Hedonist021

Fotoaparati za podvodno slikanje

77 poruka u ovoj temi

Ja sam kupila Olimpus X 560WP , prošle godine sam ga platila 12.000din. Predviđen je za snimanje na dubuni 3m. Kupila sam ga na preporuku nekog člana ovog foruma. Isprobala sam ga na putovanju i slike su super. Mogu ga koristiti i za regularne fotke i podvodne , mogu praviti i podvodne klipove . Jedina mana je u tom slučaju što video klip nema ton , jer valjda taj deo nisu uspeli "tapacirati". Ekran se malo zamuti odn. pobeli ukoliko sam ga duže držala u vodi i onda je malo teže videti na ekranu šta si snimio , takođe je teže videti fotke po danu. Tako da je najbolje sačekati da padne mrak i proveriti šta ste uhvatili. Belina na ekranu kasnije nestane kad se on prosuši. Aparat izgleda kao i svaki drugi idiot, i bilo je zabavno videti lice nekih turista kad sam ga gurnula pod vodu da sperem neke trunčice sa njega od peska. Aparat koristi xd memo kartice nikro xd.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Olympus TG-810

Није јефтина роба. Али, покрива и ЗИМУ и ВОДУ. Дубина до 10 метара, пад са 2 метра, не зебе до -10 C.

HD-видео (720p)

Има и 3D, из два снимка.

Поздрав!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Šta mislite o ovom aparatu. Kupovao sam nešto kod njih u online shop-u pa mi sada šalju reklame a ova spravica mi pala za oko. Planirao sam da kupim underwater case za moj Canon Ixus koji mi služi kao drugi aparat ali za iste pare mogu da pazarim ovako nešto pa sam sada u dilemi.

Naleteo sam i na ovaj koji je u tom nekom opsegu cene.

Izmenjeno (Billy The Kid)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kad sam ja kupovala moj i malo istraživala šta sve postoji na tržištu ,čini mi se da sam vuđala ovaj tvoj prvi predlog. I da je on svrstavan u bolje aparate i da sa njim možeš da zaroniš do 10m. A u fite se nerazumem tako da neznam koliko je to 33 fita u metrima. A za onaj drugi nemam nikakav podatak i nesećam se da sam ga ranije viđala. Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tri fita su jedan jard, što je nešto više od 90 cm.

Meni se onaj drugi više svidja zato što više liči na "normalan" fotoaparat, jedino što sam u nekim review-ovima pročitao da je povelik.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo mojeg malog istraživanja na temu podvodnih kompaktnih digitalnih fotoaparata koji su trenutno aktuelni na tržištu.

Kao što sam ranije napisao, imao sam dilemu da li da kupim underwater case za moj Canon Ixus SD550 (oznaka za Evropsko tržište je Ixus 750), koji mi služi kao rezervni ili drugi aparat, ili da kupim poseban aparat koji će mi služiti samo za podvodnu fotografiju. Da se razumemo, nisam ja nikakav ronilac ili profesionalni fotograf ali se po malo razumem i u jedno i u drugo a i jedno a i drugo su mi neka vrsta strasti i hobija. Moj glavni aparat je Fuji FinePix S100FS. I ako je ovo već stari model koji je prestao da se proizvodi toplo bih ga preporučio svakome. To je neki prelaz izmedju DSLR i kompaktnog fotoaparata i poseduje mnoge dobre osobine obe tehnologije. Mislim da napredni korisnici mogu biti zadovoljni svim onim što ovaj aparat nudi a po ceni koja je daleko ispod cena profesionalnih (DSLR) aparata.

Pošto to nije tema, predjimo na aparat za podvodnu fotografiju. Moji zahtevi po tom pitanju su da je aparat sposoban za zaron do nekih desetak, petnaest metara koliko je krajnji limit za snorkeling i da nije mnogo kabast. Naravno da je kvalitet fotografije i video zapisa na prvom mestu kao i odnos cena-kvalitet. Nije mi preterano bitno da je otporan na udarce i padove, ali nije na odmet. Na kraju sam pretragu sveo na ova četiri modela:

- Sony Cyber-shot TX10

- Pentax Optio WG-1

- Lumix (Panasonic) TS3

- Canon PowerShot D10

Po meni, mana sva četiri aparata je nedostatak viewfinder-a, ali pošto im je osnovna namena podvodna fotografija on i ne bi bio od neke koristi u tim uslovima.

Sva četiri aparata imaju neke svoje dobre i loše karakteristike pa da krenem redom.

Ja sam pobornik Sony-jeve tehnike i kada bi postojao, kupio bih i šporet Sony. Šalu na stranu, ali Sony-jevi fotoaparati su svakako kvalitetna roba. Pored Carl Zeiss optike koja koja ga izdvaja od aparata sličnih performansi, krasi ga i kvalitetna završna obrada i upotreba kvalitetnih materijala. Ovaj konkretni aparat snima fotografije od 16.2 mp, snima video zapis u Full HD 1080i rezoluciji i ima optički zum od 4x. Upotrebljiv je u vodenom okruženju do dubine nešto manje od 5 metara i otporan je na udarce pri padu sa nekih 1,5 metara (tako kaže proizvodjač). Otporan je na smrzavanje i to do nekih -10°C a poseduje i veliki touch screen od 3" koji u mnogome olakšava korišćenje u vodi.

Dobra karakteristika ovog aparata je ta što pravi odlične fotografije pri slabom osvetljenju i što se pokazao dobro i u takoreći, normalnim uslovima. Loše je to što mu je baterija kratkog veka zbog velikog LCD ekrana, mali je zum i mala je maksimalna dubina zarona. Moja lična zamerka je "ženskasti" izgled.

Drugi aparat sa ovog spiska, Pentax Optio WG-1, je na prvi pogled sve ono što fotografu-amateru treba po pitanju podvodne fotografije. Pravi fotografije u rezoluciji 14 mp, video zapis je HD 720i i optički zum je 5x. Umesto viewfinder-a poseduje LCD ekran dijagonale 2,7". Sa njim se može zaroniti do dubine od 10 metara i možete ga ispustiti sa visine od 1,5 metara. Za razliku od Sony-ja, ovaj aparat bi se usudio da "slučajno" ispustim. Ceo je optočen gumom i izgleda kao da bi takvu avanturu preživeo. Može se koristiti do temperature -10°C. U pakovanju dobijete i kaiš, ja bih rekao gurtnu, i karabinjer koji dodatno govori o spartanskoj naravi ove naprave.

U prilog ovom aparatu ide to što je u potpunosti okrenut svojoj nameni, amaterskoj podvodnoj fotografiji, i što je u pravom smislu reči shockproof kamera. Ono što mu je zamerka je lošiji kvalitet fotografija i video zapisa od aparata drugih proizvodjača u istoj kategoriji. Meni lično, kao zaludjeniku za gadget-e, smeta baš taj, rekao bih, sovjetski izgled po kojem ne može da stane rame uz rame sa ostalim aparatima sa ove liste.

Dolazimo i do mojeg favorita! Imao sam priliku da koristim neke druge modele Lumix, tj Panasonic fotoaparata i veoma sam zadovoljan, kako kvalitetom fotografija tako i lakoćom korišćenja. Pre nego sto počnem da mu nabrajam karakteristike reći ću da je ovaj aparat novijeg datuma proizvodnje od sva četiri navedena, pa tako i poseduje neke opcije koji ostali nemaju. Pre svega to su fotografije u 3D formatu. Za sada nešto novo što verujem da će uskoro postati standard i kod drugih proizvodjača. Ultra brzi senzor rezolucije 12.1 mp omogućava bolje snimanje objekata u pokretu, snima filmove u Full HD rezoluciji 1920x1080 a širokougaoni objektiv ima zum od 4,6x. Maksimalna dubina zarona je 12 metara a otporan je na padove sa visine od 2 m. Ono što je zanimljivo, za ovaj aparat postoji case pomoću koga je moguć zaron do 40 metara ali verujem da je za tako ozbiljno ronjenje ovaj aparat ipak samo igračka. Takodje je otporan na smrzavanje do -10°C i na čestice prašine. Umesto viewfindera poseduje LCD ekran veličine 2,7". Ono što ga svakako izdvaja je pregršt funkcija od kojih neke, ruku na srce, nemaju nikakvu upotrebnu vrednost. Od korisnih bi izdvojio indikator dubine kao i visinomer a od onih drugih barometar, kompas, GPS. Sve ove funkcije, uz veličinu ekrana, utiču na dužinu trajanja baterije ali se srećom u meniju mogu isključiti. Još jedna dobra karakteristika je veoma brz autofokus i brzina "okidanja" (zatvarača), što je po meni kod podvodne fotografije veoma važno. Kada se samo setim pokušaja da fotografišem neku ribu koja mi beži a dah je pri kraju, uh!

Dobre strane ovog aparata su kompaktnost, lakoća upotrebe, pregršt funkcija i na kraju ali ne i najmanje važno, dizajn. Na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi normalan digitalni fotoaparat a ispod te maske se krije pravi mali avanturista. One loše su mali optički zum koji, da budemo iskreni, i ne možete očekivati veći od aparata ove kategorije i kratak vek baterije sa uključenim svim funkcijama koje se nude.

I na kraju Canon. Ovaj aparat je najstariji od sva četiri pa samim tim ima najmanje funkcija, ali mislim da zadovoljava potrebe 95% korisnika koji bi tu i tamo da škljocnu i neku fotografiju pod vodom. Aparat pravi fotografije od 12.1 mp, snima video zapis veličine 640x480 a optički zum mu je 3x. Operativan je do dubine od 10 metara a izdržava pad sa visine od 1,2 metra. Takođe je kao i svi prethodnici otporan na temperaturu do -10°C. Viewfinder je LCD displej dijagonale 2,5”.

Dobre karakteristike ovog aparata su lakoća korišćenja, dobra rezolucija i solidna baterija. Ja bih dodao da je aparat krajnje simpatičnog izgleda. Loše karakteristike mu neću nabrajati pošto je aparat starije generacije od prethodnih pa zato nije konkurentan. Verujem da će odgovor Canon-a konkurenciji biti dostojan.

Istražujući po netu naišao sam na veoma koristan dodatak svakom podvodnom fotoaparatu. Naime, reč je o plutajućoj tračici za ruku koja održava aparat težine do 200 grama na površini ali verujem da se može naći i za teže.

Na kraju bih hteo da napomenem da ni jedan od opisanih aparata nisam bio u prilici da lično koristim i da je sve ovo rezultat mojeg istraživanja na internetu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dragi ljubitelji fotografije i mora,

s obzirom da nam se bliži nova sezona, interesuje me da li je iko ove godine viđao neke jednokratne (ili za viša upotreba) za neke manje pare? S obzirom da putujem u Egipat, i da bih išao na ronjenje (ono što se nudi kao izlet), dobro bi došao neki aparatić koji može do 10m dubine. Ili ukoliko znate da li se tamo prodaju neke zaštitne kutije za istu dubinu?

Unapred zahvalan svima :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vec je dosta pisano upravo o upotrebi ovih aparata i posebnih nepromocivih kesa u Egiptu. Procitaj temu od pocetka

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam imao iskustva sa tim malim puckavcima sa filmom..i fotke su bile očaj,od 20 snimaka možda 6-7 dobrih,pa sam koristio nepromočivu kesicu ali mi je uvek bila frka da aparat od 200-300e stavim u to i divljam po vodi :)

Pri traženju nekog jeftinog vodootpornog aparata kod nas nije bilo ni pomena,a davati ogroman novac na nešto što se koristi 20 dana godišnje po meni je bez veze...ali slučajno sam nabasao na neku malu Practica-u DPix od 5MP sa 1280x720 snimanjem...a plaćen NOV nešto više od 5000 dinara :)

Evo posle dve godine i na hiljade ispucanih fotki što po pustinji,moru,planinama,splavarenjima itd.. polako se sprema na ponovni put do Egipta :)

Tako da možete razmisliti o takvoj stvarčici umesto onih bezveznih film aparata :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dragi ljubitelji fotografije i mora,

s obzirom da nam se bliži nova sezona, interesuje me da li je iko ove godine viđao neke jednokratne (ili za viša upotreba) za neke manje pare? S obzirom da putujem u Egipat, i da bih išao na ronjenje (ono što se nudi kao izlet), dobro bi došao neki aparatić koji može do 10m dubine. Ili ukoliko znate da li se tamo prodaju neke zaštitne kutije za istu dubinu?

Unapred zahvalan svima :)

Ja sam kupio na Ebay, za nekih 4 dolara i ovoj je drugo leto kako je koristim masku i vrlo sa zadovoljan :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Olympus mju930 i 1030 provereno prosle godine Radi

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prvi "Olympus" za podvodno slikanje, kupljen prosle godine u ovo vreme, mi se pokvario (zaglavilo se dugmence za slikanje iz nekog razloga)...odnet je u servis, jer je bio pod garancijom...nisu mogli da ga poprave, pa smo dobili drugi, potpuno nov...za svaki slucaj sam nabavila i one za jednokratnu upotrebu..."DM"- 405 dinara... :)...sad, nesto ce da "upali"!

Moj sin je iz Egipta doneo preko 20 uspelih snimaka...probacu i ja, pa da vidimo... :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako li si je samo spazila u onom pesku. Svaka cast!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bliži nam se leto pa evo ja da vam predložim jednog mališu za podvodne fotografije ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka