makii

London

185 poruka u ovoj temi

@jelenait

Sa zakašnjenjem, veliko hvala za informacije i savete, puno su pomogli. London je sjajan grad. Oxford Street je bila prelepo uređena pred Božić.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima!

Vratila sam se iz Londona pre par dana i sta reci! Ogroman, prepun ljudi i zivota, sve vrvi i kljuca, prepun atrakcija i turista. Sve ima svoj red po kome funkcionise, svi se toga pridrzavaju, sve radi kao sat. Koliko sam primetila kulturni. Ljubazni su, objasne sta god ih pitas.

Moj utisak o Londonu je malo drugaciji. Naravno da svako ima pravo na svoje misljenje i da su ukusi razliciti ali mene je London malo razocarao. Za najveci i najpopularniji grad u Evropi sam ocekivao malo vise uredjenosti. Ja bas imam utisak da reda nema i da tamo gradi ko kako hoce i gde hoce. Tu posebno mislim na City, gde u svakoj ulici imate identicnu sliku, stara zgrada iz viktorijanskog perioda ili crkva a pored nje sa jedne strane ogromna staklena zgrada neke banke ili osiguravajuceg drustva 5 puta vislja a sa druge strane ogromna betonska konstrukcija. Ili crkva u ulici sirine 3 metra a pored nje ogromna zgradurina od stakla celika i betona pored koje se crkva jedva i primeti. Kao da ne postoji zasticeno gradsko podrucije. Sa druge strane reke situacija je jos gora tamo jednostavno pruge i zeleznicki mostovi presecaju svaku drugu ulicu nabacane trake u svim mogucima pravcima. Gledam opet prelepa crkva a pored nje staklena zgrada a preko ulice isrped crkve stoje 2 nadvoznjaka/mosta, jedan od celicnih/gvozdenih cevi a drugi neki betonski sivi ruzni i stoje jedan uz drugi a malo dalje stakleni Shard. kasnije sam saznao da London nikada nije imao urbanisticki plan i zato njegove ulice vode svaka na svoju stranu te ne postoje gradski blokovi oiviceni ulicama koje se seku pod uglom od 90 stpeeni. Posle velikog pozara 1666. godine postojala je ideja da se donese urbanisticki plan ali je taj plan odbijen uz obrazlozenje da je potrebno rekonstristati zgrade koje su nestale u pozaru, i tako je grad ponovo dobio prvobitni izgled. Saobracaj je naravno zbog svega toga u teskom kolapsu, brze se stigne peske nego autobusom, jedina alternativa je metro.

Naravno da postoje i lepa mesta, kao Piccadilly i cuveni Regent Street, pa Kensington, zatim parkovi Hyde i St. James kao i Westminsterska palata i opatija i to treba videti. Verovatno su za moj utisak pomalo krivi i vrlo ruzno vreme (kisa je livala) i hladnoca, koja je ovih dana bila kao da je Bozic a ne Uskrs. Stoga nameravam ponovnu posetu za mesec ili dva, do tada ce sve ozeleneti, vreme ce biti toplije pa ce i utisak biti drugaciji, verujem. Zao mi je sto Big Ben zbog rekonstrkcije nece biti vidljiv/dostupan narednih par godina ali sta da se radi.

Stoji da turista ima kao mrava, sve je veselo i zivo i pored kise i loseg vremena ali ako uporedim London sa gradovima na jugu Evrope kao Madrid, Lisabon ili Barcelona jednostavno London je arhitektonski veliko razocarenje i ne moze da se poredi ni sa jednim od ovih uredjenih gradova. No, to je moj utisak, uvazavam svacije misljenje i verujem da se mnogima London vise svidja od gore pomenutih gradova, meni licno ne.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

mogu se sloziti sa ovim sto je rekao Simo

vizuelno, London mi nije u vrhu liste svakako, cak ni blizu, ali ludilo i zivot Londona je ono sto nadahnjuje, ne verujem da to ikoga ostavlja ravnodusnim

ono sto je potpuno fascinantno (makar meni je bilo) nestvarna cistoca grada uprkos hordama ljudi na ulicama i nesrazmerno malim brojem kanti za djubre. Desavalo se da za pola sata hoda ne naidjem ni na jednu kantu a da ujedno ne vidim ni jedan papiric na ulici

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Meni je London upravo arhitektonski fascinantan, ne znam šta je čudno što pored viktorijanske zgrade stoji moderna, pa neće valjda da ostave rupu ili da zidaju u viktorijanskom stilu?! Pogotovo me fascinira City, a obožavam i Canary Wharf, London je nekoliko koraka ispred ostatka Evrope, a opet ima sakrivenih kutaka i delova koji imaju neki svoj šarm, gde turisti ne idu, iako su nadomak vrlo posećenih mesta, kao npr. St. Katherine's Dock. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima, htela sam da pitam da li je neko imao iskustvo da je odbijen za vizu za Veliku Britaniju? Da li se u tom slučaju vraća novac koji uplatio pri apliciranju? 

Izmenjeno (Rada1911)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27008
    Ukupno tema
    905816
    Ukupno poruka