Nikola S.

FOTOGRAFIJA

582 poruke u ovoj temi

Evo nove teme!:D

Ovde mi amateri mozemo raspravljati o fotografisanju i obradi fotografija, a pomoc iskusnijih je dobrodosla i pozeljna!

Naravno, sve sto vam nije jasno pitajte, ali isto tako svoje male cake podelite sa nama.

Mala skola fotografije moze da pocne!:cvetic:

@Hornet...

Fali mi znanje i rečnik i da mogu da ti postavim pitanje :D

Ajmo ilustrovano

Jedna tvoja slika...

52.jpg

I jedna sa sajta ovde...

02Kabina.jpg

E. Ja samo znam da svojim aparatom nikako ne mogu da napravim ovakve slike.

Prvo je dubinska oštrina (možda)...mutno napred, mutno pozadi...objekat oštar...Ja u PS nekad uradim nešto slično ali je rezultat uglavnom bezveze... :D

I ovo drugo...to stvarno ne znam da objasnim...moj aparat bi sa ove pozicije uhvatio samo deo kreveta i pravo do prozora kabine...ovo je neki 'trapez' efekat, kako se zove to?

E (drugi put)...ja po ulicama i prodavnicma viđam razne aparate, razne objektive...i oni svi sigurno mogu da prave te stvari...ali mene zanima da li u nekoj srednjoj klasi postoje aparati sa tim mogućnostima? I da li u stvari pri kupovini sledećeg aparata uzmem nešto u tom rangu ili odmah uzmem nešto znatno jače (za sve pare)...pošto je ovaj sada koji imam stvarno jadan...da li postepeno da napredujem (ha!) u foto tehnici ili pucam na visoko odmah? :D

I uopšte...sve što imaš pametno da kažeš nama amaterima ovde - izvoli!

:)

Izmenjeno (Nikola S.)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo Nikola ja da probam da ti odgovorim, iako nisam profi.

Za prvu sliku je vazno da podesis fokus na tu glavu koja hoces da bude ostra, a sve ono sto je dalje ili blize tebi od te glave ispasce zamuceno. Ja sad ne znam da li imate opciju manual fokus na svom aparatu, i ne znam da li to imaju ti manji aparati, ne secam se.

Za drugu sliku to sto se vidi trapezasto kako kazes je zbog objektiva, to se zovu sirokougaoni objektivi i koriste se za slikanje panorama i slicno.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, za tu prvu treba dosta da se vezba sa tim fokusom, ja jos uvek nisam zadovoljna kako mi to "ispada". Moracu malo vise da se posvetim i teoriji i praksi. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, citzo!

Moj aparat to sigurno nema...pa sad treba da vidim koji je to neki minimum (marke, modela, cene) koji ima tu opciju. Znam da su to sve one zveri koje vidjam po prodavnicama samo (što kaže Cvrca) fali mi prvo teorije da znam šta tražim i šta mi treba...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mozes ovde da vidis koji aparati imaju manuelni fokus kao i neke druge zanimljive opcije (raznorazne modove, manuelna podesavanja), a dosta kompaktnih ih ima sad i vise nego zadovoljavajuce rade posao a uklapaju se u budzet i u dzep/tasnu: http://www.dpreview.com/reviews/compare.asp

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mmm. Zanimljivo, sa onim odabirom karakteristika...Al opet stoji da moram da se informišem šta koja znači... :)

Hvala!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

D40 je dobar, ali je stari model i dosta ga je tesko naci sada. Preporucujem Nikon D3000 ili jos bolje Canon 1000D...to je minimum ako hocete DSLR aparat.

@Nikola S., vec ti je objasnjeno ali hajde da preciziram, ako hoces tu plitku dubinsku ostrinu, a sto je VEOMA korisno kod fotografisanja portreta jer se tako dobija bolja izolacija pozadina u odnosu na subjekta fotografisanja, potrebno je pod 1. da imas aparat koji ima sto veci senzor (citaj minimum DSLR, mada to mogu simulirati i neki ultrazumovi), i pod 2. da imas objektiv koji ima veliki otvor blende, tj. da ide bar od f2.8, a pozeljno je i manje, jer sto je blenda otvorenija (f2.2, f2.0, f1.8, ...), dubinska ostrina je sve manja. E sad zumovi, koji idu preko 100mm mogu dati jos bolju dubinsku ostrinu, u smislu lepseg i "tecnijeg" bokeha (to je izraz za taj deo fotografije koji nije u fokusu, u pozadini onoga na cemu je fokus). Sto se tice sirine fotografije, obicno kompakt fotoaparati idu od 28mm+, ako hoces da uhvatis vise potreban ti je neki koji ide bar od 24mm, npr. Canon G11 ili IXUS 210.

Ako te jos nesto zanima, pitaj ;).

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Citam ovo sto pisete o DSLR aparatima, i stvarno deluju super i Nikon (oba pomenuta) i Canon.

Imam jedno pitanje za vas iskusnije fotografe - da li mozete da preporucite knjigu/sajt ili nesto slicno za skoro bas pocetnike i amatere koji se interesuju da po prvi put zadju u svet DSLR aparata? Nazalost, najvise bih volela da mogu da upisem neki mali kurs i naucim osnove onako kako treba, ali nisam u mogucnosti iz raznih razloga ... a volela bih i interesuje me ...

Naravno, pokusala sam i sama da se 'informisem' po internetu i sl., ali tu ima previse informacija o kojima nista zivo ne znam, primetila sam da je vecina opisa aparata dosta subjektivno (isto vazi i za preporuke), i cini mi se da sa svakom novo-otvorenom stranicom se pojavljuje jos koja 'mogucnost', koju treba pogledati, razmotriti, itd. Uff ...

Unapred hvala i puno pozdrava.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Denda, hvala do neba!:cvetic:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovako:

1) DOF - Depth Of Field (dubina polja bukvalno, a slobodan prevod je dubinska oštrina ili još bolje polje dubinske oštrine). Sa manjim poljem dubinske oštrine dobijaš efekat koji si pomenuo.

Na plitak dof pre svega utiču blenda (što otvorenija) i zum (što veći). Probaj da uhvatiš, recimo, krupan portret na što većem zumu (s obzirom da blendu na svom aparatu ne možeš da kontrolišeš), s tim da je pozadina iza modela (recimo šuma) udaljena bar 400 metara.

Zamućenost pozadine (ili prednjeg plana) zove se "bokeh".

Ipak, kontrolu dof-a ne očekuj od bilo kog kompakt aparata. Nema šanse.

2) Širina objektiva - Široko ugaoni objektivi daju efekat na drugoj fotografiji, osnodno sposobni su da uhvate i više prostora od ljudskog oka (posebno ultra široko ugaoni - UWA - ultra wide angle). Primer UWA objektiva je Sigma 10-20mm.

Saveti za kupovinu:

  • Prelomi šta hoćeš - kompakt za fotkanje ili dSLR za fotografisanje,
  • Izbegavaj ultra zoom, osim ako nisi baš napaljen na to. Imaju jedinu manu dSLR-a (gabarite) i ni jednu prednost dSLR-a. Po ceni su stigli ulazne (a odlične) dSLR aparate, kao što je recimo Canon 1000D,
  • Pre kupovine konsultuj se na nekom foto forumu (tipa www.dizajnzona.com), dobićeš najbolje preporuke (uz malo flejma između tabora C, N, Oly...)

Ovo su moji saveti i reprezentuju moja razmišljanja, što znači da nisu univerzalna pravila. Lično, ukoliko imaš želju da fotografiju pretvoriš u ozbiljan hobi, dSLR je jedino rešenje. Što se tehnika fotografisanja tiče, pun ih je Internet i lično bih, dok skupljam novac, na tvom mestu, dobro prostudirao materiju.

Na osnovu tvoje reportaže mislim da imaš osećaj za detalje, ali ti nedostaje nešto osnovne teorije i par meseci laganog vežbanja na ozbiljnijoj spravi.

Daj (odnosi se i na druge) još neko konkretno pitanje, pa ako znam...

Prilog: Bokeh u noćnim uslovima (PS free)

IMG_8693.jpg

Izmenjeno (Hornet)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ljudi svaka vam čast, sve pročitah ali mi se nešto ukazuje da ću ja pustiti i dalje fotoaparatu da izoštrava što on hoće :stidljivko:

uvek me je zanimala fotografija ali joj nikad nisam ozbiljnije pristupila, znanje iz foto sekcije iz osnovne skole zastarelo davnooooooo :blush:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@drugarice, potrudi se, vredece svakog ulozenog minuta ;).

@Hornet: lepo objasnjeno. Po fotki bih rekao da je u pitanju 50mm 1.8 ;).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sad vidim da su ti stigli odgovori i pre mojeg, sry.

Jedan od njih je skroz korektan.

Što se tiče dilema u vezi izbora dSLR lično preporučujem Nikon ili Canon s obzirom da su najdalje otišli u tom pravcu, a i imaju najozbilniju podršku u Srbiji. Takođe, kod kasnije eventualne zamene jednostavno ih je otuđiti. N ili C, gotovo da je sve jedno, s tim da bih izbegao jedino Nikon d3000. Zašto? Zato što za razliku od pandana iz C tabora (1000D) ne nudi Live view (mora da se fotografiše samo gledanjem kroz tražilo), iako lično ga i ne koristim. Takođe, 3000D deli ccd senzor sa kompaktnim aparatima, dok svi drugi aktuelni dSLR aparati iz C i N tabora poseduju daleko ozbiljniji CMOS senzor.

Takođe, današnji dSLR aparati su zmajevi i nemojte bežati od kupovine korišćenih. Kvarovi su ekstremno retki i jedino što se kad tad mora zameniti je zavesica posle određenog broja snimaka. I za C i za N postoje programi kojima se može proveriti koliko snimaka su napravili.

Što se tiče informisanja o fotografiji i fotografskim tehnikama preporučujem Dizajn zonu i garantujem da je isti forum najaktivniji. Pretragom po istom nema toga što ne možete naći.

Btw. manuelno fokusiranje ne daje efekat plitkog DOF-a.

Pozz

Edit: jeste taj objektiv. Prebrojao si listiće blende :)

Izmenjeno (Hornet)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905030
    Ukupno poruka