mary73

AERODROMSKE TAKSE, takse goriva i ostale

205 poruka u ovoj temi

uh kako bih volela da mi odgovore na mail ovi iz avio kompanije, pa da sa tim papirom se pojavim u agenciji heheeh :)

ipak, 29 eur.., iako nije ne znam koja cifra, nikad nije za bacanje.. mogu i njima to da dam za izlet.. svejedno mi je, samo je glupo da nas prave blesavima i prikazuje jedne cene a onda vacare kao najgori....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo se o tome i radi! Jednostavno necu da me neko pravi budalom! Ja platila za Tunis 89 evra po osobi aerodromsku taksu( negde je 85,101evro, zavisi od agencije)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Teba pitati avio kompaniju,ali pre aerodrom Nikola Tesla,a onda i turisticku inspekciju....samo se raspitati

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Doplatna taksa (YQ)

Aviokompanijska doplatna taksa se označava kao YQ taksa i pod tim imenom je i poznata. Koriste je aviokompanije (a ne aerodromi) kako bi preko nje naplatili sve potrebne korekcije u ceni koje su neophodne zbog neplaniranih promena tržišnih uslova. U YQ taksu aviokompanije ubacuju sve potencijalne rizike kako bi se osigurali da će cena biti isplativa.

Ova taksa je zapravo nekakva vrsta nadogradnje osnovne cene aviokarte.

Kroz YQ taksu aviokompanije naplaćuju rizik od promena cene kerozina (nafte) na svetskom tržištu, rizik od terorističkih napada, od štrajkova osoblja, od prekida saobraćaja i razne druge procenjene opasnosti po profit.

YQ taksa je suštinski način da aviokompanije legalno zavaraju zakone i pravilnike o reklamiranju i izražavanju cena. Na primer aviokompanije uvedu tarifu od 19 evra za aviokartu u jednom pravcu i onda tako reklamiraju svoju uslugu a zapravo od putnika naplate 19 evra plus višestruko veći YQ pa tek onda dodaju aerodromske i druge takse. Na ovaj način se preko YQ takse "pegla" reklamna cena aviokarata čime se legalno postiže da ona ne bude i stvarna cena prevoza.

Visina YQ takse je razlilčita u zavisnosti od aviokompanije i destinacije. Ona nije fiksna, njen iznos može varirati iz dana u dan ali generalno postoji određeni opseg u okviru koga se kreće. Na destinacijama unutar Evrope se obično kreće od 20 do 60 evra po pravcu dok je na interkontinentalnim letovima često potrebno doplatiti i 70 do 120 evra po pravcu. YQ taksa počela je da se naplaćuje kao doplata za gorivo i u početku je bila simbolična. Nazivala se "doplata za gorivo" i to je zaista i bila. Danas ova taksa nije samo doplata za gorivo već mnogo toga drugog ali aviokompanije imaju običaj i dalje da je tako kolokvijalno nazivaju. Ona se mora platiti uz aviokartu i to se ne može izbeći. Njena cena izlazi u zbirnoj ceni aviokarte na kraju procesa rezervacije.

Pojedine kompanije čak naplaćuju dve različite doplatne takse. Jednu kao YQ a drugu pod nekom drugom oznakom. Nikada se ne zna šta je tačno uključeno u ove doplatne takse a aviokompanije su solidarne u skrivanju stvarnih troškova.

Ova taksa je glavni razlog zašto se često cena koju avioagenti saopšte putniku razlikuje od vene koja je na primer bila napisana u novinskom oglasu aviokompanije.

YQ taksa može biti snižena kao znak dobre volje aviokompanije prilikom raznih promotivnih kampanja. Često se pored snižene tarife snizi i iznos YQ takse.

Lowcost aviokompanije naplaćuju YQ taksu na način na koji je to rađeno u početku kada je ona uvedena kao doplata za gorivo (fuel surcharge) i u njihovom slučaju ona je znatno niža nego kod klasičnih aviokompanija koje lete na istoj ruti.

( Preuzeto sa sajta aviokarta.net)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lep post :)

E sada malo mi nesto nije jasno...Aviokompanija naplacuje tu taksu,zbog goriva pre svega,a zatim i drugih razloga.A zasto onda i agencije,konkretno Jolly mi je predprosle godine trazila da im doplatim 10% od celog aramzmana zbog poskupljenja goriva?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ne znam Akaboka, verovatno je po sistemu APP -ako prodje, prodje, :azdaja: a ocito je da je proslo ! Covek mora biti jako informisan da bi isterao istinu i pravdu.

Sa istog sajta da dopunim za aerodromske takse :

Aviokompanije, turističke agencije, mediji veoma često sve takse koje putnik plaća kao dodatak na osnovnu cenu aviokarte nazivaju "aerodromskim taksama" što je apsolutno neistinito a pri tom i stvara velike probleme aerodromima koji zbog toga trpe konstantnu negativnu kampanju.

Ako se u medijima objavi da je karta 50 evra a da su aerodromske takse još 100 evra onda je potpuno jasno zašto putnici osećaju bes prema aerodromima misleći da im oni bezobrazno skupo naplaćuju svoju uslugu. A zapravo je istina da je aerodromska taksa samo jedan manji deo svih tih taksi a to putnici ne znaju. U poslednje vreme zbog protivljenja aerodroma ovakvo nazivanje taksi se sve više izbegava i odgovorni turistički radnici, aviokompanije i mediji ih nazivaju "avio taksama" ili samo "taksama".

Aerodromska taksa je tek jedna od brojnih taksi koje se naplaćuju zbirno uz aviokartu. Aerodromske takse se naplaćuju putnicima u odlasku i putnicima u tranzitu. Putnicima u dolasku se ne naplaćuju.

  • Ako putnik leti iz Beograda za Beč u jednom pravcu biće mu naplaćena odlazna aerodromska taksa beogradskog aerodroma
  • Ako leti Beograd - Beč i nazad onda mu se naplaćuje odlazna aerodromska taksa beogradskog aerodroma i odlazna aerodromska taksa bečkog aerodroma (u povratku)
  • Ako leti Beograd - Beč - Peking u jednom pravcu biće mu naplaćene odlazna beogradska taksa i tranzitna bečka taksa.
  • Ako leti Beograd - Beč - Peking i nazad, onda mu se naplaćuje odlazna beogradska, odlazna pekinška (u povratku) i dva puta bečka tranzitna taksa.

Aerodromske takse nisu visoke i kreću se od svega nekoliko evra pa do 25 evra maksimalno. Tranzitne aerodromske takse se odnose samo na tranzitne putnike i one su po pravilu niže od odlaznih taksi.

Sigurnosna taksa

je posebna taksa koju naplaćuju aerodromi za potrebe razvoja sigurnosnih i bezbednosnih sistema. Ova je taksa uvedena kao posledica avionskog terorističkog napada u Njujorku 2001. posle kojeg su drastično promenjeni sistemi bezbednosti u avio saobraćaju u celom svetu. U cilju razvoja ovih sistema i nabavke nove i moderne opreme aerodromi su uveli simboličnu doplatu u vidu sigurnosne takse. Od novca priklupljenog na ovaj način finansiraju se isključivo nabavka sigurnosno-bezbednosne opreme i poboljšanje bezbednosti na aerodromima. Sigrunosna taksa iznosi svega nekoliko evra, najviše do 10 evra i naplaćuje se samo po odlaznom putniku. Ova taksa se ne naplaćuje tranzitnim putnicima

Izmenjeno (ljerka)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo novih 'stavki' za Lisabon:

- avio takse 84 eur (podložne su promeni) i

- aerodromske takse i administrativni troškovi 174 eur :nesvest:

Izmenjeno (tetka)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Molim vas da mi odgovore oni koji su putovali ove godine u Grcku avionom da li su placali YQ taksu zbog poskupljenja goriva?.Juce sam bila u agenciji da uplatim ostatak aranzmana i rekli su mi da nema vise te taxe pa prosto ne mogu da verujem da su ukinuli nesto sto su godinama unazad naplacivali.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Poklanjam vaučer, 25% popusta za Alitaliu.

Evo prateći tekst

La promozione è valida per voli di andata e ritorno, in partenza dall'Italia per i seguenti paesi e viceversa:Bulgaria, Polonia, Russia, Serbia, Ungheria, per viaggiare dal 1 luglio al 30 novembre 2013.

Ko razume, shvatiće. :rolleyes:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Refundacija takse

Kupio sam povratnu kartu, ali zbog promene planova, istu neću iskoristiti u povratku, znači samo u odlasku. Prvo je bilo reči da mi mogu refundirati samo taksu, a sad kao ne može, tj može ako se karta uopšte ne iskoristi.

Da li me lože?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905029
    Ukupno poruka