kiki 77

PELOPONEZ-opšta tema

1164 poruke u ovoj temi

Evo dodatak. Muž neće ovom cestom već preko brda od Kalamate do Sparti pa dole ili Finikounda - Pylos - Kalamata pa uz obalu do Aeropolija pa preko u Gythio. 

Komentari? 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Evo dodatak. Muž neće ovom cestom već preko brda od Kalamate do Sparti pa dole ili Finikounda - Pylos - Kalamata pa uz obalu do Aeropolija pa preko u Gythio. 

Komentari? 

 

Kalamata - Sparti NE PREPORUČUJEM!!!

Zamoli supruga da malo google map pogleda bolje. Nije to brdo to je planina :) Predugačak put i to samo 2 ili 3 brzina po negde. Zeznuh se, pre neki dan, verovatno razmišljajući kao i on i odoh tim pravcem.

Po meni je to poprilično izgubljeno vreme. Nekih 70 km ničega. Visovi, spust, krivina na krivinu. Motociklisti koji jure (sam sam motociklista, ali bih ovu trasu izbegao na dva tgočka) tako da sam u svaku desnu krivinu ulazio sa sirenom i zvučnom najavom. Dvojica su u susret meni sekla krivine i samo sreća je bila da nisu završili na mojoj haubi.

Karta preporučuje, mislim mnogo bolju opciju.

Moguće da se sretnemo negde tim putem sutra :) (ako se radi o sutrašnjoj nedelji)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Haha, sad smo se i nasmijali! Hvala za uputu, a mi se malo mislili provozati, razgledati brdaaaa... Uzivati u planinskom zraku... A jel moze onda obalna ruta?? Imas li kakvo iskustvo? 

Nemoj molim te da ni tuda ne mozemoooo. .

On je dobar vozac, ja mogu samo gurati (hm, mozda jedva i to) ako stanemo (ne vozim)...

Bas ne bi htjeli sve gore pa dole, autoput i nis lijepoga za vidjeti kao recimo ovaj donji put uz obalu! 

Rijec je o sutrasnjoj nedjelji, da. Jos nismo ovih dana sreli nikoga iz Srbije (iz HR nikada uopce ja mislim u Grckoj, samo auto u Ag. Nikitasu na Lefkadi pred 6 god). Koji je vas pravac?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Obalna ruta mi je nepoznata u toj regiji. Bolje da ćutim o onom što nisam prošao!

Ne sumnjam u vozačke sposobnosti supruga, ali reagovao sam iz razloga što ovde gubite vreme, nema, ama baš ništa da se vidi osim zgarišta šuma bliže Sparti. Volim i ja da skitam i uživam ali ovo nije to.

Kud danas odoh ispod Neapoli samo radi "Fosil forest" i male plaže Ag. Marina, bolje da se ne hvalim ;) proglasiće me mazohistom.

Mi ćemo sutra Monemvasia - Sparta - Kiparissia - Pyrgos pa do Nafpaktos. Tamo par dana pa preko Albanije kući. Škoda Octavia (BiH table). Pa ako nas vidite, blicnite da stanemo na kafu.

U ovom kraju HR tablica nema. Mislim da ste pioniri ;) Videh BG i NS table ovih dana..

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Aaa BIH, nisam skuzila! Takve sigurno nismo vidjeli. Vi imate 5 sati voznje sutra - bez zaustavljanja?! 

Nafpaktos je vec gore kod Patrasa. Mi volimo ostati u Patrasu. Kad smo bili sami, isli smo samo u jednom pravcu trajektom iz Trsta, a ostalo autom okolo naokolo. A sada je sin s nama pa nastojimo da ne vozimo toliko u šutu bar dok je još mali. 

Ma mi odlučili da idemo ovim putem uz obalu pa što bude. 

Lakše je kad nam netko skinuo drugu opciju, hehe. 

Ako malo zaokružite, možda se i vidimo, vrlo rado! 

Sad sam znatiželjna jer mi volimo i Albaniju - zaustavljate se/gdje? 

Mi smo dosta bili po Albaniji, nešto i ovog proljeća, a i pred 5-6 god u nekom điru. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mi smo isli pre dve godine od Kalamate do Sparte tim vijugavim putem preko planine. Nije bilo mnogo saobracaja i bilo nam je bas zanimljivo iskustvo. Nekih 60km, voznje oko sat ali smo mi stali u nekom mestu kod crkve malo napravili pauzu, uzivali u pogledu i tako... Eto, sto ljudi, sto cudi. Sada razmatramo sta obici na putu ka Srbiji. :) Necemo se sresti, mi u sredu krecemo, vi stizete. 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Isli smo obalom do Kalamate i dio preko brda pa opet uz obalu i preko. Stali u Kardamiliju na kavi i malo napred se htjeli okupati, ali je dijete zaspalo pa lagano produzili do Mavrovunija. 

Cesta je sasvim dobra, sce bez problema.

U Mavrovuniju se kupali, obisli Gythio, a sutra cemo nesto s vise razgledavanja. Imamo ovdje 3 noci pa cemo se organizirati. Vrijeme je odlicno, danas bilo 35 stupnjeva. 

Ako kad bude jos prilike, isprobat cemo i mi taj putić preko planinaaaa! ?

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

pozdrav svima...

pre nekih mesec dana prošao sam putem od Sparte do Kalamate planinskim putem...zaista prava planina i nema baš šta da se vidi a i ne dobija se na vremenu...tim putem sam prošao u povratku od Neapolija ka Filiatri i Kiparasiji dok sam u odlasku išao od Kalamate preko Aeropolija i Gythia...to je već nešto drugo i zaista prelepi predeli ali takođe dosta zahtevna deonica za vožnju...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pitanje za @savicd i @Sladja : kojom trasom ide taj novi put, jel od Xifiasa pa ravno na jug? Prošle godine sam u 3 navrata išao ka jugu iz Monemvasie (tačnije, Gefyre) i uvek ovim putem preko planine, kroz sela Lyra i Elliniko, a vraćao se preko Asoposa, ali nika nisam video ni naznaku tog novog puta. Gazda kod kog smo bili u Gefiri mi je na rastanku rekao da ćemo, sledeći put, kad dođemo tu, moći da koristimo novi put, a ja sam mislio, završiće ga tek za nekoliko godina. 

U svakom slučaju, to je značajno unapređenje saobraćaja na tom delu. Mada, ovaj stari put je jako zanimljiv za vožnju. Naročito mi se svideo prolazak kroz "dvorišta".

Glavno skretanje u selu Lyra

CF55KlQ.jpg

i prolazak kroz Elliniko (barem mi se čini da je bilo to selo, ako nije, onda je neko u neposrednoj okolini)

bV3DLex.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Tripco

U pravu si. Iz Xifiasa samo dalje ka jugu i starim (po malo popravljenim) putem. DOlazi se pred selo Ag. Fokas. Tu je nova raskrsnica za Fokas i odatle vodi preko planine novi magistralni put.
Po mojoj proceni on je u funkciji najviše nekoliko meseci. Možda grešim. Silazi se sa druge strane ispred NeoPoli u velikom i novom kružnom toku. Sve u svemu, ne više od 25 minuta vožnje.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A, sad mi je jasno. I sasvim je logično, jer ovamo, od Xifiasa je direktno planina iznad, a dole, od Ag. Fokasa jeste isto planina, ali je samo 1 greben između i brže se spušta u dolinu kod Neapolija. Pogledah na Google Maps, u satelitskom prikazu postoji tek naznaka da se nešto radi. Malo bolji update ima Apple gde se vidi dobar deo trase, ali ni tamo nije još uvek ucrtan u samu mapu.

Razmišljam nešto, možda će opet biti aktivirana trajekt linija iz Neapolija za krajnji zapad Krita (Kissamos), preko Kythire. Prošle godine su ukinuli varijantu i iz Monemvasie (iz Neapolija par godina ranije) i ostao je samo Gitio. Ovako, kad bi Lane lines spustili malo cene (a i ubacili neki brži brod), imalo bi smisla ići tom linijom na zapadni Krit.

No, da se vratimo na sam Peloponez. Ja sam bio jako prijatno iznenađen kvalitetom puta na  Sykia - Molai - Skala, gde je, na nekim deonicama, moguće voziti i 120km/h bez problema (dobro, ograničenje je 90, al kad lokalci to rade...), kao i na pravcu Molai - Asopos, koji tek lokalni put, kroz zasade citrusa i vinograde. Čini mi se da na jugoistočnom Peloponezu (ako ne računamo taj novi put Ag.Fokas - Neapoli, kojim  nisam vozio) nema boljih saobraćajnica.

Krak autoputa ka Sparti je priča za sebe. Nije onde lako graditi autoput, ma nikako. Ali, mislim da su na par mesta mogli to bolje da odrade. Ne u smislu kvaliteta asfalta, to je više nego OK, nego u pogledu "ispravljanja" krivina, jer se na nekima dešava da auto u dozvoljenoj brzini (ovde je to 120km/h) dobro vuče u stranu. Možda je to posledica pretovarivanja automobila (ko što ja, i većina turista radimo), ne znam. Tek, treba biti oprezan na tim krivinama. Mnogo bolje je to rešeno u krivinama na glavnoj deonici Korint .-Tripoli.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mi smo trenutno na Elafonisosu. Dosta puše pa je malo nezgodno za dijete, ali isto smo se lijepo okupali do 14h jer mora na spavanje. 

Jeste li ikada culi da li je bilo problema u moru tipa da je netko stao na ribu pauk? Muz je danas dvije uocio na plitkom dijelu, 15-ak m od obale pa smo se malo zapitali da li da kupimo cipele za more, a prava steta pored tolikog pijeska. Zbog valova se ne vidi lijepo po cemu se staje, a ta riba bude i zakopana u pijesak. 

Ako kome treba - cijena trajekta je 11 za auto, 1 po osobi (odrasli, djeca nista). 

Koliko smo vidjeli, voze 3 trajekta. 

Ici cemo svakako do Monemvasije, tim novim putem. 

Nismo jos nista bukirali poslije Elafonisosa (do 24.9. smo tu). Nakon Monemvasije za Naupliju - je li predugacka ruta? Recimo da je opcija s Elafonisosa stati u Monemvasiji oko sat i pol pa dalje ka Naupliji. Druga opcija je nociti u Monemvasiji pa iduci dan dalje. Ako bi bilo lijepo vrijeme, mozda bi nocili u Tyrosu dan-dva. 

Kojom cestom preporucate? Nekako nam se ne da preko Sparte?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Od Monemvasie se do napfliona (a da se izbegne Sparta) može dvema trasama.  

Prva je da idete skroz pore mora, ravno na sever, dakle Monemvasia - Gerakas (Ierakas) - Richea - Kremasti - Kounoupia - Leonidio i dalje obalom (manje - više) preko Tyrosa i Paralio Astros do Argosa i Napflia. Put do Rihee je u jako lošem stanju, pun rupa i zakrpa (ako ga nisu u toku godine malo sredili). Do Kremasti je asfalt u značajno boljem stanju, ali ima još više krivina. Pre Kremasti imate skretanje za Kyparissi, jako lepo mesto, prilično izolovano (do početka 90-ih se do tamo moglo samo vodom, asfalta nije bilo) u kome imate utisak da ste negde na Kikladima,

89LpGA9.jpg

PGrdqMN.jpg

0wKBaKN.jpg

a tu je pored je i ona plaža Agia Kiriaki, omiljena plaža princeze Dajane,

1cFtxZb.jpg

kao i Ag. Nikolaos, pravi bazen na moru.

KL0Gwd2.jpg

Nevolja sa svraćanjem u Kyparissi je ta što se odatle ne može nastaviti na sever pored mora jer asfaltni put prestaje nekih 10km odatle (mada, prošle godine su ga nešto radili, možda je spojeno do Leonidia). Podvarijanta ove trase je da iz Monemvasie idete finom magistralom do Molai (centar celokupne opštine) pa preko Metamorfossi do ispred Rihee, a odatle levo ka Kremasti. Iako se tu penjete na znatno veću nadmorsku visinu, put je u mnogo boljem stanju, možda i zbog toga što je tu "nasađen" čitav vetro park za elektriku. U par momenta ste bukvalno ispod samih vetrenjača.

kVcbGC3.jpg

a imate i manje "smetnje" na putu, jer koze vide ceo potez kao njihovo cartstvo. Mi smo, tek, uljezi

OfZIqjS.jpg

Druga trasa je Monemvasia - Molai - Skala - Vrontamas - Kosams - Leonidio, pa opet, na dalje ka Tyrosu i dalje ka severu. Tom trasom nisam išao (zapravo, i prvom, samo do ispred Kremastija), ali znam da je put mnogo bolji i lakši, a opet imate priliku da prođete kroz lepe planinske predele.

A ako se budete malo zadržavali u Monevasiji, obavezno se prošetajte starim gradom naveče, mnogo je luđi doživljaj.

aKKEpwZ.jpg

vNwpXdo.jpg

Y91PbL9.jpg

Dnevna šetnja je dobra da se malo obiđe donji grad, a onda da se ode u gornji, u kome, generalno, ima manje toga da se vidi, ali je pogled ozgo...

x9Ityti.jpg

ma, uh, razgeldnica uživo. A noću čovek može lako da se izgubi po onim ulučicama (kao što se nama desilo) i to je priča za sebe. U to vreme sednite i na terasu restorana Matoula

00KQ9zM.jpg

odakle možete lepo posmatrati Mesec iznad vode.

MhKJI6m.jpg

Malo su napadni sa grčkom house muzikom, no...

Ukoliko, pak, želite da tokom dana idete na neku od monevasijskih plaža, u startu izbegnite gradsku plažu u Gefyra (novoizgrađeno mesto na obali, pored mosta ,kako mu ime i samo kaže, koji vodi do staroga grada). ne zbog neke gužve na njoj (ni u sred jula nije gužva) nego što je to jedna hrpa kamenja, što na plaži, što u vodi. Mnogo znaimljivije su Portelo,

ySrjyto.jpg

wznYljx.jpg

kamenita plaža do koje se dolazi iz starog grada, kao i Kourkoula, kamenito - betonska,

WMpqlZi.jpg

na putu od Gefyre do Monemvasie, neposredno ispod monemvasijskog groblja (koje je, opet, biser, samo po sebi). Ukoliko želite peščanu plažu, polukružna Ambelakia,

enhHbsZ.jpg

5km južno, je odličan izbor. Na nju svakako nailazite kad tim novim putem iz Neapolija pređete na istočnu obalu poluostrva Malea.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tripco hvala i svaka čast na iscrpnom odgovoru! ?

Sad proučavamo sve dionice. 

Koliko vremenski duže treba preko ovog obalnog dijela u odnosu na preporučeno preko Sparte? Od Sparte bi se išlo odmah desno, ne preko Tripolija? 

Pratimo i vrijeme, jer ako nam ne bude za kupanje, onda bolje ići tim putem pa prelomiti put u Mistri.  

Prvotni plan je bio nakon Elafonisosa stati u Monemvasiji samo u hodu pa do Tyrosa 2 noci i onda za Naupliju. Sad gledamo i Kyparissi umjesto recimo Tyrosa. 

Ili ako vrijeme bude lose, preko Sparte/Mistre. Do sad nismo isli tuda jer je bilo jaaako vruce ovih dana. I do 39 stupnjeva pa nam to nije odgovaralo radi djeteta. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako idete preko Sparte, a želite da izbegnete autoput i nećete pored obale, onda idete starom magistralom ka Tripoliju, pa onda za Argos i Nafplio. To vam je možda pola sata duže (a možda ni toliko) nego autoputem. Ako idete varijanta Monemvasia - Sparta - Leonidio, onda je oko 1,5h duže. Ukoliko želite (polu)obalnom trasom, Monemvasia - Molai - Kremasti - Leonidio, onda je sat i 15 minuta duže, a skroz pored obale, Mon. - Gerakas - Kremasti - Leonidio je oko 2h duže i to bez svraćanja u Kyparissi. 

Ako vam bude lepo vreme i odlučite se za boravak u Kiparisiju, onda nema potrebe da idete preko Sparte (sem, ako ne posećujete Mistru), nego skrenite od Molai. 

Ne znam, nisam bio u Tirosu, na slikama izgleda lepo i sigurno je veće mesto od Kiparisija (čak iako je celo to mesto u stvari spojeno iz 3 sela: Kyparissi, na brdu, a dole su Paralia Kyparission i Mitropoli) i verovatno mu je i prliaz lakši. Zato je spust do Kiparisija poseban doživljaj - vožnja od 7-8km obodom litice uzanim putem i počinje od nekih 600 i kusur metara nadmorske visine, a naniže provalija obrasla čempresima (kiparisima) pa je jasno odakle selu ime.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905030
    Ukupno poruka