andra

Nazivi turskih jela i slatkiša -nacionalna kuhinja

119 poruka u ovoj temi

Već smo pominjali ovde ratluk, ali evo jedne lepe slike sa puno različitih ukusa i svi su obeleženi, pa otprilike možete da vidite kako šta izgleda :D

2984085580_74be53dc2f_modafdbgenzye88g8o

1: Walnut

2: Peanut

3: Pistachio

4: Carrot (I swear!!)

5: Chocolate

6: Creme Chocolate

7: Cream Walnut

8: Gelatin

9: Peanut

10: Orange

11: Lemon

12: Praline

13 - 18: Mint, Gelatin/Peanut, Rose, Current, Lemon, Orange

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ови ситнији са десне стране су Kuş lokumu. Величине су нокта. Мада... овде делују мало крупније. Али, без обзира.... :dance:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da pomognem malo oko salepa.

Salep se pravi od korena biljke kaćun. Ovi cvetovi rastu po planinskim livadama, mogu biti raznih boja, ali ja sam najčešće viđao ljubičaste. Kada se iščupa biljka koren se sastoji od dve kao kugle. Ne razumem se u botaniku, dal se to zove lukovica nisam siguran. Jedna je sparušena, tj. stara,a druga je sveža. Ta sveža se bere, na kratko kuva, posle suši, zatim melje i od nje se pravi salep. U salep se dodaje mleko, a može i đumbir, med itd. Ovo piće je popularno u Turskoj i po Bliskom istoku. Nekada su najveći proizvođači bili Iran, Turska i Grčka. Smatralo se da je salep moćni afrodizijak i otuda ta njegova nekadašnja velika popularnost. To se mislilo zbog oblika njegovog korena koji podseća na testise, kod nas se u nekim krajevima zove pasja m**a. Danas se zna da ovo piće nema nikakva afrodizijačka svojstva, ali blagotvorno deluje na želudac i organe za varenje. Ne znam dal u Srbiji može da se negde proba salep, ali u Bosni i Makedoniji još uvek može da se nađe.

U ovoj temi su nabrojani razni turski specijaliteti, al kako bre da niko ne spomene alvu.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

jaoo alva e svaka ti čast! Juče motam tamo po TV-u i kad na Prvoj na turskoj seriji jedu oni sitnu alvu koju je moja baba uvek pravila. U nekim delovima Makedonije i dan danas se dosta pravi ta alva, sećam se kako je moja baba kad sam bila dete kada bi smo išli na neko slavlje pakovala u neku lepu tacnu i onda u celofan pa mašnica osmeh1.gif a to bre ukusnoooooo....

ne mogu sada da nadjem neku sliku ..grrr

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Stvarno kako smo zaboravile :blush:

Alva ili Helva na turskom (ispravite me ako grešim) dolazi nam u mnogo različitih ukusa, sa čokoladom, sa pistaćima... naravno treba je probati. Može da se kupi na merenje na pijacama, radnjama sa njihovim slatkišima ili fabrički upakovana

istockphoto_11523330-turkish-halva-made-

helva_2.jpg

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je neko probao neka od ovih jela?

Vrlo interesantno izgledaju,ukuuuusnoooo... :onaaako:

Kestaneli Pasta 16aa1ir.jpg

Gullac xaqgqt.jpg

Zerde mk80ig.jpg

Lor Tatlisi 3446xxu.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Нисам пробала никада јер нисам неки љубитељ таквих колача.

Обазрива сам одкако сам насела и пробала неку чорбу са кукурузом , али неке чудне врсте кукуруза и чега све није било унутра.... уживоту нешто гадније нисам јела. :viking:

Код мене су торте које имају неки од следећих састојака закон : пудинг, сладолед, чоколаду и плазма кекс! :srce:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

evo je slika, alva je od griza a moze i sa obicnim brasnom, pa se dodaju orščići, pa suvo grozdze...masalaaa:klap:

2438562410105697861S600x600Q85.jpg

a i ovo ne znam kako se tacno zove, secam se da je moja mama trljala na rende da bi bili tako malo reckavi.

cbm-DSC010.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ovo zadnje se zove shekerpare mada ih u nekim boljim poslasticarnicama u Istanbulu(plus su sa nekim prelivom odozgo) zovu Kemalpasa tatlisi(kemalpasa desert).

Ja sam poslednjeg puta bio fasciniram jednim `cuftama` od kadaifa prelivenih sa nekim vocnim sirupom a druga porcija kadaifa je bila sa nekim karameliziranim kremom...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

jaoooo sada i kadaif...pa ljudi vi niste humani! Odjavljujem se sa foruma do daljnjeg :)

Odoh negde da utolim svoje potrebe za šećerom!

DSCN3039.jpg

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Директно ћу вас да кривим за ову глад коју сада осећам! :upecani:

Izmenjeno (alanya84)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ne zaboravite tulumbe

tulumbe-300x211.jpg

Tufahije

6ec77b34162e0cf9dc318034d3f9d704_view_l.

Izmenjeno (ljerka)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Када сте већ у продавници, купите Tahin и Üzüm Pekmezi. Прво је сируп од мрвљеног сусама, а други је течни пекмез од грожђа. То се користи као замена за разне кремове са палачинкама или хлебом.

Помешају се у равномерном односу, колико вам је потребно.

Укус је одличан, поготово ако га пре тога мало охладите у фрижидеру. Већ помешан, спреман за јело иначе је мешање мало теже.

Један савет, због сусама могуће је да дође до одређених гасних реакција.

:prdez: Због тога ово једите увече, пред спавање.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala svima puno na slikama i nazivima.Ovde je ,od sveg foruma,ubedljivo bilo najvise copy-paste. ;)

Ono sto mene zanima a sto nisam nasao nigde je to kako Turci spremaju ribu?Da li odsustvo ribljih specijaliteta na forumu znachi da Turci to ne prave ili to vi ljudi ne volite? :huh:

Prelistavao sam ove teme sa curom koja je imala jedan komentar nasta sam umro od smeha. "A kako ce mo mi tamo bez supe?" :lol: Zaista nigde nismo nasli da se to pominje.Da li to znaci da se ona podrazumeva i da je standardna pa je zato niko ne pominje? Ja sam mestanin.Bez supe se neda ziveti. :lol:

Ne stvaro za ribu sam ozbiljan pa bih molio odgovor ako je neko ljubitelj i ako ima nesto posebno za podeliti samnom.Pozdrav svima koji uzivaju u dobroj klopi kao i ja. :klap: :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26888
    Ukupno tema
    902135
    Ukupno poruka