Nikola S.

FOTOGRAFIJA

582 poruke u ovoj temi

Je li do mene ili nema slika u prethodnom postu ?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dostigli ste maksimalan broj pozitivnih glasova za danas

Сутра ћу! ХВАЛА!

:hello:

Izmenjeno (Баџа)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U prethodnom postu ste mogli da pročitate kako se u Lightroom-u (LR verzije 4 i 5) sredi RAW fotografija očas posla. Tu naravno ima još puno mogućnosti o kojima će te čitati u Vašoj stručnoj literaturi kad nabavite, knjigama ili tutorijalima na Internetu. Ja ću samo dati vezu ka jednom mom tutorijalu koji sam već ranije napisao, a tiče se upotrebe četkica u LR. Taj tutorijal možete smatrati kao dopunu prethodnog posta u smislu predstavljanja mogućnosti obrade alatkama LR-a. (str 31 ove teme, post 454, ili klik )

No, da mi dragi mornari, nastavimo da plovimo brodićem po Photographic Ocean-u gde smo stali. Da vidimo kako ćemo u Photoshopu, upotrebom njegovih alatki, da rešimo problem sa pezjažnom scenom jakog kostrasta. Nije neophodno da slike bude JPEG iz RAW, ja ću upotrebti primer direct JPEG fotki sa MOBILNOG TELEFONA ( a Vi možete Vaše JPEG fotke iz kompakta, DSLR, MILC, mob. telefona...).

Namerno neću koristiti primere od juče da Vam ne bude dosadno, ali se sve što sledi može primeniti univerzalno. Raširimo jedra i krećemo.

OBRADA FOTOGRAFIJE U PHOTOSHOP-u (CS5, CS6 ..) - UPOTREBA LEJERA I MASKI

Ako poznajete bar malo rad u PS biće Vam jasno. Ko ne zna PS, teško da će razumeti ai može da proba, baš me zanima koliko jasno objašnjavam.

pstut30.jpg

- Sl 01 fotka exponirana prema tlu, pa su detalji na nebu ispali skoro "spaljeni"

pstut30a.jpg

- Sl 02, fotka exponirana prema nebu, i zato je prednji plan ostao u senci

Na Sl 01 i 02 vidite dve JPEG fotografije. Jedna je exponirana prema nebu, a druga prema tlu. Obe fotke, zbog jakog Sunca i slabog dinamičkog opsega senzora mobilnog telefona imaju problem ili u svetlinama (Sl 01) ili u senkama (Sl 02).

Zašto su snimljene dve fotografije, i to još različito exponirane? Taj postupak se inače zove bracketing, i njime dobijamo JPEG materijal koji naknadno, u PS-u, možemo kombinovati u svrhu stvaranja normalno exponirane fotografije od dve loše, uzimanjem i spajanjem samo "zdravih" delova materijala.

NAČIN 1

Ja ću obe fotografije otvoriti u Photoshopu CS5 (PS CS5) a opisani postupci su isti i u starijim a i novijim verzijama photoshopa. Sve fotografije iz današnjeg primera su postavljene u dovoljno velikoj rezoluciji da im možete zumirati delove koji Vas zanimaju, ili ih download-ovati ako Vam je tako lakše za analizu.

pstut00.jpg

- Sl 03, otvaranje fotki u PS (File - Open...). Svaka slika se otvara u svom zasebnom prozoru.

Svaka fotografija otvorena u PS se smešta na svom početnom Background lejeru - layer (vidi donji desni ćošak).

Lejeri (eng layers) su slike, kao folije koje se mogu lepiti jedna preko druge u PS-u, a možemo im i kombinovati sadržaj promenom providnosti (videćete kako).

Background layer ima katanac sa desne strane što znači da na Background lejeru ne možemo raditi nikakve izmene u programu PS. Zato ću napraviti kopiju istog lejera na kojoj mogu da radim, istovremenim pritiskom na tastere Ctrl + J,

pstut01b.jpg

- Sl 04, kopiranje Background lejera, koji inicijalno dobija ime Backgroung copy al se skida katanac. Mi ćemo to ime odmah promeniti, u neko nama adekvatno.

Kopiju sa nazivom "Background copy" ću odmah reimenovati (dvoklik miša na ime lejera) u "SVETLA" (bela strelica, a novo ime je asocijacija na fotku sa Sl 01) da bi ste lakše pratili dalji text.

Sada ću se u okviru PS prozora prebaciti klikom na Sl 02, selektovati joj sadržinu (Ctrl + A) , kopirati je (Ctrl + C). Zatim ću se vratiti u prozor na Sl 01, i pritisnuti Ctrl + V, što će automatski kreirati NOVI LEJER pozicioniran iznad lejera "SVETLA", i u njega prebaciti kopirani sadržaj slike 02.(u prevodu: sl 02 će kao folija biri zalepljena preko sl 01.)

Ja ću taj novi lejer odmah reimenovati u "TAMNA" (bela strelica na Sl 05), jer će me to ime lejera asocirati na Sl 02.

pstut01c.jpg

- Sl 05, Redjanje lejera u PS. Jedna od najvećih upotrebnih vrednosti photoshopa je rad sa lejerima i kobinovanjem njihovog sadržaja.

Na Sl 05 vidimo samo sadržaj lejera "TAMNA". To je zato što je Providnost - Opacity karakteristika ovog lejera 100% (crvena strelica na Sl 05). To znači da se vidi samo sadržaj aktivnog lejera (ofarban plavom bojom) a da je sve ispod neprovidno tj ne vidi se. Ako bi smo Opacity lejera na vrhu (TAMNA u našem slučaju) stavili na 0% onda bi se potpuno provideo sadržaj lejera koji je ispod.

Kod bracketing metode fotografisanja mi slikamo istu scenu sa različitom expozicijom da bi smo na PC stvorili jednu finalnu fotku sa puno detalja. Ako fotoaprat nije na stativu, može se desiti da se fotke ne preklope lepo (trese se ruka ili se pomerimo malo levo desno). Medjutim photoshop ima elegantno rešenje za taj problem. Pošto sam ja slikao mobilnim telefonom, logično je da moram obe fotografije nekako da poravnam jer nisu u dlaku iste. Pogledajmo narednu sliku Sl 06.

pstut01c1.jpg

- Sl 06, poravnavanje sadržaja lejera ima smisla ako je fotkana scena ista na oba lejera.

Background lejer mi više ne treba pa ću ga baciti u kantu (povučem ga mišem do kante za djubre gde pokazuje strelica 0 na slici iznad)

Selektovaću zatim oba lejera tako što pritisnem Ctrl pa onda klik na jedan pa klik drugi lejer dok ne poplave ( Sl 06 strelica 1). Onda iz menija PS odaberem Edit - Align, Auto Align Layers (strelica 2), i klikom na OK (strelica 3) za tili čas oba lejera su poravnata u pixel. Savršeno.

Sada sam spremio sve što treba da mogu da mešam (blending) sadržaj oba lejera. Malo ću da ćapim od jednog, malo od drugog i napraviću finalnu fotografiju. Da bih to uradio treba mi Maska. Ovo je PS alatka koja služi da jedan deo lejera sakrije dok je ostatak lejera providan.To što je providno, kombinuje se sa sadržajem ostalih lejera generalno. Pogledajmo sliku Sl 07.

pstut01d.jpg

Sl 07

Strelica 4 na Sl 07 pokazuje tzv boje prednjeg i zadnjeg plana i one će nam trebati malo kasnije.

Aktivan lejer na kome radimo nešto je uvek plave boje, a to je kod mene lejer "TAMNA" - Sl 07. Opacity mu je na 100% pa je samo on vidljiv, sve ispod njega se ne vidi. Sada ćemo to da promenimo upotrebom maske. Masku na njemu aktiviram klikom na ikonicu Maske gde pokazuje strelica 1. Maska će se odmah pojaviti na aktivnom lejeru u obliku pravougaonika BELE BOJE. Kada je Maska BELE BOJE to znači da se sadržaj aktivnog lejera vidi u potpunosti ( al samo ako je i Opacity aktivnog lejera na 100%.),Tada je sve ispod aktivnog lejera nevidljivo.

Ako na tastaturi stisnemo Ctrl + I, maska će postati invertovana tj CRNA (pravougaonik će biti ispunjen crnom bojom). Kada je Maska kompletno CRNE BOJE, to znači da se sadržaj aktivnog lejera uopte ne vidi tj SAKRIVEN JE, ali se zato providi sve ono ispod. Drugim rečima, ako bih na lejer TAMNA stavio crnu masku, on bi postao skroz nevidljiv, sakriven "za javnost", i automatski bi na površinu isplivao sadržaj lejera od ispod a to je lejer "SVETLA".

Kada je Maska SIVKASTE BOJE onda je providnost DELIMIČNA.

Znači kod Maski važi pravilo:

- Belo znači "VIDIM SE"

- Crno znači "SAKRIVEN SAM NE VIDIM SE, AL SE ZATO VIDI ONO ISPOD MENE"

- Sivkasto znači "DELIMIČNO SE (NE)VIDIM".

Sada ćemo upotrebiti jednu jako korisnu PS alatku poznatu pod nazivom "Gradijent Fiter". Pozivamo je klikom na paletu alatki gde pokazuje strelica 1 na Sl 08. Gradijent filter alatkom ćemo prelivom "ofarbati masku aktivnog lejera (strelica 3 Sl 08), a preliv će biti odredjen BOJAMA PREDNJEG i ZADNJEG PLANA photoshop PALETE - strelica 4 na slici iznad tj Sl 07. Vidimo da je boja prednjeg plana bela a zadnjeg crna, pa će i gradijent preliv na maski biti crno-beli kao na Sl 08 strelica 3.

pstut01e.jpg

- sL 08, crno beli gradijent preliv preko bele maske

Na ovaj način, alatkom gradijent , mi ćemo CRNOM BOJOM sakriti donji deo aktivnog "TAMNA" lejera (sakrićemo tamno tlo sa vršnog lejera a to će automatski dovesti do toga se providi tlo sa donjeg "SVETLA lejera"), a BELOM BOJOM gradijenta ćemo gornji deo aktivnog lejera tj NEBO ostaviti vidljivim . U ukupnom skoru videće se nebo sa vršnog lejera i tlo sa lejera ispod. Sve izmedju je delimično vidljivo. Na ovaj način, mi ćemo POMEŠATI SADRŽAJ GORNJEG I DONJEG LEJERA, tzv mixovanje ili blendiranje, mešanje lejera. Šta ćemo ovako uraditi u stvari:

SPOJIĆEMO "zdravo" NEBO SA GORNJEG -"TAMNA" LEJERA, I "zdravo" TLO SA DONJEG - "SVETLA" LEJERA, A SVE IZMEDJU ĆE SE DELIMIČNO PROVIDETI i "izmućkati", (znate ono malo ćapim od jednog, malo od drugog , i napravim final fotku). Ovo je ključ, valjda sam objasnio ko se vidi a ko ne u ovoj igri "žmurki". Tačka.

Dakle strelica 2 pokazuje smer razvlačenja gradijenta preko maske na aktivnom lejeru. Razvlačenje se radi mišem, odozdo naviše. Dok razvlačimo gradijent, na monitoru se prikazuje linija koja će nestati čim otpustim miša.

Ako kojim slučajem gradijent razvučete u pogrešnom smeru, ne brinite. Samo klik na pravouganik maske, pa Ctrl + I na tastaturi, i dobićete invertovanu okrenutu masku sa obrnutim smerom dejstva gradijenta. Cool, jeee.

Strelica 3 na Sl 08 pokazuje kako sada izgleda maska ofarbana u crno belim gradijent filterom. Dakle da ponovim:

kombinacijom dva lejera i jedne maske sa gradijent filterom mi smo sa lejera "TAMNA" sačuvali nebo sa detaljima, sa lejera "SVETLA" se od ispod providi tlo koje nije u sencu, i to sve u krajnjem zbiru daje finalnu fotografiju, na Sl 09.

pstut01f.jpg

- Sl 09, finalni izgled fotografije, bracketing + PS = dobar rezultat.

Mešanje sadržaja lejera na gore opisan način se zove " Blend If " mod mixovanja (mešanje) lejera.

NAČIN 2

Recimo da ste sa nekog putovanja doneli samo jednu fotografiju koja je tamnija u nekom planu (prednji, zadnji nema veze) Ja ću za vežbu uzeti opet Sl 02, tj kad je uvučem u PS, dobijam poznati Vam lejer "TAMNA", na Sl 10. Cilj je opet nekako posvetleti prednji plan a nebo ostaviti netaknuto jer se na njemu vidi sve lepo, ništa nije "sprženo".

pstut02a.jpg

- Sl 10

Photoshop poseduje u svom arsenalu paletu alatki sa tzv NEDESTRUKTIVNIM DEJSTVOM, pod nazivom Adjustment layers. Nedestrktivno dejstvo se ogleda u tome da Vi na zasebnom lejeru radite izmene dok original pixeli ostaju netaknuti!

Adjustment Layers paleta se može prikazati na dva načina. Jedan način je u vidu Adjustment liste, koju pokrećemo klikom na ikonicu gde pokazuje strelica 1, na Sl 10.

Ja ću iz "Adjustment" liste (koju nisam prikazao, debilno je da za svaki klik mišem dajem slikoviti prikaz) odabrati opciju "Adjustment Curves...". U istom trenutku, iznad aktivnog lejera će se AUTOMATSKI POJAVITI NOVI "ADJUSTMENT CURVES" LEJER, SA odmah ubačenom BELOM MASKOM (vidi strelicu 2). Kako lepo od photoshopa, već je pola posla uradio za mene.

Informativno da znate: Ako Adjustment lejer ima strelicu naniže onda znači da deluje samo na lejer iznad. Ako Adjustment lejer nema strelicu naniže onda znači da mu je dejstvo usmereno na sve što je ispod njega. Ovo upravo rečeno se reguiše opcijama "Create or Release Clipping Mask" (na tastaturi Alt + Ctrl + G)Idemo dalje.

Novi "Adjustment Curves" lejer izgleda kao PRAZAN LEJER, bez sadržaja, a on to i jeste pa zato mi i dalje vidimo našu izvornu fotografiju, koja se providi kroz prazan lejer prosto rečeno. Ali funkcija Adjustment Curves lejera je, da preko njegovih opcija delujemo na lejer ispod, tj da delujemo na "TAMNA" lejer. Kako?

Curves adjustment lejer, konkretno je predstavljen linijom (strelica 3) kog kojeg promenom oblika linije delujemo na osvetljenost pixela lejera koji su ispod njega!

pstut02b.jpg

- Sl 11

Na Sl 11 vidite da sam liniju lejera "Adjustment Curves" mišem povukao u smeru naviše, posvetlivši KOMPLETNO CEO donji lejer (jest da je gornji lejer prazan, al se zbog BELE maske njegovo dejstvo vidi i "oseća" tj "providi" na svim lejerima ispod!).

Rezulta akcije: tlo je posvetlelo taman koliko sam želeo (strelica 2), ali je i nebo isto tako posvetlelo, a to nisam želeo. Kako da ovo korigujem? Pa maskom koja će delimično anulirati dejstvo lejera s vrha.

Da bi smo sprečili dejsvto Adjustment lejera da ne osvetli i nebo, mi ćemo mu postaviti gradijent filter unutar bele maske.

pstut02c.jpg

- Sl 12,

Tako je nebo ispalo ZAŠTIĆENO (gradijent maskom) OD DEJSTVA "ADJUSTMENT CURVES" LEJERA, DOK JE TLO DOBILO UTICAJ AKCIJE POSVETLJAVANJA.

Krajnji rezultat je isti kao sl 09 iz NAČIN 1 opcije. To je cela nauka.

NAČIN 3

Ovo je opcija kada iskopirate lejer i na kopiji lejera promenite mod mešanja (blending mod) na Screen.

Dejstvo Sreen moda se ogleda u posvetljavanju pixela lejera, Ali kao u prethodnim načinima mi ne želimo da se sve posvetli (i nebo i tlo )već samo tlo.

pstut03a.jpg

- Sl 13 mesanje donjeg lejera u Normal modu sa gornjim lejerom u Screen modu

Onda opet, stavimo belu masku na gornji lejer pa zatim:

gradijent filter (strelica 1 i 2) i dobijamo finalni rezultat maske (strelica 3) tj fotke koji Vam je poznat.

pstut03b.jpg

- Sl 14

NAČIN 4

način 4 se svodi na upotrebu još jednog VRLO moćnog PS alata - ČETKICE (BRUSH TOOL)

pstut04a.jpg

- Sl 15

Iskopiramo donji lejer "TAMNA" (strelica 1) i kopiju prebacimo u Screen mod, kao u prethodnom primeru. Zatim na kopiji, koja je u Screen modu, postavimo belu masku. Onda kliknemo na paletu alatki BRUSH (strelica 2). izaći će Vam na videlo gomila okruglih četkica sa ivicama raznih oblika, a mi izaberemo meku četkicu koja je obično prva u nizu (meke i tvrde četkice se lako i logično razlikuju po obliku i "čupavosti" ne možete promašiti). Četkica će se na monitoru prikazati kao prazan krug (strelica 3), čiju veličinu i snagu dejstva možemo podešavati.

Četkica je alat kojom ćemo da "farbamo" po MASCI na gornjem aktivnom lejeru. Boja kojom farbamo je boja prednjeg plana a to je crna (imate strelicu pored kockica gde možete invertovati boje prednjeg i zadnjeg plana naizmenično po potrebi). Ako želite potpuno novu boju prednjeg plana, onda klik na kockicu prednjeg plana pa iz palete koja izadje jednostavno klik na željenu boju. Nastavljamo.

Kliknemo na belu maskiu gornjeg lejera. Sada,farbanjem CRNOM bojom prednjeg plana po nebu, ja ću ZAŠTITI nebo od dejstva Screen moda jer je ono u Screen modu "spaljeno". Veličina četkice u pixelima se reguliše na mestu gde pokazuje strelica 4, a DEJSTVO TJ SNAGA ČETKICE se reguliše na mestu strelice 5. Ja sam snagu četkice odabrao na 50%. a veličinu na 246 pixela.

Eto dragi mornari, to bi bilo sve za danas, malo sam zagrebao upotrebu maski i lejera u Photoshopu. Ima još elegantnijih načina kako se ovo može rešiti (selekcije, kanali itd), ali to nećemo uopšte da radimo, i ovo je već dovoljno "zbunjujuće". Ili nije, sve ste razumeli?

Do neke sledeče lekcije iz PS.a,

Pozdrav.

Izmenjeno (dimic_bata)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ISPRAVKA MOG PRETHODNOG POSTA

Ispod Sl 10, u trecem pasusu sam plavom bojom oznacio pogresno napisan text:

"Informativno da znate: Ako Adjustment lejer ima strelicu naniže, onda znači da deluje samo na lejer iznad. Ako Adjustment lejer nema strelicu naniže onda znači da mu je dejstvo usmereno na sve što je ispod njega"

Pravilan text (crvenom bojom) bi bio

Informativno da znate:

Ako Adjustment lejer ima strelicu naniže, onda znači da deluje samo i iskljucivo na lejer tik ispod sebe. Ako Adjustment lejer nema strelicu naniže, onda znači da mu je dejstvo podjednako usmereno na sve lejere ispod njega u nizu.

Zamolio bih moderatora da to ispravi jer ja nisam stigao u predvidjenih 60 minuta, a onda se i ovaj post moze komplet obisati. Izvinjavam se mornarima na gresci u pisanju.

Hvala.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jedan vikend negde na salasu - da se malo odmori od masine mislim da bi bio pun pogodak (i fotografise na miru) ;)

Bato care !

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

OBRADA FOTOGRAFIJE U PHOTOSHOP-u (CS5, CS6 ..) - UOPŠTENO O BOJAMA

Naše oči su najbolji i najtačniji optički instrument. Mi bez problema verno razlikujemo boje po tonskoj vrednosti bez obzira na promenu svetlosnih uslova. Fotoaparati nisu uvek u mogućnosti da to rade potpuno tačno iako mi WB podesimo prema trenutnim svetlosnim uslovima.

Photoshop ima mogućnost da greške fotoaparata u interpretaciji boja koriguje i u narednim textovima ćemo se pozabaviti tom problematikom.

Prvo da kažemo nešto najosnovnije o pojmovima vezanim za boje i interpretaciji istih na digitalnim uredjajima današnjice.

Color management je pojam koji je vezan za kompletan hardwer i sotfwer koji se bavi bojama na monitorima, štampačima, LCD TV, štampačima, skenirima.Svi ti uredjaji sa svojim profilima (karakterisitikama) rade sa bojama koje su organizovane i smeštene u tzv kolorne prostore (color spaces). Kolorni prostori se razlikuju po količini nijansi boja koje mogu da "vide" i sa kojima rade tj funkcionišu.

Sve boje na modernim digitalnim uredjajima ili PC softveru su predstavljene kombinacijom tri osnovne boje (tzv kanali boja):

- Crvenom Red (R)

- Zelenom Green (G)

- Plavom Blue (B)

Jednim imenom RGB. Najveći kolorni prostor je Prophoto RGB koji vidi i radi sa najviše nijansi boja, a onda slede Adobe RGB, sRGB - ovo je standard na digitalnim uredjajima i na kraju "najuži" kolorni prostor je CYMK (Cian, Yellow, Magenta, Black) sa kojim rade samo štampaći.

a-pscolorcorection-0.jpg

Sl 1 - kolorni prostori i točak boja

Na slici iznad, levo, vidite vizuelnu prezentaciju kolornih prostora a desno je tzv točak boja. Boje koje su suprotne na točku se u prirodi medjusobno odlično slažu i nadopunjuju se, kontrastne su jer ističu jedna drugu, dok se susedne boje na točku boja u prirodi ne slažu lepo, i u modnoj kombinaciji izgledaju loše za oko. Ovo znaju žene i oni ljudi koji se bave stajlingom i modom.

Plava se odlično nadopunjuje i ističe žutu, dok se crvena odlično slaže sa zelenom bojom.

img7179a.jpg

img7173a.jpg

Svaka ostala nijansa boja nastaje mešanjem dve boje koje su levo i desno od nje na točku boja. Tako plava i crvena mešanjem daju Magenta, itd.

Mešanjem sve tri osnovne boje nastaje bela boja.

Svi digitalni uredjaji (osim štampača) rade sa sRGB modelom boja. Štampači imaju "prevodioca" - softver koji fotografiju pre štampanja, iz sRGB modela boja prevede u CYMK model.

Medjusobna komunikacija digitalnih uredjaja je sRGB modelom boja standard, kako u foto tako i u i video industriji. Medjutim, treba reći da ne postoje dva digitalna uredjaja (fotoaparata, TV-a, monitora.. ) koji na isti način vide sRGB model boja. Evo recimo, uzmite jednu te istu fotografiju s letovanja i pogedajte je na Vašem LCD TV, pa onda na PC i na kraju na fotoaparatu. Videćete da se na sva tri uredjaja pojedine boje ne vide potpuno isto, čak razlika može biti zapanjujuća. Na jednom uredjaju cela fotografija vuče na plavo, na drugom više na žućkasto itd. Ako na fotografiji imamo recimo crvenu haljinu,koja je nijanasa haljine tačna? Ona na TV-u ili ona na PC monitoru ili ona na fotoaparatau? Da bi se izbeglo lutanje i nagadjanje oko tačnosti boja, pogotovu ako se ozbiljno bavimo fotografijom i modom, onda se mora raditi tzv kalibrisanje digitalnih uredjaja. To se radi posebnim spravicama, kalibratorima monitora - modeli poput ColorMunky, Pantone Hue, Spyder 4..., koji su opremljeni hardverom i CD "reper - softverom" za kalibraciju boja

Hardver (kalibrator) se postavi preko monitora, a softver za kalibraciju boja uporedjuje prikaz boja našeg monitora sa reperima CD softvera, meri se "pomeraj" boja, i rezultat kalibracije je kolorni profil za naš monitor, koji se po kreiranju smešta u Win System32 direktorijum na PC. Kolorni profil je ustvari program tj gomila programskih kodova i instrukcija koji radi korekciju boja u hodu, a rezultat je da mi na monitoru uvek vidimo što tačniji i verniji prikaz boja, kao što one izgledaju u Prirodi.

Photoshop koristi default sRGB kolorni profil, ili onaj koji je kreiran na Vašem PC-ju ako ste radili kalibraciju.

Kako se radi korekcija boja alatima PS, videćemo ukratko počev od sledećeg posta.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Однећу му ових дана кутију ратлука од руже, стограма кафе и шећер у коцке... на ноге, заслужио је! :cmok:

Заиста, ово Батино писаније заслужује потпуно посебан тред-тему-штагод, као вредан и трајан део форума. Јер, овог НЕМА нигде, а да је, прво - на срБском, а друго - овако лепо објашњено! Моје последње слике на форуму су под снажним утицајем његове школице, иако не користим исти софтвер.

Иако ми је Бата познаник и другар, не хвалим га него се похвалио сам. И не бих га дао за кило бомбона! :srce:

Izmenjeno (Баџа)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

OBRADA FOTOGRAFIJE U PHOTOSHOP-u (CS5, CS6 ..) - KOREKCIJA BOJA ALATKOM PIPETA

Najčešći razlog pomeraja boja na fotkama je promašen WB u fotoaparatu. Auto WB je ono što foto amateri iz (ne)znanja drže po defautu na svojim fotoaparatima i pri tom dobijaju najčešće kolorno ok fotografije. Ali, AWB nije uvek svemoćan, kao naše oči recimo, koje se brzo prilagode na promene svetlosnih uslova, i naravno rezultat je fotka sa bojama koje nisu kao one koje smo zapamtili na sceni.

Photoshop je toliko moćan program da od nas samo zahteva da mu "kažemo" koja je najsvetlija i najtamnija tačka na fotografiji i on će za nas automatki korigovati koloritet. Deluje jako prosto zar ne?

U toj našoj komunikaciji sa PS-om oko korekcije boja, pomoći će nam alatka za uzimanje uzorka boje po nazivu Pipeta, eng Eyedropper.

Eyedropper - pipetu pre upotebe moramo da kalibrišemo da bi radila kako treba. Šta to znači? Photoshop boje ne vidi kao mi, već ih vidi u kombinaciji tri osnovne boje (RGB) i svih nijansi izmedju njih, a sve to predstavljeno brojevima.

Bela boja je u RGB modelu boja predstavljena sa brojevima R255, G255,B255

Srednje Siva boja je u RGB modelu boja predstavljena sa brojevima R128, G128,B128.

Crna boja je u RGB modelu boja predstavljena sa tri nule: R 0, G 0,B 0.

Sa ovim vrednostima bela (255,255,255) i crna boja (0,0,0) na fotografiji nemaju detalje. Nama pri uzorkovanju boja pipetom ne trebaju površine na fotografiji koje nemaju detalje (Sunce ili neki suportni extrem tamnoće ), pa ćemo malo korigovati vrednosti za uzorak, tj kalibrisaćamo pipetu. Pogledajmo Sl 01.

a-pscolorcorection-1.jpg

- Sl 01

Pipeta se u PS prozoru nalazi sa leve strane palete alata, pored slova E (E skr. eyedropper), vidi zelenu strelicu sa smerom ulevo.Da se ne bi desilo da uzorak bude na extremno malom uzorku - 1 pixelu, mi u procesu kalibracije pipete prvo moramo povećati površinu uzorka na 3 x 3 pixela.(iz padajuće liste opcija, vidi zelenu streicu sa smerom naviše).

Sada, iz menija PS-a idemo na Image - Adjustments - Curves ili preko tastature Ctrl + M. Pojavi se Curves dijalog forma na kojoj u dnu vidite nacrtane 3 pipiete, od kojih je jedna (bela pipieta) zaokružena crvenom bojom. Te pipiete su s leva na desno poredjane kao:

- CRNA pipieta, za uzorkovanje najtamnijih tonova (crne boje sa detaljma)

- SIVA pipieta, za uzorkovanje srednjih tonova

- BELA pipieta, za uzorkovanje svetlina (bele boje sa detaljima)

Dvoklik na crveno zaokruženu belu pipetu daje za rezultat novi dijalog sa bojama (pogledaj desnu strane Sl 01). Tu sam zaokružio takodje crvenom bojom brojeve koje ćemo promeniti. Stavićemo za belu boju nove vrednosti 245, 245, 245.

Da ne bih ponavljao slike, postupak je identičan za kalibrisanje pipete za srednje tonove i pipete za crne tonove. Dvoklik na jednu, promenite brojeve, pa dvoklik na drugu i promenite brojeve kako Vam budem rekao:

-Za srednje tonove ćemo upisati brojeve 133,133,133 a

-Za crne tonove ćemo upisati 7,7,7.

Tako smo kalibrisali pipetu da zna tačne brojčane vrednosti bele, sive i crne boje. PS će Vas upitati da l da ovo stanje smatra default za uzorkovanje bele, sive i crne boje, Vi odgovorite potvrdno.

Ostaje nam samo da PS-u kažemo gde je najsvetlija, najtamnija i srednje siva tačka scene i rešili smo problem sa bojama. Da predjemo na konkretan primer.

Uzećemo poznatu scenu (par postova unazad). Slikano tabletom, Auto WB.

a-pscolorcorection-2.jpg

- Sl 2

E (eyedropper) pipieta je podešena na 3 x 3 pixela što osigurava tačnost uzorka fotke. Pozvaćemo ponovo Curves obrazac (Ctrl + M, Sl 02). Na njemu vidimo opcije Curves dijaloga označene brojevima od 1 do 4.

Prvo ću odrediti crni ton na fotografiji , objašnjenje za Sl 03.

Kliknuću na checkbox "Show Clipping Mask" kod br 1 , a zatim odabrati krajnje levu, crnu pipietu. Sada, kad kliknem na klizač br 3, fotka će istog trenutka potpuno pobeleti (Clippnig Mask mode)

a-pscolorcorection-3.jpg

- Sl 03 odredjivanje crnog tona belom Clippnig maskom

Onda, klizač 3 pomeram u desno sve dok se negde na lejeru ne pojavi crna površina. U mom primeru to je mesto gde pokazuje strelica 5. To je traženi crni ton na fotografiji (zona naslona stolice u dubokoj senci). Super, našao sam crnu boju. Pošto sam zapamtio mesto crnog tona, kliknuću crnom pipetom (2) na stolicu gde pokazuje strelica 5 na Sl 04.

a-pscolorcorection-4.jpg

- Sl 04. Crnom pipietom (br 2) klinuli smo na stolicu (br 5) i odredili crnu boju (najtamniju tačku fotografije)

Odredili smo znači crni ton, i cela fotografija je blago, skoro neprimetno promenila koloritet (Sl 04).

Sada ćemo odrediti na sličan način, belu boju (tj najsvetliju tačku na fotografiji). Idemo zato na objašnjenje Sl 05.

a-pscolorcorection-5.jpg

- Sl 05

Show Clippning Mask (br 1) ostaje uključen . Kliknem na klizač br 4, i ceo lejer potamni (Clipping Mask mode).

Sledeći korak:

pomeram klizač 4 u levo sve dok se bilo gde na lejeru ne pojavi svetlo plava ili svetla površina. To je zona najsvetlije tačke fotografije tj zona najčistije bele boje!

Našao sam i beli ton. Sada ćemo ga na Sl 06 samo potvrditi belom pipetom. Vidite kako se i Curves dijalog promenio, došlo je do pomeranja tj korekcije boja na normalu za datu scenu.

a-pscolorcorection-6.jpg

- Sl 06

Belom pipietom (br 2) kliknuću na zonu belog poklopca iznad šoljice za kafu, i opaaaaa, o la laaa, fotografija drastično menja koloritet. To su sada već prilično verne boje original scene kako je ja vidoh. Wauuu što je ovo dobro.... :dance:

Jel bilo cool? Samo smo časkom "rekli" PhotoShop-u gde su najčistije bela i crna boja i gotovo, fotka sredjena po pitanju tačnosti boja. Eeee jeste li? Da bi smo je mi cepidlake (ja) baš fino kolorno doterali, moramo odrediti srednji to scene (samo ako ga scena kadar ima, inače nema potrebe, ovde stajete sa kolo korekcijom).

Odredjivanje srednje sivog (neutral middle gray tone) scene

Za odredjivanje srednjeg tona scene iskoristićemo objašnjenje počev od Sl 07.

a-pscolorcorection-7.jpg

- Sl 07

Prvo ću dodati novi prazan lejer (Add New Layer)- strelica 7. Novi lejer se odmah pozicionira na vrhu lejer palete - strelica 8.

Sada, ćemo taj prazan lejer ofarbari 50% srednje sivom bojom. Dakle iz menija gde pokazuje strelica 9:

Edit - Fill.

Pojavio se novi obrazac. Zatim iz padajućeg menija (strelica 10) klik na "50% gray" i dobijamo nešto nalik površini 11 na Sl 08. Naredni korak:

promeniti blending mod sive površine (praznog lejera ofarbanog u 50% sivo) na Difference- vidi strelicu 12..

a-pscolorcorection-8.jpg

- Sl 08

Sada nam prazan lejer, ofarban u sivo 50% , nakon promene blending moda u Difference, dobija izgled kao na sl 09.

a-pscolorcorection-9.jpg

- Sl 09

Idemo dalje. Sada ćemo na ovaj "ljubi ga majka" izgled, da dodamo još jedan lejer iz palete Adjustments lejera koju ste već upoznali ranije. Pogledajmo Sl 10.

a-pscolorcorection-10.jpg

- Sl 10

Klik na poznatu listu Adjustents Lejera- strelica 13. Iz liste (koju ne vidite al se ona svakako pojavi) odaberemo "Treshhold adjustment layer". Pojaviće se grafikon iznad strelice 14 sa klizačen na sredini.

Sada ćemo pomeriti taj klizač 14 iz sredine skroz ulevo (pogledaj Sl 11). Opss. Treshold lejer je potpuno pobeleo (površina 15).

a-pscolorcorection-11.jpg

- Sl 11

Sada ćemo lagano da vraćamo klizač 14 u desnu stranu sve dok se negde na beloj površini počnu pojavljuju tamni pixeli (vidi Sl 12) To su srednje sivi tonovi na fotografiji. o le le, nadjoh i njih (strelica 16).

a-pscolorcorection-12.jpg

- Sl 12

Još malo i gotovo. Ostalo je da pipietom za srednje tonove markiramo mesto strelice 16. Više mi nisu potrebni Treshold lejer i prazan lejer koga sam punio sa 50% sive, pa ći ih obrisati (odvući mišem u donji desni ćošak PS prozora u kantu za djubre).

a-pscolorcorection-13.jpg

- Sl 13

Strelica 17 pokazuje traženi srednje sivi ton scene. :dance:

I to je sve. Uff, jeste li odahnuli?

Fotografija konačno dobija pravi koloritet sa vernim prikazom boja kakve su bile na fotografisanoj sceni. To što sam ja pogrešio WB, PS je časkom poslao popravio i doterao na normalne vrednosti.

Da rezimiramo:

a-pscolorcorection-14.jpg

- Sl 14

Šta mislite da l je vredelo potrošiti 5 min vremena u Photoshopu?

a-pscolorcorection-15.jpg

- Sl 15

Eto, nadam se da je bilo zanimljivo i da nije bilo teško za razumeti. Na kraju, ako niste zadovoljni kontrastom, podesite ga ne neki od već opisanih načina u prethodim postovima.

To je sve za danas. Još ćemo se baviti obradom boja u photoshopu, i dragi mornari, mirno more želi Vam Vaš kapetan Bata (kad može Šojić da ima svoju belu ladju, pa mogu i ja, makar virtuelno?) :hahaha:

Do sledeće nedelje i nove destinacije u moru "Photografpic ocean", mornarsk pozdrav. Adios.

Izmenjeno (dimic_bata)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

OBRADA FOTOGRAFIJE U PHOTOSHOP-u (CS5, CS6 ..)

- KOREKCIJA BOJA ADJUSTMENT LEJERIMA (na 3 načina):

"COLOR BALANCE" & "HUE / SATURATION" & "CURVES"

Ok, nastavljamo dalje priču o bojama. U prethonom postu videli ste kako pipetom možemo da korigujemo "pomerene" boje na fotografijii. Danas priča teče u istom stilu.

Na Sl 00-start, vidimo fotografiju kojoj želim da malo ublažim jak uticaj oranž - crvenkastih tonova osvetljenja Galerije.

Takodje, lice fotomodela je malo više crvenkasto za moj ukus,(mislim realno i nije, al će poslužiti za objašnjenje teme) i želim da na njemu korigujem taj crvenkasti kolorni preliv (red color cast) i tako licu vratim relaniji kolorni izgled.

a-pscolorcorection-18.jpg

- Sl 00 start, gde vidimo kako osvetljenje u Galeriji stvara odredjeni koloritet koji želim da promenim

Sl 01 - Pvo da pokažem nešto što sam zaboravio ranije

Strelica br 1 pokazuje mesto gde možete uopšteno da odaberete palete sa desne strane PS prozora. Ja tu kliknem na "Photography" i čas posla na desnoj strani imam sve standradne palete koje mi trebaju u obradi fotografije. Ako želim još neku paletu, onda u liniji glavnog menija klik na Windows i iz padajuće liste biram šta još želim da mi se prikaže od paleta sa desne strane PS prozora.

Da krenemo sada sa sredjivanjem boja. Prvo ćemo kreirati kopiju Background lejera i dobićemo Layer 1. Ovo u današnjem primeru i nije moranje, ali je meni to po navici ostalo tako u rutini što i Vama preporučujem

Iz Adjustments liste (ili Adjustment palete svejedno, strelica 2), odaberem "Color Balance Adjustment Layer",...

a-pscolorcorection-21.jpg

- Sl 01

...i dobijem izgled PS prozora kao na Sl 02. Vidimo da se novi Color Balance lejer smestio iznad Layer 1. Ako se sećate ranije priče o pojmu "Create or Release Clippnig Mask" (vidi post 565, Slika 08 , tamo sam objasnio šta znači kad na lejeru postoji mala crna strelica okrenuta nadole, a šta kad je nema). Pošto je sada nema, znači da promene u Color Balance lejeru deluju na sve lejere ispod njega, koliko god da ih ima. Ako se Vašom "greškom" crna strelica pojavi, onda je elimišite sa Crtl +Alt+G.

a-pscolorcorection-22.jpg

- Sl 02 Color Balance adjustment layer služi za manipulaciju bojama

Izgled i opcije Color Balance Layer-a vidite na desnoj strani kod strelica u boji (3, 4, i 5).. Tu imate neke klizače koje možete pomerati levo desno, a iznad njih 3 crna radio dugmenceta (radio button) za izbor opcija Shadows, Midtones, Highlights. Šta se ovde radi sa bojama?

Prosto rečeno, pojačava se uticaj jedne boje na uštrb druge boje sa suprotne strane klizača. Smanjenje jedne boje pojačava dejstvo suprotne boje. Tu osobinu Color Balance Layera ćemo mi sada iskoristiti.

Radio buttons dugmići mi omogućavaju da se balansiranjem boja bukvalno igram u senkama (Shadows), srednjim tonovima (Midtones) i svetlinama (Highlights) na fotografiji

Ja ći prvo kliknuti na dugmence midtones (vidi strellicu 3). Da kažem da u proseku, lica belaca spadaju u oblast srednjih tonova gde mi upravo sada želimo da kao korigujemo boje. Sledeći korak, pomeriću gornji klizač ulevo ka kraju Cyan na vrednost -27 (strelica 4), a Vi, kad radite Vaše fotografije pomerajte po slobodnoj proceni, igrajte se po volji. Šta sam uradio? To znači da sam smanjio uticaj crvenih (Red) tonova a time istovremeno blago pojačao uticaj svetlo zelenih (Cyan) tonova. Ok.

Odmah primećujem da je lice fotomodela manje crveno no što je bilo. Sada ću malo na lice dodati žute boje (strelica 5,) tj pojačaću uticaj žute boje na opštem koloru srednjih tonova, klizač naginje ka Yelow, na vrednost -23.Time smo završili sa korekcijom u srednjim tonovima,

Green i Magenta klizač nećemo dirati, jer pomeranje klizača nema uticaja, probao sam verujte,

Vi kod kuće na Vašim fotkama, vidite šta se desi ako pomerate ovaj klizač levo desno, nema pravila i krajnji rezultat zavisi od fotke do fotke.

Isti postupak ću uraditi u oblasti svetlina (highlights dugmence, strelica 6) - Sl 03

a-pscolorcorection-23.jpg

- Sl 03 korekcija boja u svetlinama Color Balance adjustmnent alatkom

Smanjiću uticaj crvene boje u svetlim delovima fotke pomeranjem klizača ka Cyan smeru ulevo (strelica 7), i pojačaću malo Blue - plavu boju smanjivši istovremeno Yellow - žutu pomeranjem klizača u desnu stranu (strelica 8).U ovakvoj kombinaciji balansiranja boja, zid hodnika je postao malo belji no što je bio. Odlično.Ostaje još korekcija balansiranjem boja u senkama (shadows button).

Shadows button dugmence, tj senke nisam dirao, jer u mom primeru nema potrebe (šta da menjam na boji sakoa?).

Nisam spomenuo na početku pa da kažem sada: chekiranjem "Preserve Luminosity" po defaultu, osiguravamo uticaj Colorr Balance klizača samo na boje, dok opšte osvetljenje fotke ostaje isto (jer menjanje boja nekad može blago uticati na svetlinu fotke).

To je to što se tiče alatke Color Balance. Nije teško. Generalnog pravila za upotrebu iste nema, Vi sami pomeranjem klizača vidite odmah efekat, i doterujte balansirajte boje sve dok Vam se izgled ne dopadne, šta da Vam kažem. Budite i kreativni, što da ne, može biti zabavno.

Idemo dalje.

Ja na Sl 03 vidim da je nakon mojih akcija žuta boja generalno malo jača po Saturaciji pa bih to "žutilo" da smanjim malo ako može . To se može rešiti na više načina, a ja ću ovako:

dodaću još jedan lejer iznad Color Balance lejera, a taj novi lejer se zove "Hue / Saturation adjustment layer", Sl 04.

a-pscolorcorection-24.jpg

-Sl 04

Klik na ikonicu strelice 9 i iz liste koja se pojavi odaberem "Hue / Saturation adjustment...". Strelica 10 pokazuje novi Hue / Saturation lejer koji se odmah pozicionira na vrhu iznad svih ostalih. I na njemu takodje nema crne strelice naniže (Clippning Mask) tako da će mu se dejstvo osetiti na SVE lejere ispod njega u hijerarhiji.

Izgled Hue / Saturation alatke sa opcijama vidite na desnoj strani Sl 04. To su takodje klizači kojima samo ime govore za šta su namenjeni. Deluje se na boje, tj njihov tonalitet (Hue) i zasićenost (Saturaciju - Saturation).

Strelica 11 pokazuje padajuću listu gde inicijalno piše "Master". To znači da bi smo trenutno, pomeranjem klizača Saturation smanjivali ili pojačavali intenzitet tj jačinu SVIH BOJA fotografije odjednom. Ja to ne želim. Hoću samo malo da smanjim zasićenost - saturaciju jedne boje, žute Yellow boje. Da bih to uradio, iz liste (strelica 11) odaberem "Yellow" i tako sam rekao photoshopu da želim da menjam čiste žute tonove fotografije .

Na panelu Hue / Saturaton alatke imamo još jedni interesantnu opciju na raspolaganju. To je ikonica "Šakica" (strelica 12.). To je u stvari pipeta za uzorkovanje boje. Ja ću šakicom 12 kliknuti na mesto strelice 13 gde nije samo čista žuta boja već ima i primesa. Raspon primesa se vidi u dnu alatke Hue / Saturation, omedjen sa dva mala trouglića. Pomeranjem klizača - strelica 14 u levo, ja SMANJUJEM zasićenost žute boje sa primesama koje su indikovane na zidu. I to je cela nauka.

Tako smo došli do krajnjeg rezultata.

a-pscolorcorection-25.jpg

- Sl 05, krajnji rezultat korekcije boje

Razlika Pre / Posle može biti primetna a i ne mora, sve zavisi od slučaja do slučaja. Procena je na Vama.

KOREKCIJA BOJA ADJUSTMENT CURVES LAYER ALATKOM

Curves adjustment alatku sve već upoznali kad smo pričali o kontrastu, svetlima itd. Ona se može koristiti i za rad sa bojama.

a-pscolorcorection-26.jpg

- Sl 06

Strelice 15 na Sl 06 pokazuju poziciju Curves Adjustment Layer alatke kad je pokrenem sa Vama poznatog mesta. (strelica 9 na Sl 04)

U okviru Curves Adjustment Layer alatke postoji padajuća lista gde biramo da li radimo na kontrastu svih kanala boja (RGB) ili želimo da radimo samo sa bojama na zasebnim kanalima Red, Green ili Blue. Dejstvo je identično kao kod Color Balance Layer alatke s tom razlikom što ovde ne pomeramo klizače nego menjamo oblik S krive.

Ako iz liste (iznad S krive gde inicijalno piše "RGB") odaberem crveni Red kanal, ušao sam na mesto gde menjam crvenu i cyan svetlo zelenu boju. Ako sada povučem S krivu u smeru naviše (vidi strelicu), dobiću crvenkast opšti koloritet, tj pojačava se crvena boja dok svetlo zelena slabi, kao na Sl 07

a-pscolorcorection-27.jpg

- Sl 07 pomeranjem S krive naviše pojačave se crvena boja dok svetlo zelenkasti cyan tonovi slabe

Ako povučem krivu nadole (još sam u Red kanalu boja) dobijam ovakav kolor Sl 08, pojačava se svetlo zelena Cyan boja dok crvena slabi.

a-pscolorcorection-28.jpg

- Sl 08, povlačenjem S krive nadole u Red kanalu, pojačave se uticaj svetlo zelenkastih cyan boja dok crvena boja slabi

Šta ako želim selektivno da pojačam neku boju a da ostale ne diram? E tada mi u PS-u sa lejerima treba i maska.

Dakle probaćemo da pojačamo samo crvenu boju na medvediću i kravatama žapca i slončeta, a da ostatak kolora ne diram.

Zato ću se vratiti na sl 07, na Curves lejer gde ću prvo:

- kliknitu mišem na beli pravougaonik maske da bi je aktivirao.

- i odmah ću invertovati masku iz bele u crnu masku. (na tastaturi Ctrl + I)

Šta sam sad uradio?

Sećate se priče kod maski: CRNO znači sakriveno, BELO znači otkriveno.

Crnom maskom ja sam SAKRIO pojačanje crvene boje koje sam uradio na Sl 07. Strelica 16 na Sl 09 to upravo i pokazuje.

a-pscolorcorection-29.jpg

- Sl 09 na kojoj vidimo da, iako smo u Red kanalu pojačali crvenu boju (S kriva je u smeru naviše),, crna maska to sve sakriva tako da izgleda kao da se ništa nije promenilo

Sada pogledajmo sl 10. Kliknuću sa leve strane PS prozora na alatku Brush (strelica 17), podesiti još Opacity na 60% a veličinu inicijalno na recimo 176 pix. Boja prednjeg plana je bela što znači da će i četkica biti bele boje.

NA CURVES ADJUSTMENT LEJERU JE JOŠ UVEK AKTIVNA CRNA MASKA.

Sada ću BELOM ČETKICOM, JAČINE 60%,FARBATI PO LEJERU NA KOME JE AKTIVNA CRNA MASKA

IĆI ĆU SAMO PREKO MEDINE GLAVE I TELA, PA ĆU PREĆI SA FARBANJEM NA CRVENU KRAVATU ŽAPCA I CRVENU KRAVATU SLONČETA (vidi bele strelice 18), ZNAČI SAMO PREKO POVRŠINA KOJE ŽELIM BELOM ČETKICOM DA OTKRIJEM PONOVO, DA BUDU VIDLJIVE.

TAKO ĆU OTKRITI SAMO DELOVE LEJERA SA POJAČANOM CRVENOM BOJOM, OSTATAK LEJERA POD CRNOM BOJOM MASKE OSTAJE SAKRIVEN!!!

Izgled iŠARANE crno bele maske možete videti gde pokazuje strelica 19. Naknadno sam u Red kanalu pojačao crvenu boju (strelica 20), da se bolje vidi razlika Pre / Posle.

.

a-pscolorcorection-30.jpg

- Sl 10

Rezultat

a-pscolorcorection-17b.jpg

- Sl 11 pojačali smo malo crvenu boju mede i kravata kod žapca i slončeta, a ostatak fotke nije menjan

To je sve.

Sličan efekat bih mogao dobiti i da sam umesto Curves Adjustment Layer alatke koristio Hue /Saturation Layer alatku. Isto bih maskirao, isto bih farbao belom četkicom i rezultat bi bio identičan. Vi sami odaberite način koji Vam više leži.

Cilj ovog maskiranja i igranja sa bojama iz današnjeg primera?

Ako na Vašoj fotografiji sa putovanja i sl, kroz boju želite da istaknete neki predmet ili pak delić pejzaža (cvet u krupnom planu, drvo i lišće odredjene boje i sl), evo Vam ideje kako da realizujete. Naravno četkica je ovde malkice grub izbor, u smislu možda malo neprecizna oko ivica mede i kravata, pa polako sa farbanjem oko ivica, balansirajte parametrom Opacity i veličinom četkice (smanjujte i povećavajte po potrebi).

Mi smo ovde uradili akciju pomeranja boja prvo na celu fotografiju, pojačavši crvenu boju svuda linearno, pa smo stavili masku da taj efekat privremeno "sakrijemo". Na kraju smo "otkrili" samo one delove fotografije, gde smo želeli da se vidi pojačana crvena boja. Uff, nadam se da me razumete.

Dakle, videli ste u ovim primerima, kao i u nekoliko postova unazad, kako bojama možemo baratati na razne načine. Lejeri, maske, korekcije boja su moćno oružje u kreiranju finalnih fotografija. Photoshop Vam nudi zaista veliki izbor alatki kako neki "problem" možete da rešite za zaista kratko utrošeno vreme obrade

Četkica je poslužila kao alatka za SELEKCIJU dela fotografije u kome nešto menjamo, a o selekcijama generalno ćemo pričati u nekim narednim textovima. Fine selekcije, u kombinaciji sa lejerima, blending modovima, maske, ma "žurka do zore" narode. Videćete kako se selekcija može dosta precizno odraditi drugim alatima osim četkice (le le meni šta nabacujem sebi kao posao, al kad sam počeo red je zavšim u stilu).

Eto to bi bilo sve danas. Sledeću nedeljeu imam privatnu "gužvu" pa nećemo mnogo ploviti morem "Photographic Ocean", , a i red je da malo odmorimo "privremenim iskrcavanjem na kopno".

Do nastavka plovidbe, pozdrav mornarima, adios.

Izmenjeno (dimic_bata)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

OBRADA FOTOGRAFIJE U PHOTOSHOP-u (CS5, CS6 ..)

- SELEKCIJA DELA FOTKE ALATIMA COLOR RANGE & REFINE MASK, I ZAMENA POZADINE

Pošto danas imam malo slobodnog vremena, polako nastavljamo dalje sa Photoshopom . U prethodnim postovima ste videli kako se može uticati na kontrast, osveljenje i boje u PS-u. Upoznali ste maske i četkice, lejere, neke modove mešanja, gradijent filter itd. Ja naravno podrazumevam da imate bar neka osnovana znanja iz Photoshopa. Nisam ja nikakv extra stručnjak za PS (ako takav uopšte postoji), al to što znam delim sa Vama, pošto očigledno niko drugi ne želi da se "umeša".

Danas je na redu tema o SELEKCIJAMA U PS-u.

Zašto nam selekcije uopšte trebaju? U kombinaciji sa lejerima, blending modovima, maskama i ostalim alatima PS-a, precizna selekcija dela fotografije omogućava korisniku programa da isključivo na / sa njoj / njom načini nekakvu promenu.

Photoshop ima mnogo načina selekcije ciljanih delova fotografije U tu svrhu na raspolaganju su Vam razne vrste laso alatki (običan, Polygonal, Magnetic), zatim Magic wand tool za brzu selekciju, Pen tool za precizno crtanje po ivicama i sl.

Kao alat za grubu selekciju se može smatrati kombinacija maske i četkice koju ste imali prilike da vidite u ranijem postu gde sam pojačavao crvenu boju samo na crvenom medvediću.

Sve upravo navedene alatke manje više iziskuju dosta Vašeg slobodnog vremena, i prilično je pipavo koristiti ih što zna da bude frustrirajuće za korisnika PS-a. Nije problem ako imate prave ivice i jak kontrast, al šta ako želite da selektujete nečiju tršavu kosu da bi ste joj promenili boju, ili želite da nekoj osobi kompletno promenite pozadinu? To lasom i magic wandom ne ide baš lako.

Srećom postoje i drugi način i alatii kojima se u photoshopu može brže, lakše i prilično precizno uraditi selekcija. Jedan od njih je alat po imenu "Color Range selekcija".

U današnjem primeru probaću da extrahujem cvet žute boje kao zasebnu selekciju i umetnem ga na drugu fotografiju, tj zameniću pozadinu žutog cveta. Neću se truditi da budem preterano precizan, bitno je da shvatite ideju i način realizacije.

Na slici 01 vidite saksiju sa nekoliko cvetova različitih boja. Ko je čitao moj post kako se slika cveće seća se ove fotke. Odlično. ja ću se fokusirati na cvet žutih latica.

Iskopiraću prvo Background layer i dobijam Layer 1.

Sada, iz menija odozgo idemo na Select - Color Range.

psselections17.jpg

Sl 01

Dobijam izgled prozora Sl 02.

psselections18.jpg

Sl 02 Color range dijalog (forma)

COLOR RANGE je alatka photoshopa namenjena za (preciznu) selekciju dela fotografije koji je obojen nekom bojom ili rasponom boja sličnog tonaliteta / nijansi.

Kockasto uokvirenom (krajnje levom) pipetom za uzorkovanje, kliknuću BILO GDE na žutu laticu dijaloga "Color Range", recimo tamo gde pokazuje strelica 1. Istog momenta, u prozoru Color range dijaloga pojaviće se selektovani sadržaj u obliku bele maske, sa linijicama u formi "trčećih mrava" oko selekcije.. Selektovani sadržaj je žute boje i nijansi iste. Pipete iznad br 1 (u sredini i desno) služe za dodavanje i oduzimanje delova selekciji.

Sa Fuzziness - Mutnoća (strelica 2), regulisaću VELIČINU SELEKCIJE, pomeranjem klizača levo desno, sve dok ne budem zadovoljan selekcijom odredjenog RASPONA nijansi žutih boja..

Klik zatim na OK pa idemo sada na sl 03.

psselections19.jpg

Sl 03

Photoshop sada u svojoj memoriji (Clipboardu) drži aktivnu selekciju žutog cveta omedjenu trčećim mravima, ali je ja još uvek ne vidim jasno na ekranu već vidim celu fotografiju. Da bih video selektovani sadržaj selekcije kao na Sl 03, najpre trebam da aktivnom Layeru 1 dodam novu belu masku. Zato ću Kliknuti na ikonicu maske u donjem desnom ćošku (strelica 3), i maska će se odmah pojaviti na Layeru 1.

Opsss. Vidimo da maska nije potpuno bela!? Šarena je i ima grub oblik selektovanog žutog cveta kome fale delići.

Isključićemo trenutno Background layer klikom na negovu ikonicu oka - strelica 4. A možemo ga i obrisati, jer nam Background layer više nije potreban (odvući ću ga u kanticu za djubre, dole desno).

Konačno, na ekranu monitora ostaje samo Layer 1 sa šarenom crno belom maskom, tj dobijamo izgled Sl 03. Šta se desilo? Naime, photoshop je, na belu masku, direktno iz Clipboarda učitao još uvek aktivnu (mrav) selekciju, dok je ostatak fotografije ostao sakriven crnom maskom. Cool. :dance:

Primetno je da cvet nije idealno prikazan, ne vidi mu se središnji deo i ivice nisu lepo oblikovane. Zato ćemo ga bolje definisati, tj redefinisaćemo selekciju cveta, idemo na Sl 04.

psselections20.jpg

Sl 04 - belom četkicom otkrićemo delove cveta koji nedostaju a koji su bili skriveni crnom maskom

Odabraću belu boju prednjeg plana (strelica 5). Po defaultu se to namešta pritiskom slova D na tastaturi, a ako je slučajno crna boja u prednjem planu a bela pozadi, onda samo pritisnite slovo X (od eng. reči eXchange) i čas posla bela kockica ide u prvi plan.

Sledeći korak, uzimam četkicu Brush prigodne veličine u pixelima (strelica 6). Kliknuću zatim na šarenu, crno belu masku Layera 1 da je aktiviram da bih po njoj mogao farbati belom bojom, tj bojom prednjeg plana.

Kada na masci farbam belom bojom, ja u stvari otkrivam sadržaj tog lejera (sećate se: BELO ZNAČI VIDLJIV SADRŽAJ, A CRNO ZNAČI SAKRIVEN SADRŽAJ LEJERA).

Pošto su na Layeru 1 ostali sakriveni (maskirani crnom bojom) neki delovi cveta, ja ću ih pokretima četkice (Opacity 100%) po sredini cveta i ivicama polako otkrivati, deo po deo (vidi bele sitne strelice).. Kad dodjem do ivica cveta tu bih trebao da budem malo pažljiviji da ne otkrijem previše pozadine, ali omače mi se, nema veze, srediću taj "višak" koji sam belom četkicom otkrio greškom.

Višak delova pozadine okolo cveta, koji želim da ponovo sakrijem, ću srediti farbanjem crnom četkicom (četkica sa crnom bojom prednjeg plana, streice 7 i 8 na Sl 05).

psselections21.jpg

Sl 05

Farbaću crno po masci, ali samo oko spoljnih ivica žutih latica, kao i preko sredine ekrana (maske) da počistim ostatak neželjnih delova fotografije koji se provide. Tako ću suziti selekciju na željenu veličinu (ja ovde nisam bio strogo precizan, al se nadam da je jasno o ćemu se radi).

Da bih lepo i finalno obradio ivice cveta, pozvaću u pomoć jedan fantastičan photoshopov alat koji služi za precizno definisinje selekcija, a koji se zove Refine Mask, preko tastature Alt+Ctrl+R vidi strelicu 9 na Sl 06, ili iz menija klik na Select - Refine mask.

psselections22.jpg

-Sl 06

Ova alatka služi za PRECIZNO (ili bar što preciznije) DEFINISANJE IVICA SELEKCIJE.. Mislim da je dovoljno opisno rečeno.

Refine mask dijalog na sl 06 ima neke opcije i klizače kojima fino možemo da podesimo našu selekciju žutog cveta.

Ja nadalje "pričam" u globalu kako ovaj alat radi. Prvo probamo da chekiranjem opcije "Smart radijus" i pomeranjem njegovog klizača u smeru desno, preciznije definišemo ivice žutog cveta. Veličinu Smart Radijus sam postavio na 1 pixel, ovaj broj ne treba da bude veliki generalno. Ako ivice cveta budu precizno definisane onda imam sreće već u startu, klik na OK i gotova priča. Kako će se ovo odraditi na Vašoj selekciji ne znam, to Vi vidite.

Ako Smart Radius opcija ne upali, onda gledamo na dodatne opcije Refine mask dijaloga, sl 07.

psselections23.jpg

Sl 07

U sredini vidimo još 4 klizača, i levo je ikonica četkice za finu detekciju ivica (strelica 12)

Četkicom za finu detekciju ivica farbaćemo preko ivica žutog cveta i ovo će sigurno dosta preciznije definisati ivice cveta na masci i odvojiti ih od pozadine. Crveni kružić i male strelice simuliraju oblik i pokrete četkicom.

Preciznost fine selekcije četkice dodatno možemo pojačati sa preostala tri klizača:

- klizačem "Contrast", pomeranjem u desno, i

- klizačem "Shift Edge" koji služi za pomeranje ivica selekcije u smeru ka unutra ili smeru ka spolja.

- Klizače Smooth (Glatkoća) i Feather (Mekoća) možete a i ne morate da pomerate u desno ko što ja uradih, jer njima OMEKŠAVAMO IVICE SELEKCIJE što nije uvek poželjno, jel?.

Na kraju, nema pravila, to morate probati sami, tj videti na primeru svoje fotografije kad radite redefiniciju selekcije "Refine mask" alatom. Igrajte se, nije teško. Važno je da znate šta čemu služi i vežbanjem će te ukapirati i usavršiti upotrebu Refine mask dijaloga.

Strelica 10 pokazuje listu odakle biramo da li će se finalne promene koje sam načinio Refine Mask alatom videti na novom lejeru ili postojećem. Ja sam odabrao da se promene koje radim na masci vide na novom lejeru i otud vidite Layer 1 copy.

Strelica 11 pokazuje listu odakle biramo kakva će biti pozadina selekcije na kojoj radimo (crna, bela, prazna, ili direktno na masci). Ovo probajte, mrzelo me da Vam pravim vizuelizaciju.

U dnu Refine mask dijaloga postoji opcija Output - Decontaminate colors. Ovo je vrlo zgodna opcija kad želite da:

- pomognete photoshopu da lakše odredi ivice selekcije detekcijom razlike u bojama (selektujete žuti limun sa neke plave pozadine recimo), ili

- mešate sadržaj dve fotografije (menjate pozadinu cveta kao ja danas) a da se pri tom ukoliko je moguće, ne primeti da je radjena fotomontaža (ublažava se efekat fotomontaže stapanjem boja na prelazu lejera). Decontaminate colors to radi fino, i manje više je rezultat OK.

Nakon zaavršene upotrebe Refine Mask dijaloga, uvek možete (po potrebi) koristiti opisane četkice kao na Sl 04 i Sl 05 (bele i crne, ali sa smanjenom veličinom) da dodatno korigujete ivice koje Refine Mask nije uradio extra precizno. Jednostavno zoomirate prikaz na ekranu alatkom "Zoom", smanjite veličinu četkice na 7-10 pixela, i onda se lepše radi. To sam ja takodje koristio, mada ako Refine mask odradi dobro posao, onda Vam zezanje četkicama i ne treba.

Pošto smo uradili prilično dobru selekciju žutog cveta, ostalo je da promenimo pozadinu.

Otvoriću u PS novu fotografiju (File - Open...), selektovaću joj sadržaj (Ctrl+A) i kopirati ga u Clipboard (Crtl+C). Vratiću se u prozor sa cvetom, kreirati novi lejer (Layer 2 na sl 08) i kopirati sadržaj Clipboarda na njega (Ctrl+V). Pošto svaki novi lejer ide po defaultu na vrh lejer palete, žuti cvet se neće videti jer će "pasti" u hijerarhji pod nov Layer 2. Zato ću ja lejer sa žutim cvetom i njegovom maskom premestiti ponovo na vrh, odvlačenjem levim mišem iznad Layera 2.

psselections24.jpg

Sl 08 -

Žuti cvet sada ima promenjenu pozadinu Položaj cveta na novoj pozadini mogu da šetam i pomeram alatkom Move. Ja sam ga smestio u donji desni ćošak jer mi se tako učino zgodno.

Mogao sam selektovani cvet da potamnim, posvetlim, promenim mu boju (to ste videli kako se radi u prethodnim postovima), al sam odabrao da ga extrahujem selekcijom i da mu promenim pozadinu.

Vi sad selektujte u Vašem primeru neki jednobojni predmet za početak, lakše će Vam biti da ukapirate. Ako ovo znate, pa što čitate? .

Utrošeno vreme za celu opeariciju je 10 - 15 minuta. Mnogo ili malo?

Videli smo na delu alatku Color Range i Refine Edge, a Vi za dodatn objašnjenja pogledajte po Internetu ili vašoj literaturi.

Photoshop fotografije ne gleda kao mi već ih vidi kroz RGB kanale a svaku selekciju pamti u tzv Alfa kanalima (Alpha channels) koji se smeštaju na isto mesto gde i RGB kanali. To mesto se zove Paleta Channels. O tome i još koje čemu oko finih selekcija ćemo pričati i čitati u narednim textovima. Biće još primera, sa nadam se, razumljivim objašnjenjem. Ako šta nije jasno pitajte ovde ili na PP.

To bi bilo sve za danas.

Pozdrav.

Izmenjeno (dimic_bata)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka