andra

Nazivi turskih jela i slatkiša -nacionalna kuhinja

119 poruka u ovoj temi

Не могу да пронађем на нету неки ресторан тренутно да можеш да погледаш цене. Нађох само рекламе. :ljutko:

Али верујем да се исплати јер ћеш у хотелу добити класику за туристе.

Препоручила бих да не узимаш Гирос односно Döner Kebab јер није нека претерана разлика између та 2. Пробај Lahmacun и Adana kebab. Lahmacun се једе рукама, да те то не буни. :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Što da ne proba doner?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ако је јела гирос, једно те исто је.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Tu se ne bih baš složila da je isto, meni je prilična razlika izmedju ta dva :D:bez-zuba:

Iako obožavam Tursku, ipak mi je grčki giros mnogo bolji. Jeste slično ali je opet prilično različito šte se tiče ukusa. Giros je u većini slučajeva svinjski, naravno ima i od drugih vrste mesa, ali u većinom je svinjski, bar je moje iskustvo takvo. Doner je pileći, govedji, retko jagnjeći. Tortilje su totalno različite, začini isto... tako da je ukupan utisak prilično različit. :D

Jedino da dodam da poredim sa girosom u Grčkoj, a ne ovim našim, kod nas se svašta zove giros.

Što se tiče lahmacun, da li to samo sa mesom. Jer mi uvek jedemo sa krompirom, sa sirom ili mešavinom sira i spanaća. Da li se i to zove lahmacun ili je to nešto drugo. Govorim o onom što žene sede obično na podu i na nekom metalnom ovalnom polukrugu peku (al sam ga objasnila :-P ). Kao tortilje punjene, obično na pijacama ih ima. Nas dvoje smo to jednom nazvali "pitice" i tako nam je ostalo. :D

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Одмах да упутим извињење. Гирос, као гирос сам јела само код нас у НС, па сам предпостављала да је то у суштини то. Пардон. :stidljivko:

То што ти спомињеш је gözleme. Оне долазе у свим варијантама и праве се тако како си описала. Ми их преферирамо са сиром и шпанаћем такође. :-P

Лахмађун је ( немојте изговарати њихово С нао наше џ, већ Ђ јер то им боде уши )

је најсличнији пици, са танким, танким тестом. Величине је неких 20 цм + -, има их неколико у 1 порцији, долази у паковању са салатом, лимуном и незаобилазним першуном и ајраном. Има ситно млевено месо ( јагњеће најчешће ), али толико ситно да је за неповеровати преко ког се стави та салата, па исцеди лимун и уролна као палачинка.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jel taj doner ili kako se vec zove ima razlicite nazive ako je sa piletinom, govedinom ili jagnjetinom? Ne bi bas da mi daju jagnjeci... Jos ako moze pojasnjenje ova dva jela Lahmacun и Adana kebab posto predstavu nemam sta su i negdne sam procitala da imaju neke gozleme (verovatno nisam dobro napisala ali nadam se da znate o cemu pricam) pa me zanima i to sta je.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Одмах да упутим извињење. Гирос, као гирос сам јела само код нас у НС, па сам предпостављала да је то у суштини то. Пардон. :stidljivko:

То што ти спомињеш је gözleme. Оне долазе у свим варијантама и праве се тако како си описала. Ми их преферирамо са сиром и шпанаћем такође. :-P

Nemoj hranu da mi diraš :bez-zuba: Šalim se naravno. Previše volim giros pa valjda zato vidim razliku. Nssu ni kod nas loši ali ipak je original u Grčkoj. Nije ni doner loš, čak šta više dobar je, jedem ga svaki put u Turskoj. Ja se tebi izvinjavam ako si me pogrešno shvatila. :D

Gozleme :D jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee to je to. Obožavam ih :balavi: Hvala na informaciji, mada sad kad si mi rekla mi je odmah poznato, znaš ono "ah da" , samo smo mi to krstili u "pitice" i tako nam ostalo :bez-zuba:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jel taj doner ili kako se vec zove ima razlicite nazive ako je sa piletinom, govedinom ili jagnjetinom? Ne bi bas da mi daju jagnjeci... Jos ako moze pojasnjenje ova dva jela Lahmacun и Adana kebab posto predstavu nemam sta su i negdne sam procitala da imaju neke gozleme (verovatno nisam dobro napisala ali nadam se da znate o cemu pricam) pa me zanima i to sta je.

Vidiš koje je meso u pitanju, ipak su različite boje, a i piše, reći će ti već, ne brini nećeš se zabuniti :D

A ova ostala jela, najbolje ukucaj u google pa idi na images da ih vidiš kako izgledaju, obavezno i pide probaj.

Lahmacun, zovu još turska pizza

Tavaci-Recep-Usta-Lahmacun.jpg

Adan kebab

AdanaKebab%281%29.jpg

Gozleme, kao na slici, pa još punjeno njam njam :D Ovako se prave :D

turkey152.jpg

Pide, pogotovo sa sirom njam njam :D

istockphoto_6327754-pide-turkish-fast-fo

Izmenjeno (mikap)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Микап, следећи пут када имам недоумицу око хране, јављам се теби :D:srce:

Гирос који сам јела је онај код сајма, ако знаш на који мислим. Онај што је застава Грчке неко време изгледала као да је стигла из Другог Светског Рата.

Знам тај " аха да " осећај. Имам га јако често!

Пиде сам заборавила! Адана кебаб може да се исто добије у тортиљи за понети, тако да бирајте како хоћете.

Називи јесу другачији. Ако не волиш јагњетину, све што је написано да има ( или их питај да ли има ) Kuzu (eti) - јагњетина, koyun (eti) - овчетина није за тебе. Ети значи " месо од ".

Sığır eti - говедина, Dana eti -телетина, Tavuk eti - пилетина. То би требало да те провуче кроз "месну кухињу " без проблема.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jooooj ljudi sad sam gladna :balavi: resila sam definitivno uzimam ND.

Hvala vam puno!!!!!

P.S. Kucala bi ja na google ali s obirom da jako cesto izbaci slike stvari koje nemaju apsolutno nikakve veze sa onim sto trazim....

Sad sam videla i poruku iznad, hvala za recnik :)

Uzgred jesi ti iz NS? Ja sam iz Futoga

Izmenjeno (Sandra85)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

alanya

I mi tamo jedemo giros, kod sajma. Skoro smo u centru probali, ali bio je pileći i to do bataka, nije nam se baš svideo :ljutko: Onaj kod sajma je ipak bolji. :D Bar nama :D

Ja ću tebe da pitam sve u vezi sa Turskom :D pogotovo ako budem išla u Alanyu što iskreno jedva čekam, ma tamo ćemo i da se družimo :D

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ej, drustvo!

Da li moze i nesto slatko?:srce:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Може. Имаш ли препоруке или питања? Вечерас је кухиња отвореног типа :D :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Može

Evo tavuk gogsu, to moj dragi obožava

to vam je puding od pilećeg belog mesa :bez-zuba:

tavuk+gogsu.JPG

i naravno

4500799980_19b507c05b.jpg

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Može i Turkish delight

2984153818_d01b2e71e3.6xa0syj4x280cwccsw

Nije mi više dobro, ogladnela sam i ide mi se naprasno u Tursku :D

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26885
    Ukupno tema
    902094
    Ukupno poruka