Raymond

Argolida

82 poruke u ovoj temi

Микена

 

Мени лично, вероватно да историјски значај далеко превазилази квалитет оног што тамо може да се види, а цена од 8 еврића за улаз,...цццц... А ниједна нова група туриста да наиђе!?! Три дана сам плакао због тих 16 евра. То је бре 32 лименке (велике) "БургерПилса" у Лидлу!?!

 

Моја жена је била одушевљена (логично, она је образованија половина породице, а и "понешто" је прочитала о овом делу Грчке) тако да сам ја био изложен бескрајним коментарима и објашњењима "шта је шта". Ништа нисам запамтио осим оних "лављих врата" јер сам ту замало опичио о неки штрчећи камен.

 

Највеће разочарење је била "цистерна где су прикупљали воду" тако громовито описана таблом "тхе моуст фемоуз", кад тамо - цврц нема струје нити било каквог осветљења. Улази се степеницама у мркли мрак, а понеки сналажљиви посетиоц вади мобилни и покушава екраном или блицем да осветли пут не би ли избегли да на степеницама сломимо врат. Ја попиздио извадим камеру, стиснем дугме за ноћно снимање али ни то не помаже колки је мрак, да би на крају разочаран опалио један снимак дигиталним апаратом. Блиц севнуо ко луд у оном мрклом мраку, али се после њега изнутра чуло једно велико "ТУП" (или је можда ближе "БУП"). Очигледно је неко ошино изненађен (или уплашен) севањем блица што ме је потерало да брже боље нестанем са места "злочина" уз коментар моје жене - "Ти стварно ниси нормалан, можда је неко настрадао због тебе"!?! Шта сам ја крив, само сам усликао... А како ово двојепрођоше - не знам:

 

Музеј је овде права ствар (запамтите: понедељком се отвара тек у 12 сати) и ту се може видети што-шта лепо, али ми је опет засметао чест коментар раднице која тамо ради: "РЕПЛИКА"!

Ма све им покрала енглеска стока, а један део је у Националном музеју у Атини, како нам је објаснила љубазна девојка!?! Показала нам је и неке оригиналне експонате чија ме је лепота и функционалност зачудила и одушевила.

 

Мислим дами у принципу појма немамо како је тај свет живео пре пар хиљада година и да јењихова култура и неслеђе неправазиђена ствар спрам огромног знања и "оне"технологије са којом су располагали. Све ово што лупетају историчари и научниције тешко нагађање јер дух тог времена просто намеће машти питање: "А какоје то стварно било"?

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Коринт, Канал, Посејдонов мост, Лутраки

 

Послео обиласка Микене направио сам мало изненађење жени и продужио старим путем (нисам излазио на ауто-пут) према Коринту што је код ње изазвало прави делиријум одушевљења (првобитно сам је слагао да је то "предалеко" да би ишли и у том правцу). Пут је одличан и осим пар пружних прелаза врло лако се долази на раскрсницу где се лево иде према ископинама древног града, а десно према његовом новом делу и Коринтском каналу.

Ископине смо доста брзо обишли јер је температура већ постајала несносна, а камење је баш исијавало тако да смо имали осећај као да смо у рерни.

 

Ушли смо у Коринт чисто да га видимо и мало осетимо атмосферу града који се тако често спомиње у свим путописним репортажама о овом делу Грчке и - погрешили. Саобраћај је пакао, а доминирају две паралелне једносмерне улице и око њих је изукрштана гомила других, такође једносмерних улица, без икаквог знака или путоказа према каналу тако да смо морали питати мештане где смо и како до канала. Врло је једноставно било, али уз ЂИ-ПИ-ЕС помоћ типа: "Плиз кен ју тел ас...." ипак долазимо до наше главне дестинације - Коринтског канала!?!

 

Хаос од пропратних таверни и продавница просто одудара од замишљеног амбијента да ту "нема ништа" и да се на миру може обићи мост и канал.

 

Обилазећи један од мостова изнад канала (има их више) снимим преко пута таблу за Лутраки и у моменту ми севне идеја да одемо до овог познатог летовалишта (током 70-тих беше грчки Монте-Карло) и купањем "оверимо" ондашњу плажу и море. И нисам погрешио!

 

Лутраки је сјајан, мало превише урбан и нетипичан за Грчку, плаже опасане хотелима и тавернама уз које иде пут и прелепо шеталиште, рецимо као шпанска летовалишта. Карактеристика шљунковите плаже је да је море прелепо, бистро и прелепих боја, али доста пливају отпаци типа пластике, кеса и лишћа (велика су то два места, поготово Коринт, и свашта се баца у море) тако да по цео дан плажом кружи једна мала "трабакула" која испред себе гура троделну жичану конструкцију која скупља тај отпад!?! То сам први пут видео у животу да се у било ком летовалишту ради!

 

Док смо се купали један путнички крузер је управо кренуо кроз канал под"вођством" једног реморкера.

 

У повратку налетесмо и на Посејдонов мост кога смо сви врло често виђали на телки када се говори о Коринту и Коринтском каналу. Ја сам био мало разочаран оним првим мостом јер сам увек Коринтски канал замишљао као Посејдонов мост и ништа више, а та ми се слика урезала гледајући неке емисије о Грчкој, тачније о овом њеном делу. То је онај мали мостић дрвеног "пода" који се отвара кад год се јави потреба проласка бројних бродова, јахти и осталих пловила из Јонског у Егејско море (и обрнуто). Стекао сам утисак да пре подне саобраћај иде из Егеја у Јонско море, а поподне обрнуто.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ЗАКЉУЧАК!

Нема га!

П.С.

Прошле године сам написао једну репортажу о Кефалонији и контактирало ме је на десетине учесника форума да ми се захвале јер су слушајући мене (у ствари прочитали су моју репортажу) приуштили себи једно од најлепших летовања у животу!

Ако ми се спрам ове репортаже јави макар један учесник или боље учесница форума ја ћу бити стварно срећан да сам ето макар једној особи помогао да доживи исто што и ми!

До следеће године и неког новог лудила!

План је КРИТ! За сад само планчић...

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

 

Zakljucak br2 biggrin.jpg : Lepo napisano, informativno i korisno !

 

Za ljubitelje Grcke, jos jedna lepa destinacija.

 

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Задивљујуће.

Изгледа да сам потпуно погрешно проценио твоју наклоност према историји Грчке, (мислио сам да те занимају само плаже) па ти по том питању дугујем једно искрено извињење.

 

 

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lepo Volodja,kao da sam ponovo bila tamo!Samo da dodam,Burdzi,ostrvce na ulazu u zaliv Nafplia,i tvrdjava na njemu,su venecijanski,iz 1473 g.Oni su to zvali Castello del Scoio,a grci Sveti Teodor.Izmedju tvrdjave i obale je bio rastegnut lanac koji je sprecavao ulazak u luku.Posle oslobodjenja od Venecije ova tvrdjava je sluzila da se u njoj smesti zvanicni dzelat(cemu su se sigurno mnogo radovali oni nesrecnici osudjeni na smrt koji su ga ocekivali u tamnicama na Palamidiju),a danas je ekskluzivna rezidencija za smestaj gostiju od posebnog znacaja,i nije otvorena za javnost,sem kada se u njoj odrzavaju neke kulturne manifestacije.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Volodja

 

Super si napisao, bas slicno Zazolini mogu reci kao da sam se tamo vratio.

 

Prethodno smo Zazolina i licno pisali na nekoliko tema, sada vec posle tvoje iscrpne analize, potencijalni turista

moze iz vise uglova da sagleda Tolo, Nafplio, Argolidu sto ce njemu/njoj pomoci da se pravilno opredeli.

 

Tolo i Argolidu pohode turisti iz zapadne Evrope, istocne Evrope, Severne Amerike, Rusije, Azije... plus Atinjani i ostali Grci.

 

Jedno neverovatno kosmopolitsko mesto, a u blizini je prelepi Nafplio koji je pravi biser u bogatoj ponudi Argolide i uopste velikog Peloponeza.

 

Svako moze naci ono sto mu odgovara od uzivanja u Suncu, cistom i toplom moru do istrazivanja daha prohujalih vremena od antike do srednjeg veka.

 

Divno je sto si kvalitetnim opisima i prikazima sve to docarao.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Volodja

 

Uvek sa uzivanjem procitam tvoje reportaze ...imam samo reci hvale

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sjajno Volodja!

Boze zdravlja, bice koristan materijal za dogodine plezko.jpg ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pravo je zadovoljstvo citati toje izvestaje. Specijalista si za detalje koji puno znace a cine se nevaznim.

 

Od svega ovoga letovala sam davno u Lutrakiju i ostao mi je u secanju Korintski kanal koji je strasno uzak i dugacak. Hotel u Lutrakiju u kome smo bili je potpuno srusen prilikom zemljotresa. Prepoznajem ovo novoizgradjeno setaliste pored mora. Nekada je tu bio obican prasnjav put i koji je iz Lutrakija vodio prema hotelu. Jedino sto je ostalo isto, to je predivno cisto more i sitni kamancici na obali. Na moju zalost, iako smo bili blizu Mikene i Epidaurusa, nismo obisli ove lokalitete. Obisli smo Atinu i to je bio moj prvi susret sa Akropoljom, maslinom pored Erehtion-a, i od tada koristum svaku priliku da ga opet obilazim. Mikena mi je tiha ceznja, ali mi je veliko zadovoljstvo priredio tvoj izvestaj.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Volodja drago mi je da ste se lepo odmorili..

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Volodja...sta reci... Jutros sam procitao Vas putopis...stvarno je izuzetan....Svaka cast na trudu i na vremenu koje ste odvojili da bi nam sve ovo preneli...

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sta reci a ne ponoviti pohvale ostalih forumasa. Bravo Volodja. I hvala za sve ono pre puta a i za ovo posle...

Izmenjeno (Ckojo)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Мало сам затечен свим овим похвалама на рачун овог мог скромног путописа.

Нисам баш очекивао овакве реакције, можда сам очекивао питања, не знам!

Захваљујем се свима на лепим речима, а ето чак добих и "значку" (посебно ми некако драга) и једно "извињење" (нека, и треба).

Него нешто друго хтедох.

У Нафплиу и околини живи неких 30-так наших породица. То сам чуо од једног футожанина (16 година тамо ради), који се једно вече враћао са посла и чудом се чудио новосадским таблама, како каже (кад је стао иза нас): "Ма људи нисам могао веровати, баш ми је драго што видим новосадске табле"!

Често нам се догађало да нам људи (грчке таблице) "аблендују" светлима кола тако да сам ја чак у једном моменту скоро стао мислећи да нам са колима нешто није у реду, а по речима овог доброг нам човека из Футога закључисмо да су то наши људи који нам се ето обрадоваше и поздравише нас.

У маркету "Лидл" чусмо српски језик код једне жене са ћеркицом, али смо некако снисходљиво избегли ситуацију да можда будемо мало нападни, а када смо одлазили колима њих две нам махаше са обе руке и слаше нам пољупце гледајући у нас и српске таблице!?! Вероватно су пре тога чуле познат "диван"!?!

Иначе Грци "доле" су малчице другачији од ових са "севера", а како нам рече Авра (газдарица) чак и у "сленгу" говора има доста различитости што нас је доста изненадило. Увек сам мислио да је грчки језик некако "исти" за све Грке.

Србија и Срби баш и нису "топ-тема" тако да ми је једна девојка на бензинској пумпи рекла (после сазнања да смо из Србије): "Лепа земља. Гледала сам једном једну документарну емисију о Србији"!?!

Али, имамо и следеће искуство:

Када смо направили излет до Коринта заглибили смо се у саобраћаном кркљанцу града и ја сам био принуђен да потражим "помоћ" како би пронашли излаз према Коринтском каналу. За тили часа се окупило 5-6 људи и када су чули да смо из Србије уз "широки осмех" и пријатељско махање рукама просто су се утркивалии свађали ко ће нам дати "боље" објашњење и помоћ. Тапшање по рамену и "подизање палца" ме је мало изненадило јер сам стекао утисак да овде на југу баш нешто и не хају за Србију, што на горњој половини Грчке није случај.

Лутајући према показаном правцу грчки возачи су били крајње стрпљиви и пажљиви док сам ја "зверао" у знаке да не оплетем по некој једносмерној "одостраг"!?!

Како рече моја жена: "Колко дивљају по ауто-путевима, овде нас изгледа прво гледају у таблице и помажу нам да се искобељамо из невоље".

У Лутракију сам паркирао тик уз плажу испред неке виле и док смо се ми купали "снимим" како нека два маторца изађоше из виле и загледају таблице и ауто. Беше ми мало нелагодно јер сам можда стао на приватан паркинг па не бих баш волео да имам посла са "домаћином" или полицијом. Када смо одлазили, док сам стављао ствари у гепек, видим да ме један од та два човека гледа са терасе па му махинално махнем, а он ми некако лежерно одмахне тако да сам закључио да ми није замерио што сам ту паркирао, чак напротив... Готово му израз лица показивао да мu је чак - драго, што ми прокоментарисасмо: "Вози српске табле и сва врата се у Грчкој отварају"!

У ствари, не знам зашто сам ово све напричао, "можда неком буде и од користи", а можда се неком и и свиди спрам својих искустава!?!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Volodja

Zaista fantasticna reportaza! Nisam stigla sve da iscitam, neke delove sam preletela, ali cu se vratiti! S obzirom da volim borovinu, zelenilo, prirodan hlad i prozracnu vodu (i nikako hladnu na Krfu se nisam okupala), da li biste mi preporucili Peloponez ( i koji deo) ili Kefaloniju ili Skopelos...ili mozda nesto sasvim drugo, s obzirom na Vase iskustvo i sposobnost da dozivite i docarate predele u kojima ste bili. U napred hvala!

 

Raymonde, da li mozes li da mi kazes koji deo Argolide ima lepu vodu i najvise zelenila? Cini mi se da je ona najbolja pozcija za obilazak Mikene, Epidaurusa, pa i Sparte, i odlazak na ostrvo Eginu?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka