andra

Nazivi turskih jela i slatkiša -nacionalna kuhinja

119 poruka u ovoj temi

bokili, supa kao supa...to sto mi zovemo supom kako sam skapirala oni nemaju. Nama su svakog dana sluzili po ar vrst krem supi, od povrca, paradajza, asparagusa...

I bas sam cula kako je devojka iz animacionog tima inaca Ruskinja objasnjavala jednom od clanova kako se kuva supa. On je onako zabezveknuto gledao :lud:

e, da za ribu...takodje nismo dobili nikakav poseban specijalitet. Dva puta je bilo ribe na rostilju, jednom mislim da je bila tunjevina, drugi put ne znam. Ja obozavam na rostilju,ali ova je za moj ukus bila nekako isuvise suva....

E sada mozdada ostali clanovi kazu svoje iskustvo, jer mi se nismo hranili po restoranima, jeli smo to sto nam je servirano :D

Izmenjeno (leprsava)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja obožavam ribu i naravno da tamo ima i ribe i da je fino spremaju.

Ja jedem uglavnom brancina na turskom levrek ili oradu na turskom cipura , jeli smo još sve i svašta. Jela sam i jastoga, i škampe , račiće... ma ne znam ni šta sva sve jela :D

levrek.jpg Levrek (brancin)

premium-cipura.png

Sea_Bream-Sparus_auratus.jpg

Cipura (orada)

Poenta je da moraš znati kako se kaže koja riba, ja ni na engleskom ne znam kako se koja riba kaže, tako da sam naučila na turskom. Puno puta sam na forumu rekla, ali ponoviću opet, mi smo kupili knjigu "Sa turskim u svet", serijal knjiga ima za dosta jezika

s004234.jpg

Knjiga je jako korisna, jer je to neki mali vodič, ima dosta naziva na turskom koji će vam stvarno koristiti, vezano za hranu, brojevi, pozdravi ..... ima još dosta toga , ali ovo je baš korisno za svaki dan koji tamo provedete.

Evo nekog zgodnoj sajta sa turskom morskom hranom :Dnazivi riba na turskom

Što se tiča supa, ni mi nismo videli klasične supe. Više su to neke krem čorbe. Zanimljivo je što u paradajz supu (čorbu) rendaju kačkavalj, meni je to sjajno , ja od tad i kući tako jedem. Jako je dobro, sir se istopi..... :D

Jela sam krem čorbu od badema.... sve u svemu ima svašta da se proba. Ako vam se ne svidi, izdržaćete valjda 10 dana bez supe :)

Izmenjeno (mikap)
ponovno postavljanje fotografije
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hehe Leprsava odgovor o supi se mojpj curi nece dopasti. :lol:

Ma izdrzace se nekako vec tih desetak dana.Mos misliti.Mala je to cena za to ostalo sto imaju u svojoj kuhinji. :don-t_mention: ;)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

U 17.2.2011. at 10:58, mikap je rekao/la:

Knjiga je jako korisna, jer je to neki mali vodič, ima dosta naziva na turskom koji će vam stvarno koristiti, vezano za hranu, brojevi, pozdravi ..... ima još dosta toga , ali ovo je baš korisno za svaki dan koji tamo provedete....

Mikap zar si sumnjala da podatak o toj knjizi nisam copy-pastovo??? nea.gifosmeh1.gif

To je jedan od najboljih predloga sto sam nasao na forumi.Odlicno zaista. U nedostatku nase supe moze da se prezivi uz corbe. Slazem se. Ma idi begaj,samo da se dodje do Turske i Kusadasija ovog leta. klap.gifosmeh1.gif

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ako baš ne možete bez supe :D vi onda ponesite one male kesice kao šolja supe, instant supice za jednu šolju. Svuda ima vruće vode za čaj, pa prelite supicu i eto :D:klap:

Biće vam super :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Не морате носити. Нешто најсличније нашим супама је Çabuk çorba. Брзе супе, а спремају се са то мало воде.

Микап, ако су ти се свиделе њихове чорбе, онда бих ти препоручила да пробаш Езогелин чорбу. Има и у кесици да се нађе од Кнора или како се већ зове тај произвођач.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hahahah nećeš verovati ali imam je kod kuće :lol:

MI smo se u Sarimsakliju nakupovai gomile supica, bile jeftine... :D izmedju ostalih imam i tu. Mogu baš danas da je skuvam :klap:

Evo je

479_buyuk.jpg

Nisu mi se inače ništa preterano svidele njihove čorbe, ali ta sa bademima je bila zanimljiva, a i paradjz supa sa sirom je :klap:

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ne znam dal u Srbiji može da se negde proba salep, ali u Bosni i Makedoniji još uvek može da se nađe.

Ja od kad znam za sebe (a to je malo vise od 20ak godina) salep moze da se proba u jednoj poslasticari u Zajecaru, mom rodnom gradu, ali u zimskim mesecima. Samo sto on nije bele boje nego vise onako sivkaste, ali takodje kao sto su ovde neki pisali ima ukus suklijasa, muskatnog orascica itd...Cak sam jedno vreme imala i recept i uspela da ga napravim (naravno bez te specijalne biljke) ali vise ga nemam, zaboravila sam e a sad posto idem u Tursku moci cu da probam pravi salep i uporedim sa ovim nasim:)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ova tema od ranog jutra je ubitacna!

Prvi put cemo u Tursku (ako nas neka visa sila ne spreci), samo treba docekati august.

Ali do tada ima dosta vremena da doktoriramo na Turskoj hrani reading.gif ...

Jedini "problem" u svemu tome vidim jagnjetinu i ovcetinu na svakom koraku, bas je ne volim...bar na nacin na koji se sprema ovde kod nas, ali obecavam probacu nesto u Turskoj, mozda se pozitivno iznenadim.

Izmenjeno (Odbegla Coka)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@Odbegla Coka

Tako sam i ja odreagovala prvi put kada sam isla u Tursku, kao jao ovcetina, jagnjetina fuuuj! A nemas pojma kako je zaista dobro :klap: jer oni na poseban nacin spremaju, a ne osetis "onaj" ukus ovcetine... sad svaki put kad idem samo jedem njihova Turska jela. Nasi kad idu tamo zive na piletini, valjda se ne usudjuju da probaju... U svakom slucaju neces se pokajati!

Izmenjeno (mikap)
Obrisan citat, direktan odgovor na post
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Данас сам у разговору са мамом сазнала да се у Новом Саду отворила, не знам када, продавница баклава чији је власник ( наводно ) Турчин који је проширио посао из Београда. Тако се шушка.

Да ли је неко од Новосађана пробао те баклаве ? Требало би да се налази у Александровој згради на булавару. Надам се да ћу ових дана и лично да ту информацију проверим.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pa onako su, sta znam, nije to to :nea: mada nije ni lose, ali nesto sam ostala nezadovoljna.

Probali smo cim su se otvorile, takodje je otvoreno ta ista radnja i u Maksima Gorkog, tamo negde u blizini Caribica. Znaci ima ih dve u Novom Sadu i nekoliko u Beogradu, iz istog lanca.

Izgledom su turske baklave, ali kad smo jeli, nije mi bas to to, nije lose. Mozda nisu bile sveze, nemam pojma. Doduse probali smo jednu vrstu samo, moracemo da ipak probamo i druge da bi doneli konacan sud :D

Prilicno su skupe. Inace radnja/poslasticarnica se "Sultans of Istanbul".

U Beogradu ima jos jedna poslasticarnica/prodavnica turskih baklava, zove se "Dukat" na Toplicinom vencu, te su valjda bolje, bar sam tako citala . Kazu da su te odlicne. Probacemo prvom prilikom :)

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ја сам баш информисана када сазнајем тек сада да их има 2. :nea::blink: Наводно је килограм 1200 дин., тако се прича. То ми није нешто скупо ( поредећи са ценама у Алањи ) , мада зависи од врста. Ваљда када будем сама видела понуду, моћи ћу боље да проценим.

Из тог Дуката сам јела баклаве. Добила их је моја сестра на поклон. Мени су биле добре, нисам их пуно оцењивала јер када сам видела да је слатко, па баклаве... :zaljubiska:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Dobro, baklave ni u Turskoj nisu jeftine. Vec za nase pojmove kad cujes 1200 din za kg, ti deluje puno. Mi smo uzeli 6 baklava. Uzima se na komad, pa koliko ispadne.

Probacemo i mi opet, neke druge vrste, pa mozda bude bolji utisak drugi put :D

U "Dukatu" jedva cekam da probam :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Јесте то доста новца. Него сам мислила само у преведеном износу. Да не буде да је код нас скупље него тамо јер се обично предпоставља да је нешто ван матичне земље скупље.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26888
    Ukupno tema
    902135
    Ukupno poruka