borivoje

Moldavija

31 poruka u ovoj temi

Da, upravo tako, pa je to sada destinacija prvog izbora za jesen, mozda jos u septembru ako se poklope kockice...

..I ako politicka situacija bude Oke.

Ja sam vec nekoliko puta istrazivala mogucnosti, sada treba ponovo. 
Ima li iskustava i utisaka?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto su ukinute vize za Moldaviju...ima li nekog ko je skorije isao da podeli iskustva, savete, utiske?

 

Zanima li te nešto konkretno?

Bio sam zadnji put prošle godine, prije toga još 5-6 puta.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo mene zanima šta tamo ima da se vidi. Koliko sam gledao Kišinjev po Tripadvisoru, ništa me se pretjerano nije dojmilo, eventualno onaj park.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kišinjev ili Kišinau, kako ga Moldavci zovu, nije pretjerano velik grad.

Broji oko 500 000 stanovnika.

Svakako vrijedi posjetiti botaničku baštu, prelijepo je, a stalno je puno ljudi. Park Stefan Cel Mare isto treba obići. Ko voli ima i zoo.

Blizu Kišinjeva je Cricova, to je pod must za vidjeti.

U pitanju je vinski podrum smješten u bivšem rudniku, to je ujedno i njihova najpoznatija fabrika vina. Za posjetu Cricovi se treba toplo obući, bez obzira na doba godine. Obilazak se vrši vozićem uz degustacije vina. U ostalom, evo linka:

http://www.cricova.md/

Manastirski kompleks Orheiul Vechi je na nekih 40 km od Kišinjeva. Tu treba povesti računa o kodeksu oblačenja, jer se ne može ući u šorcu, papučama i sl.

U selu, u neposrednoj blizini manastira je i neka etno kuća, super je sređeno. Treba se najaviti i oni organizuju ručak. Jedino što primaju samo veće grupe, tipa 10-20 ljudi.

Bio sam i u gradu Belci, to je drugi grad po veličini, tamo nema Bog zna šta zanimljivo.

U Pridnjestrovlju nisam bio.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sve navedeno mi i dalje djeluje preskromno da bih se specijalno zaputio u Moldaviju. Vino ne volim, tako da mi obilazak fabrike ne bi predstavljao nikakvo zadovoljstvo. Eventualno možda ukombinovati posjetu Odesi sa Kišinjevom.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Stvar afiniteta, šta je kome zanimljivo.

Dodao bih na RobRoyev spisak i tvrđave Bender i Soroka, a tu je i Tiraspolj u Pridnjestrvlju, tako da ima i u Moldaviji svašta da se vidi. Slažem se da nije neka spektakularna destinacija, ali ja bih je stavio ispred nekih poznatih i izvikanih turističkih zemalja.

U svakom slučaju moje sledeće putovanje će najverovatnije biti u Moldaviju u sklopu sa nekim delovima Rumunije.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I mene više zanima Moldavija nego recimo Pariz jer ne volim izvikana mjesta, ali ipak bih volio da imam sadržajno putovanje. Kao što kažeš, sve je stvar afiniteta, a ja lično volim arhitekturu i prirodu. E, sad što se arhitekture tiče, ono što sam dosad vidio na internetu mi nije djelovalo ubjedljivo. Ako budeš išao u Moldaviju, jedva čekam detaljniji izvještaj.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Scorpio

Mislim da te ni priroda ne bi previše oduševila. Nije da nije lijepo, ali su svi dijelovi Moldavije prilično slični. Najviši vrh je nekih 500 m, ali ravnica skoro da i nema.

Cijela zemlja je u brežuljcima koji su zasađeni suncokretom i prekriveni vinogradima. Ima i dosta malih jezera. Tu je i rijeka Dnjestar, Nistru na njihovom, gdje postoje brojna kupališta.

 

Baki70

Kombinacija sa Rumunijom bi mogla biti odlična. U tom slučaju preporučujem da ideš na Temišvar - Arad - Deva - Sibiu - Brašov - Bukurešt, što je duži put, ali zaista ima šta da se vidi za razliku od puta preko Krajove.

Od Bukurešta bi bilo bolje da ideš na Jaši, umjesto na Huši, što je takođe dalje, ali u Jašiu je manastir sa moštima Svete Petke.

U tom slučaju u Moldaviju ulaziš na gp Ungeni.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ma, neću ja tamo baš skoro, verovatno na proleće. Nisam još napravio detaljan plan, ali na tamo bi ugrubo išao tako kao što si ti predložio. Za povratak bih gledao da iz Moldavije izađem negde na severu te zemlje, nakon posete ,,ciganske,, prestonice Soroke i odem do Sučeave da vidim te spolja oslikane manastire sa Unesco liste, a onda severnim delom Rumunije do Maramureša i onih drvenih crkava, takođe sa Unesco liste i onog veselog groblja.

Kao što rekoh još je rano za neko ozbiljno planiranje. U svakom slučaju hvala na savetima, a kad se približi putovanje biće i konkretnih pitanja.

pozdrav

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A da li je neko obisao Emili racovita pećinu?

 

Ja nesto volim tu mistiku...mada stvarno nije lako naci puno o njoj na internetu, a sigurno je zanimljivo :)

Soroca zamak i Orheiul Vechi su svakako interesantni za videti.

Znam da je bilo jos  nekih, isto tako nepoznatih i manje odrzavanih iz srednjeg veka...

Kakav je prevoz tamo? Moze li se javnim obilaziti?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Što se tiče javnog prevoza, imaš klasične buseve, ali koliko sam zapazio nema nešto previše linija.

Imaš i tzv. rutiere (kombi buseve). E njih baš ima. Ima ih mnogo, idu često, a nisu skupe. Ograđujem se jer sam samo jednom bio u Moldaviji bez auta i to prije 12-13 godina. Obično rutiere budu blizu glavne autobuske stanice. Voze bez nekog reda vožnje, vozač kreće kada napuni kombi. Imaju table za mjesto u koje voze, pa se možeš snaći. Praksa je i da vozači galame dok ne napune kombi. Tipa, hoda okolo i viče: Rutiera de la (pa ime mjesta u koje vozi).

Tako da se rutierama može dosta obići, ali bi trebalo da imaš nekoga ko će da te uputi kako sve funkcioniše.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav ljudi,ja sam nov na forumu i nisam bas upoznat kako ovo funkcionise,ali eto zapoceh novu temu!Zanima me kako najlakse i najjeftinije stici u Moldaviju,koje gradove treba obici,da li je slobodan ulazak u Pridnjestrovlje,koliko novca treba poneti za boravak od oko 10 dana?Znam da ce mnogi reci Moldavija-sta ces tamo?ali je imam veliku zelju skoro godinu dana da posetim tu malu drzavu(ne znam ni zasto jednostavno doslo mi iz dupeta u glavu).Od tada sam doata citao o zemlji video da su Pravoslavci pa bih posetio i neku njihovu crkvu posto sam i ja Pravoslavac,cuo sam da prave dobra vina,imam nekoliko moldavskih vina kuci u svojoj kolekciji,da imaju jako lepe devojke itd...Uostalom ako moze neko ko je bio tamo ili neko ko se razume da me posavetuje kako najjednostavnije da odem,gde da nadjem smestaj,najzanimljiviji gradovi i mesta za obilazak i koliko novca mi otprilike treba za 10-ak dana?Unapred hvala!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ја се намештам да марта одем колима из Пирота са два верна друга.Кренули би смо у три ујутру,преко Бугарске на Русе,Букурешт,Галац и одатле би смо ушли у Молдавију.Румуниј усмо обишли прошле године,па би нам била само транзит.Тамо би смо можда ручали у Комрату (аутономна област Гаугазија),чисто да бацимо поглед.Наставак за Кишињев.Обилазак и ноћење.Ујутру би смо обишли неку винарију,манастире Орхеј и Сахарну и продужили до Сороке.Повратак и ноћење.Трећег дана би смо отишли у Бендер и Тираспол и окренули назад ка Србији.Због посла и мале деце кући смо ограничени само на два ноћења.Ако неко има неки савет или предлог,волео бих да чујем.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Imam ja savijet, obrati pažnju na kvalitet puteva u Moldaviji. Evo, pa malo pogledaj:

kartaMD2013_271213.gif

Čak ni ovo što je označeno zelenim, a to bi trebalo da je najbolje, nije uvijek dobro. Bolje je da ne saznaš kakvi su putevi označeni crvenom bojom.

Meni je u tvom planu puta diskutabilan ulazak u MD preko Galacija, odnosno relacija granični prelaz-Komrat-Kišinjev. Napominjem da tim putem nisam išao, ali gledajući kartu ne bi rekao da je u dobrom stanju. 

Da li si razmišljao da uđeš u MD na gp Leušeni, pa odatle do Kišinjeva? 

Taj put je provjereno dobar (za moldavsko poimanje dobrig puta). Urađen je prije nekih 10-ak godina, ali ne baš najkvalitetnije.

Imaš gore neke moje postove, pa ako te zanima nešto konkretno slobodno pitaj.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Imala bih i ja neke savete. Moj prijatelj je bio, pre otprilike dve godine, na nekom strucnom skupu tamo, pa posto nije imao avionski prevoz uputio se autom i namucio se. Putevi - malte ne makadam, po dva sata se vozio deonicom od oko 50km... tada mi je pricao detaljno ali sam zaboravila a svima kojima sam prepricavala njegove dogodovstine rekli su mi da je sigurno zalutao, promasio put, da je neverovatno da je to bas tako. Znam i da je po povratku u Srbiju (put do Srbije, tj. do Kladova, trajao je oko 36 sati a do kuce + jos) bio bolestan par dana od stresa i premorenosti. Uzgred, put do tamo, sve sa prenocistem i par dana u Odesi, nije mu uopste tesko pao. Takodje, proverite da li se viza i dalje vadi u njihovom konzulatu u Sofiji.  

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka