Nikola S.

FOTOGRAFIJA

582 poruke u ovoj temi

Svaka Vama čast! :klap:

Ovo se zove "umetnost fotografisanja"! :)

Izmenjeno (BiljanaK)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dobro nam se vratio !!! :hello::thankyou: :thankyou:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Divim se Bati koji ne zali truda i vremena da sve lepo objasni i dokumentuje,formirajuci postepeno sad vec za nas obicne smrtnike jedan pravi napredni prirucnik. Malo je ljudi koji su spremni da na ovakav nacin besplatno podele svoja iskustva. :thankyou: :thankyou:

Neke delove njegovih objasnjenja sam nosila na put u Nepal, pratila uputstva, praveci fotke kojima nisam bas uvek bila zadovoljna,narocito u situacijama kada treba brzo slikati kao sto je bio izlazak Sunca, neku decu u pokretu itd.Treba vezbati, malo razmisljati, sticati iskustva pa ce jednog dana biti bolje... :dance: .

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

SVAKA ČAST!!! Sada žurim na posao i nemogu da pročitam ceo tekst, ali deo oko middle grey tona me je odusevio na prvi pogled, iduce nedelje sam na GO i sve cu to na tenane prostudirati :)

Hvala veliko na trudu još jednom, retko ko želi da podeli svoje znanje i iskustva, uglasvnom ne zato što ne žele već zato što to zahteva vremena :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo, Bato!

Tvojim tekstovima se stalno vraćam u želji da se kvalitet mojih snimaka popravi.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo, da ja probijem led sa nekoliko sličica. :rolleyes:

Slobodno iznesite primedbe jer mi je stalo da popravim kvalitet fotografija.

post-43799-0-27112100-1424431435_thumb.j

post-43799-0-20964400-1424431452_thumb.j

post-43799-0-12829100-1424431464_thumb.j

post-43799-0-83554200-1424431484_thumb.j

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Druze, imas sajt dodaj.rs preko koga, kad tamo uploadujes sliku iskopiras samo Link za Forum ovde i sličica se pojavi.

Poenta fotografije je PORUKA, tj Autor slike se obraća audotorijumu i kaže šta je glavno na slici, na šta obratiti pažnju, ili je neka radnja u toku i td. Prema tome:

1. Na slici sa drvećem, žuta ograda kao lnija vodilja vodi oko posmatraća do glavnog objekta a to je ŠTA? Drvored koji i nije nešto zanimljiv ili možda klupice koje su baš male da se jedva primećuju. Znači nije mi baš najjasnije na šta treba da obratim pažnju. Dalje, nebo nema detalja, sprženo, što takodje nije baš za pohvalu.

Možda da si otišo do drvoreda i čučnuo pa uhvatio klupe u dijagonalnom nizu s desna u levo, i da se taj niz recimo završava rekom i nekom pozadinom poput neba, brda, ne znam šta je levo od prikazane scene, tj kakva je konfiguracija terena. Imao bi tako repeticiju (ponavljanje objekata na slici) dijagonalnu kompoziciju, planove i... sad možemo da smišljamo želje jel?

2 Slika 2 jasno je o čemu se radi, cvet je u pitanju, pozadina je blago zamućena što dodatno ističe cvet kao centar pažnje posmatrača Super. Jedino mi se ne svidja centralna pozicija cveta jer je to dosadno za gledanje. Pravilom trećina i izmeštanjem cveta iz centra slike dobio bi malo i na dinamici .

Ja bih opkrojio sličicu tako da odsečem malo sa njene desne strane i malo odozdo tako da mi cvetić "dodje" u donju trećinu blago udesno, znači levo od latica bi bilo više prostora. Eto dinamike fotke, jer, oko posmatrača prirodno ide s leva u desno kao inače čitamo, pa će se i pogled zaustaviti na cvetu. Bingo. Prosto rešenje zar ne?

Obratiti pažnju na oštrinu fotke, pošto deluje malkice mutno, ruke se zatresla u odsutnom trenutku ili je duvao vetar?

3 Slika Sutona. Školski primer pejzažne fotke, meni se svidja i sve je na mestu. Prvi srednji i zadnji planovi su tu jer bez njih pejzaz nije pejzaž. nebo je na gornjoj trećini (nije na pola slike što bi bilo grozno), i glavni objekat - brodić je pozicioniran po pravilu zlatnog preseka (u preseku dijagonala iz ćoškova slike) i iz pozicije se jasno vidi smer kretanja. Cela priča je zaokružena. Lepo, nema šta! Atmosfera koja godi oku, topli tonovi a neki mir izbija iz slike, nirvana? Čista petica.

4 Slika sa Oblačićem kao glavnim objektom. Šta je poruka te slike? Ove grančice su ko prst u oko. Možda fali neki avion koji ide sa leve na desnu stranu i ostavlja trag ili ptica u krupnijem planu...ili šta ja znam, Ovako, ogroman deo pažnje privlači beskoristan deo bez detalja i dešavanja - plavo nebo (mislim na gornji deo slike). Šta je pisac hteo da kaže ovim? Ili je fora u grančicama? Nije mi jasno. Al svakako da znaš da taj deo neba može da bude reper Zone V Adamsove skale u zonskom sistemu merenja svetla. Bar nešto.

Eto to bi bio moj lični komentar koji ostali ne moraju da prihvate kao da sam u pravu sto posto. Svi smo različiti i drugačije interpretiramo scenu ali se ako baziramo na čisto školskim pravilima to bi bilo moje mišljenje. Nadam se da nisam pregrub nije mi to namera, samo glasno mislim pošto sam trenutno dokon he he he

Pozdrav.

Izmenjeno (dimic_bata)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, Bato.

1. Ovu fotografiju sam uslikao kao verovatno prvi pokušaj korišćenja linija vodilja. Nije mi nešto ležalo na njoj, ali nisam mogao do kraja da definišem šta je to.

2. Oko ove slike sam se mnogo mučio. Nastala je nakon mnogo pokušaja da dobijem što bolji bokeh mojim aparatom. Imao sam silne probleme da nađem neki balans između dovoljnog zuma i pristojne oštrine. Vetar nije mnogo pomagao a nisam imao ni stativ. Ova je izabrana kao najbolja od nekih 15-ak koje sam napravio na istom mestu.

3. Ovo je u stvari izlazak Sunca. Ovde sam se mnogo bolje pripremio, ustao na vreme, poneo stativ i čekao kao u zasedi
:)

Možda ima malo više crvene boje ali dobro.

4. Ovde mi se svideo prelaz između plavog neba i tmurnih oblaka koji do nekoliko minuta ranije sejali kišu, kao i onaj osunčani beli deo oblaka. Da ne bi bili samo oblaci, ubacio sam i neku grančicu u kadar. Očigledno neuspelo.
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima mornara Bato, a to sto ne pitamo verovatno je zato sto nam treba vremena i prakse da sve svarimo. Samo ti pisi, ima nas koji citamo i sigurno cemo se vracati na ove stranice svaki put kada nam zatreba.

U zdravlje, pa da za koji mesec mozes i da :ples:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka