceni hleb i puter zacinjen belim lukom i persunom i na kraju dezert – lokalni specijalitet, komad patispana natopljenom slatkim sirupom sa medom na kome stoji bela, penasta kugla, punjena sladoledom i prelivena cokoladom i kandiranim visnjama.

Vredan pomena je i caffe snack-bar „Yummy“ u centralnoj ulicici. To je klasican grcki fast-food lokal koji u prvom planu ima naslagano meso za giros koje se vrti u krug i pece pored uzarenog grejaca. Ispred lokala, na ulici, su tri, cetiri okrugla, metalna stocica sa stolicama i uredjaj za pecenje palacinki. Na ovom mestu smo imali prilike da jedemo najukusniju i najobimniju porciju girosa, sluzenu na tanjiru, sa gomilom pomfrita, luka, cacikija i paradajza, i to za samo 4 Eura. Palacinke, punjene prilozima po vasem izboru, su im takodje fantasticne i kostaju od 1 do 2 Eura. Porcije su toliko obimne i kvalitetne da ih cak ni veoma jesne osobe ne mogu pojesti. Ljubazni kelneri ce vas najcesce uz dve porcije girosa castiti palacinkama, koje vrlo verovatno necete moci ni da okusite, jer cete se od girosa sigurno prejesti. Ipak, ne brinite, pakuju i za poneti. Ovaj lokal vrsi i usluge dostavljanja porcija, na telefonski poziv, pa mozete klopu da narucite i iz svoje hotelske sobe.

Ono sto je tipicno za sve restorane na ostrvu, pa i u Limenariji, je da se trude da isti budu uredjeni u rusticnom, tradicionalno ostrvskom stilu. Iz tog razloga cete svuda morati da sedite na drvenim stolicama sa sedistem i naslonom od pletenog pruca. Te stolice doprinose autenticnosti ambijenta, ali su najneudobnije od svih na kojima sam sedela. Zato, gde god u lokalima vidite drvene klupe ili bilo kakve druge stolice, pored ovih gore opisanih, ne casite casa da zauzmete mesto.

Limenarija ima svega 4, 5 ulicica. Sa jednog na drugi kraj mesta stizete za svega desetak minuta laganog hoda. Za turiste je interesantno setaliste, luka i centralna ulicica, paralelna sa setalistem.

Setaliste prati liniju obale, dakle, prostire se uz samo more i lepo je uredjeno – betonirano, sa palmama, zardinjerama sa cvecem, klupicama i po kojom neobicnom, modernom skulpturom ili skulpturama sa motivima iz grcke mitologije. U sredisnjem delu setaliste se siri u plato, srednje velicine, na kojem se ponekad organizuju koncerti u vecernjim casovima, a zatim se nastavlja pored gradske plaze, oko izbacenog brezuljka do luke.

Luka je mala, sa ribarskim brodicima i po kojom jahtom. Nema nagomilanih necistoca i neprijatnog mirisa, te sa uzivanjem mozete setati i ovim delom Limenarije. Primeticete i nekoliko turistickih brodica, izradjenih od drveta, nalik onim gusarskim, koji tokom dana voze turiste na jednodnevni izlet. Ispred svakog takvog brodica u luci, nalazi se reklamni pano sa fotografijama destinacija koje cete tokom izleta imati prilike da vidite. Cene takvih izleta se krecu od 15 – 20 Eura po osobi. Najcesce su u cenu ukljuceni tradicionalni riblji specijaliteti i vino.

Centralna ulicica je simpaticna, prepuna taverni i radnjica sa suvenirima. Zatvorena je za saobracaj, pa turisti nesmetano mogu da se setaju, a deca da trckaraju naokolo.

Tasos je cuven po proizvodnji meda, tako da su pored uobicajnih radnji sa suvenirima i opremom za plazu, veoma zastupljene i prodavnice sa ovom poslasticom.

Limenarija je prazna tokom dana, jer se svi turisti razmile po plazama sirom ostrva, ali zato uvece ozivi i dobije posebnu draz. Tada duz setalista u svim tavernama upale fenjercice na stolovima, zamirisu morski specijaliteti, cuje se muzika, zamor ljudi, talasi...

S’obzirom da se Limenarija nalazi na najisturenijoj juznoj tacki ostrva, u njoj imate prilike da uzivate u najduzem i najlepsem zalasku Sunca, kakav do tada nigde niste mogli da vidite. Dok velika, narandzasto – zuta lopta polako uranja u more i poprima jarko ruzicastu nijansu, ceo okolis, nebo i more, zajedno sa njom menjaju boje. U jednom momentu se ceo gradic kupa u ruzicastim tonovima, more bude prepuno srebrnkastih iskri, mali ribarski camci plove ka pucini da bi prostrli svoje mreze za vecernji ulov, a vi sedite na velikim, belim mermernim stenama, kojih ima na pretek u Limenariji i sa voljenom osobom uzivate u ovom predivnom i izuzetno romanticnom prizoru.

Na nekih 500 metara zapadno od centra Limenarije nalazi se fabrika i prodavnica nakita. Na istoj toj udaljenosti, ali istocno, u pravcu Pefkarija i Potosa, na brdu koje se nadvija iznad Limenarije, nalazi se, gore vec pomenuti, kompleks Metalia. U sklopu Metalie, pored ostataka napustenog rudnika iz 18. veka, borove sume i plaze, nalazi se i zuta palata, koja je postavljena uz samu ivicu brezuljka, tako da se vidi iz svih delova Limenarije, i koja je, kao sto sam vec rekla, nezaobilazan detalj na svim fotografijama Limenarije. Ovu palatu mestani nazivaju „Palataki“.

Sastav turista je drugaciji nego u olimpskoj regiji. Mnogo vise ima Engleza, Italijana i Ceha, nego turista iz ovih nasih krajeva.

Mestani su izuzetno ljubazni, spremni da pomognu i svi govore engleski jezik. Prvi put sam imala prilike da otkrijem sta je to „tradicionalna grcka gostoprimljivost“, o kojoj sam cesto citala u turistickim brosurama, a koju do sada nisam i licno zapazila.

Sve u svemu Limenarija moze da bude odlicna baza - mesto gde cete naci povoljan i pristojan smestaj, dovoljno prodavnica i pekara za nabavku hrane, dovoljno restorana za pristupacne obroke na obali mora ili romanticne vecere uz svece i muziku, ali, imajte na umu, da ona prakticno nema plazu i budite spremni da svakodnevno odlazite automobilom ili autobusom na okolne plaze.

Mozda ce nekom biti od koristi i sledece informacije:

Porcije u restoranima kostaju od 4 do 8 Eura, a pice (sokovi i pivo) od 1 do 2 Eura. Dakle, vecera za dvoje staje od 12 do 20 Eura, sve zavisi za sta se opredelite i koliko pica popijete. Naravno, uvek mozete s nogu na ulici da pojedete giros, picu ili cuvenu pitu od spanaca, koji kostaju od 1,5 do 2 Eura.

Autobuske karte su, kao sto sam vec rekla, od 1 do 4 Eura, sve zavisi koliko je udaljena destinacija do koje idete. Primera radi, karta od Limenarije do Pefkarija je 1 Euro, do Alikija 2 Eura, a do Limenasa 3,30 Eura. Ista je cena karata u autobusu i na kioscima, tako da ne morate da trazite ulicna prodajna mesta i da gubite vreme. Red voznji autobusa na ostrvu trazite direktno od vozaca (bilo kog „gradskog“ autobusa), obzirom da uvek imaju vise pripremljenih fotokopija. Autobusi su sa prtljaznicima, tako da bez problema mozete da ponesete suncobrane, naduvane duseke i decje camce.

Na svim plazama mozete slobodno da rasirite svoju lezaljku i da pobodete sopstveni suncobran, za razliku od crnogorskog primorja. Ulaz na plazu se ne naplacuje. Nigde nije velika guzva i uvek cete naci mesta za sopstvene lezaljke ili peskire, koliko god da vas dodje na plazu i u bilo koje doba dana da dodjete.

Ukoliko volite divlje plaze, prazne uvale, toga je na Tasosu na pretek. Naravno, opet je neophodno da imate sopstveni automobil ili budite spremni da pesacite kilometrima.

Za tinejdzere nema previse interesantnih sadrzaja. Necete naci mnogo modernih kafea i diskoteka, narocito ne u Limenariji. Tasos je pre ostrvo za miran, porodicni odmor, ili za romanticne parove, ljubitelje prirode i one koji se bave fotografijom.

Priroda na ostrvu je predivna. Ima mnogo, mnogo zelenila, te zbog toga Tasos nazivaju „suma koja pliva“. I pored bujne vegetacije, na nase iznenadjenje, tokom dana i vecernjih setnji, komaraca nije bilo (osim uvece u hotelskoj sobi, ali i taj problem lako resavate elektricnim aparatom sa tabletama protiv komaraca). Isto tako, nije bilo ni meduza, sto nas je obradovalo.

Najbolje je na ostrvo doci svojim automobilom, jer onda imate mogucnost da obidjete citavo ostrvo i to nekoliko puta (precnik ostrva je svega 40 kilometara). Sa svojim automobilom na Tasosu zaista mozete da uzivate i da birate tip plaze koji vam odgovara, pa cak i da se svakog dana kupate na drugoj plazi.

Naravno, ukoliko ne dodjete svojim automobilom, uvek mozete da ga rentirate. Cena rentiranja je oko 15 Eura dnevno. Ovakvu mogucnost imate i u Limenariji, samo mislim da je najbolje da zeljeni automobil rezervisete nekoliko dana ranije.

Svi vozaci bi trebalo da znaju da su putevi na Tasosu vijugavi, sa puno uzbrdica i nizbrdica, dosta ostrih krivina i nocu nisu osvetljeni, tako da je neophodno voziti oprezno i izbegavati nocne voznje. Upravo zbog ovakvih puteva, bicikl na Tasosu nije resenje za one bez vozacke dozvole.

I jos nesto za kraj. I u dolasku i u odlasku ce vam na trajektu biti potrebna po neka kesica „Smokija“, krekera ili onih debljih stapica sa susamom i naravno foto aparat ili kamera. Cudite se zbog cega. Evo odgovora. Svaki trajekt prati na stotine galebova i albatrosa. Lete tik uz trajekt, glasno se oglasavaju i citav prizor podseca na kadrove iz Hickokovih „Ptica“. Turisti im preko ograde pruzaju pomenute grickalice, a oni prilaze sasvim blizu i onako u letu uzimaju ponudjeno. Zazalili su svi koji nisu pripremili grickalice za ovo druzenje ili su ostavili foto aparate i kamere u prtljagu u autobusu, pa ne dozvolite da se slicno desi i vama.

Sta jos da vam kazem o Tasosu, osim da bih tamo uvek rado ponovo otisla.

Nadam se da ce mnogima biti od pomoci.

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kao sto rece mirarbi Tassos je ko stvoren za odmor jedino sto bi dodao je da se obavezno posete sela u unutrasnjosti Panagia Teologos probati jagnjetinu (23E kila), PELIKANOS kafanu u Limenariji

Mi smo odseli u Potosu u vili Maria i uopste se nismo pokajali bili smo jako zadovoljni. Sto se plaza tice nas favorit je Paradiso

ako ste u mogucnosti idite kolima na IPSARIO. mi smo isli matizom i stigli. kola smo uzeli na tri dana sve zajedno sa benzinom 75E presli smo oko 350km. ovo je samo kraci rezime sta god vise da kazem bilo bi jako sturo

treba doziveti

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovog leta bih prvi put letovala na Tasosu/Limenas. Htela bih neku korisnu informaciju vezano za cenu hrane-i uopste cene , mogucnost obilaska ostrva autobusom (cula da plaza u Limenasu i nije bas nesto)i da li je neophodno koristiti njihov suncobran i lezaljke. Hvala unapred :)

Ja sam sa devojkom prosle godine bio na Tasosu u Potosu .Savetujem svakom ko ide da izabere upravo Potos za mesto boravka jer ima lepu plazu,na kilometar od njega prema Limenariji je mesto Pefkari sa isto tako lepom plazom,pa onda na par kilometara ali na suprotnoj strani je Psili Amos pa Paradise Bich pa Makriamos dalje prema Limenasu.Vredi iznajmiti auto na par dana i obici sve plaze na ostrvu jer ih ima zaista prelepih.Sam Limenas nema lepu plazu i taj deo ostrva prema Limenariji.Nemoj uzeti Limenas za mesto boravka,veruj mi i uzmi Potos, po mogucstvu vilu Mariju.Predivna je ,sa dva bazena ,recepcijom,klimatizovanim sobama,sopstvenim parkingom itd.Nije nepohodno koristiti njihove suncobrane i lezaljke ali su oni u sustini besplatni sem onih u Makrijamosu s' tim sto pripadaju nekom kaficu koji ce ti ponuditi svoje usluge tj. pice koje ti mozes ali ne moras da prihvatis.Cene su pristojne ,krecu se u proseku oko 2 eura za pice u kaficima i restoranima.Hrana u fast- fudu je od 1,8-2 eura za giros i suvlaki,dok su cene hrane i pica u prodavnicama gotovo iste kao i kod nas.Imam dosta fotki sa Tasosa pa ti mogu poslati ako zelis.Inace ove godine cemo opet na Tasos pa se mozda tamo i vidimo.Nadam se da sam bio koristan .Cao !

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako je na Tasosu? Da li ima provoda i lepih plaza? Da li izabrati Limenas ili Limenariju? Hvala!!!! :unsure:

Ja sam cula da je Limenas bolji i da je Tasos jako lepo ostrvo,mada nasi prijatelji koji su bili kazu da su ocekivali vise.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Interesuje me koje mesto na Tasosu ima najbolju gradsku plazu u smislu da je pescana, topla voda, cista

Troumim se izmedju Limenasa, Potosa i Skale potamnie.

Da li je u ovim mestima na grad.plazi pesak ili sljunak u plicaku u vodi. Ovo mi je bitno zbog klinca zbog kojeg nece biti puno svrljanja po okolnim plazama.

Na netu sam nasao uglavnom pohvale za Potos i njegovu grad. plazu, ali po slikama koje sam video na netu izgleda mi da je bolja u Limenasu, pa ako neko moze da prokomentarise...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Gradska plaza u Limenasu je pristojna. Nalazi se tik uz luku, ali je i pored toga cisto (more je prozirno do dna). Plaza nije velika, uvala od nekih 300m duzine i 100m pescanog pojasa na obali. Uz more su poredjane lezaljke i suncobrani koje besplatno koristis ako narucis pice u nekom od kafea uz plazu. Naravno uvek mozes da rasiris svoj peskir ili stolicu, lezaljku, sta vec. Iza tog reda lezaljki postoji drvored sa klupama, tako da mozete da se smestite i u hladovinu. U vodi je pesak pomesan sa najsitnijim sljunkom, sasvim OK. za decu. Plicak se prostire nekih 20m u dubinu i tek onda krece duboka voda. Meni se licno to nije dopalo, kao i trava na dnu (ja volim plaze bez trave na dnu, stvar ukusa). Nije guzva na ovoj plazi, jer ljudi koji odsednu u Limenasu kolima odlaze na Tarsanas beach, Makriamos, Golden beach.

Vodi racuna, ako uplacujes smestaj u Limenasu, da moze da ti se desi da budes udaljen od gradske plaze i kilometar i dva, sto ti za decu nece odgovarati.

Evo fotke gradske plaze u Limenasu:

limenasgradskaplaza1sd.jpg

Sto se Potosa tice, ljudi sa malom decom bi trebalo pre da ga biraju nego Limenas, iz razloga sto ti je u Potosu sve na 5 minuta hoda i plaza i centar gradica. Mesto je naravno manje od Limenasa, ali ima sve sto je potrebno. Plaza je pescana, cista, super za klince.

Evo slike plaze u Potosu:

potosplaza5lg.jpg

U Skali Potamia nisam bila, pa ne mogu da te posavetujem.

Da sam na tvom mestu, izabrala bih Pefkari (na 10 minuta peske od Potosa), jer ima najlepsu plazu u tom delu (sljunkovito-peskovita i izuzetno cista, bez talasa) i svi hoteli i apartmani su na samoj obali. Mirno je, nema puno turista i sadrzaja, ali ponavljam ima najbolju plazu u samom mestu. A uvece se svi lako prosetaju do Potosa radi provoda.

Evo fotki Pefkarija:

pefkari24ft.jpg

pefkari11du.jpg

Najvise parova sa malom decom (do 3, 4 godine) sam vidjala na plazi u Pefkariju i Potosu i naravno Alikiju, ali do Alikija svakako morate kolima ili autobusom (tamo nema hotela i apartmana, izuzev jednog malog kampa).

Fotka Alikija:

aliki3sr.jpg

Nadam se da sam pomogla.

Ako imas jos pitanja, pitaj slobodno.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na Tasosu preporucujem Limenas za izbor.Nije nesto preterano zivo mesto(mada najzivlje na ostrvu),ali nije ni toliko penzionersko kaop sto se prica...Ustvar i mi smo se prvih 2-3 dana cudili kako je vec u 12 uvece sve prazno i tiho i odlazili na spavanje poprilicno razocarani,a onda smo u komunikaciji sa divnim osobljem na plazi Tarsanas(koja je mala,ali lepa i ulaz je slobodan,postoji i mogucnost iznajmljivanja lezaljiki i suncobrana po nizim cenama nego na drugim mestima,nije u okviru nikakvog hotelskog kompleksa)ustanovili da postoji ulica otprilike na sredini grada(ne pored obale)u kojoj postoji nekoliko klubova.Mi smo odlazili u Justin time koji radi celu noc...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka